Soarta copacilor ramasi in Piata Libertatii din Timisoara e pecetluita! Ce se va intampla cu ei?

TIMISOARA. In toamna anului trecut, atunci cand au inceput lucrarile de reamenajare a centrului istoric, in Piata Libertatii, copacii din fata Centrului Militar au cazut unul cate unul sub drujbele angajatilor primariei. Au mai ramas cativa, insa soarta lor pare sa fie pecetluita deja.

CITESTE SI: A-nceput ‘masacrul’ copacilor in Piata Libertatii din Timisoara. Nicolae Robu: Unii arbori sunt iesiti din durata de viata. FOTO!

Mai multi biologi s-au dus zilele acestea pe santier, in Piata Libertatii, si au studiat arborii care au scapat de la taiere. Verdictul lor nu este unul optimist: copacii sunt batrani, au ramuri uscate si mai ales sunt afectati de poluare.

Mai mult decat atat, pomii au parte din radacini retezate din cauza sapaturilor, asta desi in jurul partii de jos a tulpinii au fost pastrate insule de pamant.

Un alt motiv bine intemeiat pentru taierea copacilor ramasi in Piata Libertatii din Timisoara este tocmai conservarea bailor turcesti descoperite aici. Pomii se afla chiar deasupra sitului arheologic.

CITESTE SI: E oficial: baile turcesti gasite dupa sapaturile din Piata Libertatii vor fi lasate descoperite. Cum vor arata? FOTO!

Primaria Timisoara a decis deja ca baile turcesti vor fi pastrate la suprafata si conservate, fiind incluse in proiectul final de reamenajare a centrului istoric. Problema este ca acesti copaci se afla chiar peste situl arheologic, mai exact peste baile turcesti gasite aici„, a declarat Dorel Micle, cercetatorul care coordoneaza lucrarile arheologice din aceasta piata.

CITESTE SI: 14 pipe, vechi de 400 de ani, si Camera Focului, care incalzea baile turcesti, descoperite de arheologi in Piata Libertatii din Timisoara! FOTO!

Timisorenii au lansat, in toamna, mai multe proteste fata de taierea copacilor din Piata Libertatii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu e posibil sa te cramponezi de niste pomi si astfel sa nu pui in valoare cele descoperite acolo, cladirile din Libertatii si insasi piata.
    Punerea in valoare a tot ce este acolo ar insemna dezvoltarea turismului, iar pentru Cetate asta ar trebui sa fie prioritatea.

  2. Taierea copacilor va face greu de traversat piata Libertatii pe temperaturile caniculare ale verii. Stiu bine ce spun, pentru ca merg foarte mult pe jos. La 35 de grade, nu mai ai unde sa retragi, decat la umbra copacilor. Daca ei nu vor mai fi, nimeni nu se va mai aventura prin piata Libertatii. Nu va asteptati la puhoaie de turisti care sa admire baile turcesti la 35 de grade la umbra. Mai ales cand n-o ai. E visul cel mareat al lui Robu: sa intre cu drujba in toti copacii de acolo. Am vazut in planul original pt. piata Libertatii: aproape niciun copac acolo.

  3. Poate punem si de-o parcare turceasca in zona si am rezolvat problema curenta.
    Dar oare de ce nu taiem TOTI copacii din TOATA Timisoara, si sa cautam apoi vestigiile trecutului? Caci in adancuri se ascund „comori” nebanuite, nu-i asa? Ce mai conteaza o bucatica de verdeata in tot acest „paradis” de ruine ale trecutului?

  4. Sa fim seriosi! E vorba de cativa copaci, in compensatie pot fi plantati in arealul central de cinci ori pe atat! Treceti pe acolo si fiti cinstiti: unii sunt strambi, altii prea batrani, mai toti obtureaza frumusetea cladirilor din Piata Libertatii! Cel mai mult imi place bradul ala de care nu se vede terasa de la Casa Armatei… Candva, de pe acea terasa, mai canta fanfara duminica…

    • Ar putea fi plantati alti arbori, dar vor fi? Din practica de pana acum observam ca mai toti edilii sunt adversarii inversunati ai vegetatiei urbane, sub diverse pretexte, cel mai ilar, in cazul de fata, este vizibilitatea catre frumesetea cladirilor, care – vorba lui Conu’Iancu – „e superba, dar lipseste cu desavarsire”! Adica, e chiar pe dos: n-a mai ramas mare lucru din frumusetea trecuta a cladirilor, acum ne intristeaza doar degradarea lor accentuata si…uneori ne mai cade cate un moloz in cap! Dar, reabilitarea cladirilor e mai complicata – legal si financiar – decat propaganda cu copacii batrani care strivesc ambitiile firmelor de constructii de a-i inlocui pe toti doar cu „biscuiti” din beton, pe muuulti bani, impartiti convivial cu edilii si partidele lor, acum si-n veacul veacurilor, amin! Caci – nu-i asa? – la inceput a fost „Cladirea”, oamenii o admirau in extaz, muti si respirau…chiar, oare ce respirau, atunci când nu existau plante sa faca fotosinteza????!!!