Soarta licitatiei pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, de 300 de milioane de euro pentru nici 10 km, pe tronsonul 2 Lugoj – Deva, ar putea fi, in sfarsit, transata. Ministrul Transporturilor: Sunt discutii saptamanal

TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum aproape 4 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania s-ar putea face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.

Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. In vara lui 2019, tronsonul a fost, in sfarsit, scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro. Nu insa pentru mult timp.

Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii, italienii de la Salini Impregilo, s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat competitia. Contractul pentru acest segment a fost reziliat in urma cu cativa ani.

Licitatia pentru ultimii aproape 10 km din Autostrada Lugoj – Deva, ramasi nefacuti, e impotmolita de un an, iar italienii scosi abuziv din contract au castigat in instanta plata unor despagubiri de zeci de milioane de euro.

CITESTE SI: Tot ‘in aer’ cei nici 10 km din Autostrada Lugoj – Deva, sefii de la Transporturi se contrazic in declaratii. N-a fost deblocata nici acum licitatia pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, de 300 de milioane de euro

Ministrul Transporturilor Catalin Drula a declarat marti, intr-o interventie la EuropaFM, ca pana la finele lunii februarie s-ar putea ajunge, in sfarsit, la o intelegere cu italienii, acord ce ar putea duce la deblocarea licitatiei.

Sectorul de 9 kilometri de autostrada, de pe Lugoj-Deva – Lotul 2, este practic singurul sector lipsa intre Sibiu si Nadlac sau, daca vreti, intre Sibiu si Bruxelles sau Rotterdam – ca suntem conectati la reteaua europeana de transport. Este un contract derulat absolut dezastruos. Acolo sunt acele tuneluri pentru ursi. De patru ani, din 2017, de cand s-a reziliat contractul cu firma italiana in mod – am spus atunci – abuziv, ca deputat de opozitie. Din pacate, acum cateva luni s-au pronuntat instantele si au dat dreptate acelei firme, le-a oferit despagubiri de 250 de milioane de lei si sa-i repuna in contract. Asta e trecutul. Acum, prezentul si viitorul acestui proiect pe marginea caruia am scris in ultimii sase ani.

Este o licitatie in derulare pentru un constructor acolo pe acesti 9 kilometri lipsa, atentie, sunt 9 kilometri pe autostrada, dar bypass-ul lor pe DN68A este in jur de 15 kilometri….in ceea ce priveste autostrada sunt in faza de negociere finala Compania de Drumuri cu compania care a fost data afara in mod… au decis instantele, nu eu, abuziv, sa discute cu ei o esalonare a platilor, sa inchida litigiul, sa livreze acea companie documentatiile pe care deja le realizasera, care sa poata sa fie adaugata in licitatia curenta si sa primim acolo ofertele. Este o licitatie care este suspendata, nu s-au depus ofertele pentru acest lot. Discutiile sunt…„, a spus ministrul Transporturilor Catalin Drula, la EuropaFm.

Intrebat ce inseamna aceste…. discutii, oficialul si-a exprimat speranta ca in cateva saptamani ele sa se incheie cu o intelegere care sa duca la deblocarea licitatiei pentru tronsonul de pe Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva.

Se intalnesc saptamanal, adica chiar si de cand sunt eu ministru de cateva saptamani, s-au intalnit saptamanal. Ar trebui ca la orizontul acestei luni, a lunii februarie, sa se finalizeze si sa poata debloca licitatia, ceea ce inseamna ca se contracteaza acolo un constructor dupa evaluarea ofertelor si in sfarsit sa putem incepe lucrarile pe acest sector„, a spus Drula.

Ministrul a recunoscut ca si daca se va ajunge la un acord, cei 9 km de autostrada nu vor fi gata mai devreme de 3 ani.

Da, in termen de executie pentru ca acolo sunt niste tuneluri. Tunelurile nu se pot executa intr-un timp tehnologic mult mai scurt decat perioada pe care ati mentionat-o (2-3 ani, n.r.). Asta se intampla si in Austria si in orice tara unde sunt tuneluri executia dureaza pentru ca sunt lucrari in sine dificile, dar problema este ca, asa cum spunea si ascultatorul nostru, nu s-a facut nimic pe acest sector din 2013„, a mai declarat Catalin Drula.

Cat priveste DN68A, cea mai tranzitata sosea din vestul Romaniei in lipsa autostrazii complete intre Lugoj si Deva, reprezentantii DRDP Timisoara spun ca fac eforturi in privinta reparatiilor.

Dat fiind faptul toate tirurile trec pe aceasta sosea, carosabilul e mai tot timpul plin de gropi, iar o reparatie capitala, cu inlocuirea completa a covorului asfaltic, ar insemna inchiderea traficului pentru o buna perioada de vreme, ceea ce ar duce la o aglomerare pe celelalte drumuri nationale din vest si consum de timp, dar si cheltuieli suplimentare pentru soferii care ar trebui sa ocoleasca.

De altfel o investitie in acest drum national nici nu s-ar justifica pana cand nu va fi gata si ultimul segment de autostrada, intrucat traficul infernal cu masini grele ar deteriora asfaltul in timp record.

CITESTE SI: Ministrul Transporturilor: ‘Suntem obligati sa finalizam Autostrada Lugoj-Deva, altfel pierdem banii europeni pentru tot ce am facut deja’. Cei nici 10 km ramasi in aer reprezinta cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, estimata la 300 de milioane de euro 

Va reamintim, Autostrada A1 Lugoj – Deva, Lot 2 a fost contractata in 2013 cu constructorul italian Salini Impregilo, iar in acelasi an Agentia de Protectia Mediului aproba un acord de mediu revizuit care impune realizarea unor tuneluri ce nu apar in proiectul original, in locul unor sapaturi uriase care practic ar fi despicat muntele in doua.

Tunelurile „pentru ursi”, cum au mai fost ele numite, au fost adaugate astfel incat coridoarele naturale de mobilitate a faunei din zona sa nu fie afectate si sectionate, practic, de noua sosea de mare viteza.

CNAIR a improvizat o decizie si a cerut in 2015 constructorului sa faca un proiect tehnic de executie a tunelurilor, dar in 2017 s-a sucit, nu a acceptat sa mai plateasca proiectul, ba chiar a facut pasi prin care sa incerce sa renunte cu totul la ideea de tuneluri, pe motiv ca „sunt prea scumpe” – lucru neacceptat la nivel european.

In vara lui 2017, dupa ce la inceputul anului a incercat fara succes sa schimbe strategia CNAIR si sa renunte la realizarea tunelurilor impuse prin acord de mediu (de care se stiau, practic, dinaintea contractarii lucrarilor pe Lotul 2), ministrul Razvan Cuc si seful CNAIR de atunci Stefan Ionita au tot facut vizite pe santierul lotului 2 Lugoj – Deva in care s-au plans in fata presei de constructor.

Pe 10 august 2017, CNAIR anunta rezilierea partiala a contractului pe lotul 2 al autostrazii Lugoj – Deva.

Abia in 2019 CNAIR a scos la licitatie restransa proiectarea tehnica si executia tunelurilor: 9,13 km de autostrada din care 2,13 km vor fi tuneluri forate cu doua benzi pe sens si banda de urgenta. Costul total estimat: 296 milioane de euro.

La scurt timp insa, licitatia a fost suspendata.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In loc de tuneluri, nu se putea construi autostrada suspendata pe piloni? nu era mai ieftin?

    • Nu prea poti, elevatia ar fi prea mare, panta prea abrupta. Gandeste-te ca, faci o autostrata suspendata peste un munte (defapt dealuri).

    • Corect ! Dar la alea pe piloni intretinerea pe termen lung e scumpa ( can dincep sa se „naruie” ) .

  2. Sarbii au facut 2 tuneluri, STRAPUNGIND MUNTELE, extraordinare(am trecut prin ele), pe traseul spre Macedonia. Se evita o portiune de drum serpuit( PE MUNTE)cu o banda pe sens, cistigi timp.
    Lucrarea nu a durat 3 ani !!!!!, si ma gandesc ca nu a fost asa de scumpa ca la Romanica…..

    • Asa e. La sarbi a durat 5 ani.

  3. Tunelurile se pot executa rapid și în siguranță. Lucrez în construcția tunelurilor din 2015 și am lucrat la Solbakk-tunnel, un proiect de 15km de 2 tuneluri paralele sub fiord în Norvegia. Cei 15km de dublu tunel s-au realizat în 5 ani. Am avut și avans de 150 de m de túnel pe săptămână. Eu pot sa garantez ca orice firma cu experiența în domeniu poate realiza tunelul pt ursi(2km) în maxim 2 ani. Totul e sa se dorească.

  4. penalitatea de 250 milioane de lei o plateste cuc sau noi? Cuc a reziliat contractul pe motiv numai de el stiut (parandaratul?)

  5. Pamflet. Zilele treczute am trecut pe acolo si am vazut o groapa imensa in care, lucratorii aruncau EUROI cu roaba!
    Tronsonul va fi denumit „tronsonul Tokio” al autostrazii = dati-ne banii ca vi-i Tok-io

  6. nu s-ar putea face tunel intai pe o banda si porni circulatia cu restrictii pe portiunea ingustata si apoi sa se faca si cel paralel? intreb ca nu ma pricep.

    • Din păcate nu se poate,face un túnel și apoi celălalt. Lucrările trebuie făcute în același timp, deoarece, dacă se perforează și se pușcă trebuie asigurată siguranța.Un tunel de 2.1km se poate începe simultan din ambele părți urmând ca cele 2 sa se întâlnească la jumătate.In felul acesta s-ar câștiga timp. La un avans de 50 de m pe săptămână, tunelurile ar fi gata excavare într-un an și ar mai fi nevoie de cel mult încă un an pt finisaje. Cum am mai spus exista posibilitatea ca tunelul sa fie făcut repede, numai sa existe dorința.