Socant! Peste 100 de sinucideri in Timis, in ultimii ani! DEPRESIA face ravagii in randul copiilor si tinerilor

TIMISOARA. Tot mai multi copii si tineri se confrunta cu problema depresiei. Stresul, problemele de familie, activitatile suprasolicitante de la scoala, neintegrarea intr-un cerc de prieteni, lipsa unuia dintre parinti duc, in timp, la inchiderea in sine a celui care trece printr-o astfel de stare, dar si la refuzul de a intra in contact pana si cu cei mai apropiati oameni lui.

Alina este o tanara de 20 de ani din Timisoara care se confrunta de doi ani cu depresia. Cand a inceput sa observe ca ceva nu este in regula cu ea, a zis ca starea proasta i se trage de la o problema de sanatate, de aceea prima data a mers la un medic pentru a-si face cateva analize. La cateva zile dupa ce a primit rezultatele a constatat cu uimire ca din punct de vedere medical era perfect sanatoasa. Nu isi putea explica sub niciun chip starea proasta pe care o avea, zecile de nopti nedormite in care gandurile ii fugeau in diferite parti, durerile puternice in piept, lipsa de concentrare, dorinta permanenta de a sta cat mai departe de oameni, de a se izola, de a se inchide in sine si de a nu mai vorbi cu nimeni.

„Totul a inceput odata cu moartea celui mai bun prieten al meu. As putea spune ca asta a fost scanteia care a aprins totul. Am fost foarte socata cand am aflat ca si-a pierdut viata intr-un groaznic accident de masina. Eram in clasa a XII-a, un om normal pe atunci. Usor, usor am simtit ca totul o ia intr-o alta directie. Dupa o perioada grea in care am incercat sa acccept situatia, a urmat cel de-al doilea soc, moartea bunicii. Am fost foarte revoltata si mi-a fost greu sa inteleg de ce oamenilor buni li se intampla asemenea lucruri. Am avut grija de ea pana in ultima clipa, mi-am dedicat o mare parte din timp ei in speranta ca se va face bine, insa… nu a fost asa. O boala crunta a facut-o sa dispara mult prea devreme”, a povestit cu lacrimi in ochi, pentru opiniatimisoarei.ro, tanara.

fata care sufera de depresie

Alina spune ca nu si-a dat seama ca starea sa psihica se degradeaza treptat, treptat. Insa, dupa un timp, a inteles ca ceva nu este in regula si ca de fapt, la baza starilor pe care le are, sta neputinta de a trece peste acele evenimente.

„Amintirile au ramas vii si m-au chinuit continuu pana am ajuns in stadiul in care sunt in prezent (vreau sa stau cat mai mult singura, evit sa intru in contact cu lumea din jurul meu). Apoi au urmat alte esecuri – frica, neadaptarea la un alt mediu, printre alti oameni, nenumaratele refuzuri, stresul si presiunile, toate acestea au accentuat tot mai mult starea in care ma aflam. Totul a culminat cu clacarea, momentul in care simti ca nu mai poti face fata la nimic, ca nimic nu mai are sens pentru tine, ca totul ar fi in zadar, ca esti un nimeni si asa vei ramane. Practic, iti barezi din start orice usa spre reusita, devii neincrezator”, completeaza timisoreanca.

Tanara spune ca este foarte greu sa-si tina in frau toate aceste stari, de aceea, sustinuta de familie, a ales sa mearga la un psihiatru. Dupa discutii indelungate, timp in care medicul a ascultat-o cu foarte mare atentie, i-a zis ca ea este singura in masura sa se ajute sa depaseasca aceste probleme, ca trebuie sa se mobilizeze, sa treaca peste tot ce a fost si sa incerce sa se ‘reintegreze’ printre oameni, sa faca lucruri care o relaxeaza si care ii dau o stare de bine, de siguranta.

„Nu este deloc usor pentru cei ce se afla in aceasta situatie. Pe langa nelinistea interioara, devii o persoana nervoasa, agitata, nelinistita, obosita din toate punctele de vedere. Incepi sa nu mai dormi, simti ca-ti pierzi puterile… si ca nu mai ai energie nici sa faci cel mai banal lucru. Psihic… esti un om incompetent. Iti pierzi umorul, te inchizi in tine, incerci sa fugi de ceilalti si te refugiezi intr-un colt al tau unde vrei doar sa ai liniste. Apoi, incepi sa recunosti ca ai o problema… si iti spui mereu ca de MAINE o sa fii bine… dar nu o sa fii, daca nu iti doresti cu adevarat sa iesi din starea asta care macina totul in tine si-ti rapeste ce ai mai bun si frumos”, concluzioneaza Alina.

Care sunt cauzele care duc la depresie si ce simptome ar trebui sa dea de banuit?

In prima faza, psihologul este cel care poate da o mana de ajutor. Inarmat cu multa rabdare, timp si intelegere asculta problemele fiecaruia in parte si incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea lor.

„Obisnuiesc sa evit sa numesc oamenii ca fiind depresivi/anxiosi/psihotici etc. Consider ca oamenii au probleme care se manifesta prin anumite simptome (frica exagerata, tristete persistenta etc.) si ca odata ce acestea sunt rezolvate, dispar. Pentru a face asta, nu e nevoie sa ii dam un nume simptomatologiei lor. O data ce punem o eticheta de boala sau tulburare psihica unei persoane, aceasta ingreuneaza vindecarea, atragand o serie de probleme datorate faptului ca au un astfel de diagnostic (sentimentul neputintei – fiind vorba de o boala, rusine, imagine de sine negativa s.a.)”, explica pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.

ioana-nemeti-pasca-psiholog

Specialistii spun ca sunt diverse cauzele care pot duce la aparitia depresiei. Acestea variaza de la persoana la persoana, in functie de starea de spirit pe care o are, de problemele de zi cu zi cu care se confrunta, dar si de stresul care ii da tarcoale.

„Cand vorbim de copii si adolescenti, adesea simptomele de depresie au legatura cu probleme in relatia dintre parinti (violenta in familie, raceala emotionala, conflicte frecvente, separare etc.) si/sau in relatia copilului/adolescentului cu parintii. Una dintre cauze este problema divortului, intalnita tot mai des, problema care ii afecteaza pe copii. De asemenea, in majoritatea familiilor, parintii muncesc amandoi de la o varsta frageda a copilului si au mai putin timp la dispozitie in care se ocupa direct de cresterea si educarea lor, lasand majoritatea procesului dezvoltarii copilului sa aiba loc in relatie cu alte persoane (gradinita, scoala, bunici, profesori particulari, etc.) sau lucruri (tablete, telefoane, televizoare). Multi parinti au mutat accentul de la a-i oferi copilului un camin plin de afectiune, intelegere, bucurie, la a-i oferi o situatie materiala buna, „sa nu ii lipseasca nimic”. Le lipseste astfel cel mai important lucru pentru dezvoltarea lor sanatoasa – relatia buna de atasament cu parintii”, spune pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.

In ceea ce priveste simptomele depresiei, acestea la inceput te pot duce cu gandul ca ai o problema de sanatate. De aceea, in prima faza, persoanele depresive trec pragul cabinetelor medicale, si mai apoi se indreapta spre specialisti cum ar fi psihologii sau psihiatrii.

„In general, scade placerea de a face lucruri care inainte bucurau copilul/adolescentul, sunt mai tacuti, retrasi, tristi, neimplicati in activitatile scolare si nu au planuri de viitor pentru care sa se arate entuziasmati. Adesea se simt neintelesi de parinti si refuza sa comunice cu acestia despre starea si gandurile lor. Uneori pot avea sentimente de vinovatie (ca nu au reusit sa „repare” problemele din familie), neputinta si sa devina usor iritabili si chiar agresivi. Orice schimbari majore in rutina normala a copilului ne pot ridica semnale de alarma: schimbari in ceea ce priveste somnul (nu doarme suficient sau doarme foarte mult), refuza activitati sau iesiri pe care le facea, are rezultate mai slabe la scoala, starea de dispozitie devine predominant negativa si persistenta„, mai spune psihologul.

Cum se poate trata depresia?

Ca orice afectiune, si depresia se poate trata. Pe langa tratamentul medicamentos, aplicat in cazurile mai severe, pacientul trebuie sa-si schimbe stilul de viata, sa o ia de la inceput, sa aiba o atitudine pozitiva atat fata de el, cat si fata de cei din jurul sau, sa accepte ajutorul celor apropiati.

Intotdeauna in cabinet urmaresc cum sunt implicati membrii familiei in dezvoltarea si mentinerea simptomelor si atunci cand este posibil ii implic in procesul terapeutic, astfel incat rezultatele sa fie de durata si copilul sa nu se intoarca in acelasi mediu familial, cu aceleasi probleme si sa ia lucrurile de la capat. Cand copiii sunt mici lucrez cel mai mult cu parintii, ei fiind cei care pot sesiza ca este o problema. Din pacate multi parinti, cand vad copiii suparati, au reactii de tipul <<Tu n-ai de ce sa fii suparat, astea nu sunt probleme!>> (presupunand eronat ca daca copilul nu are responsabilitatile unui adult, grijile lui de copil nu il pot apasa la fel de mult), aratandu-i astfel ca nu are suport, intelegere si ca ceva nu e in regula cu el. Abordarea sanatoasa din partea parintelui ar fi sa ii puna intrebari despre ce simte si gandeste, sa-i fie alaturi si sa ii ofere sprijinul sau, intr-un mod afectuos, cald, necritic”, a declarat psihologul.

Ioana Nemeti recunoaste ca multi din pacientii care ii trec pragul au ganduri sinucigase.

„Se intampla ca persoanele depresive sa recurga sau sa se gandeasca la sinucidere cand ajung sa creada ca nu exista nici o alta solutie la problemele lor. Adolescentii au mai des ganduri suicidale decat copiii mai mici si adesea si decat adultii, deoarece percep ca nu au atatea mijloace cate are un adult pentru a rezolva problemele”, spune psihologul.

Copiii si adolescentii, tot mai afectati de depresie

Tot mai multi copii si adolescenti se confrunta cu problema depresiei. Roana este mama unui copil de zece ani. Te poti gandi ca la o asa varsta frageda cel mic ar putea avea vreo problema? Aparent nu ii lipseste nimic: are un acoperis deasupra capului, mesele asigurate in fiecare zi, are cu se sa se imbrace si cu ce sa se incalte, jucarii cu duiumul si totusi ceva il afecteaza.

„Imi cresc copilul singura de patru ani. De cand a inceput sa constientizeze lipsa tatalui, de care am divortat de doi ani, cel mic este tare inchis in el. La un moment dat a refuzat sa mearga si la scoala. Avea momente cand nu vorbea, nu voia sa se joace cu copii de varsta lui, trebuia sa dorm in permanenta cu el si plangea des, din orice lucru minor. De jumatate de an il duc la psiholog si se observa schimbari in bine. Este mai linistit, se joaca si incepe sa-si recape increderea in el”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro tanara mamica.

depresie

„Depresia a ajuns sa fie din ce in ce mai des intalnita in randul copiilor pentru ca a crescut numarul factorilor de risc care predispun la depresie. Se pot enumera: factori familiali si parentali (familii conflictuale, divortul, plecarea parintilor in strainatate, agresivitate din partea parintilor, neglijenta), stresul legat de scoala ce include relatii conflictuale cu colegii, cerinte scolare care depasesc capacitatea copiilor de a face fata, atitudini negative din partea cadrelor didactice. Factorii care tin de copil includ temperamentul copiilor, mai ales cel manifestat prin inhibitie si timiditate, prezenta unor tulburari din sfera psihiatrica (dificultati de invatare, tulburari hiperchinetice). Nu in ultimul rand, in ultimii ani a crescut consumul de substante psihoactive in randul adolescentilor care si el se poate asocia cu simptome depresive”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Anda Jurma, medic psihiatru specializat in psihiatria copiilor si adolescentilor.

Dr. Jurma Anda

In ceea ce priveste procesul de vindecare, acesta poate fi de lunga durata si necesita multa atentie si intelegere din partea parintilor.

„Evolutia depresiei la copiii si adolescentii cu incarcatura genetica poate fi de lunga durata chiar si cu ajutorul tratamentului adecvat, puntandu-se prelungi mai multi ani. In cazul in care depresia este consecinta unor evenimente de viata traumatice sau a diverselor situatii stresante, cu ajutorul specialistilor simptomele se pot ameliora si disparea in timp de cateva luni. Interventia include atat tratament medicamentos, dar cel mai important este tratamentul psihologic de tipul psihoterapiei individuale, de grup si familiale si bineinteles inlaturarea situatiilor de stres”, mai completeaza medicul psihiatru.

Peste 100 de sinucideri in Timis in ultimii ani!

La nivelul judetului Timis, in perioada 2010-2015, au fost inregistrate 102 cazuri de suicid in randul adolescentilor si tinerilor, potrivit reprezentantilor Politiei Timis.

In februarie 2011, un tanar de 20 de ani, cunosct drept DJ Ro-Land, si-a pus capat zilelor, spanzurandu-se de balamalele unei usi – Tragedie la Timisoara! Un DJ s-a sinucis din dragoste la 20 de ani

In iunie 2012, un tanar de aproximativ 20 de ani s-a aruncat in Bega – Un tanar din Timisoara s-a aruncat in Bega, langa Autogara. Se pare ca s-a sinucis! FOTO!

In septembrie 2012, un tanar de 19 ani din Timisoara s-a aruncat de pe acoperisul unui bloc de 10 etaje – Un tanar de 19 ani din Timisoara s-a aruncat de pe acoperisul unui bloc de 10 etaje. A murit pe loc! FOTO si VIDEO!

In ianuarie 2015, o tanara de doar 21 de ani, din Timisoara, a incercat sa isi puna capat zilelor chiar pe mormantul iubitului ei care a decedase in urma unui accident de circulatie – SOCANT! O tanara din Timisoara a incercat sa se SINUCIDA pe mormantul iubitului ei!

In martie 2015, un tanar de 26 de ani a decis sa-si puna capat zilelor, dupa o cearta cu iubita, chiar de Ziua Internationala a Femeii – Tragedie in Timis: s-a certat cu iubita chiar de 8 Martie si s-a sinucis, in podul casei

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.