Societatea civila: „In proiectul parcarilor subterane e un interes ocult. Ce facem daca o sa ne ceara doua sute de mii pe ora?”

Consiliul Local Timisoara a votat in unanimitate la ultimul plen atribuirea in concesiune, fara licitatie, a 8 hectare de teren din zona centrala a orasului, cu scopul de a se asocia cu o firma americana, Walco Monceau Group Inc. care doreste sa construiasca trei parcari subterane in urmatorii patru ani. Investitia s-ar face pe banii americanilor, 30 de milioane de euro, din care s-ar asigura peste 2.500 de locuri de parcare. Proiectul le-a placut atat de mult alesilor locali, incat niciunul dintre consilierii prezenti in sala nu s-au opus, ba mai mult chiar opozitia a facut front comun cu puterea in interesul timisorenilor.

Nu acelasi lucru se poate spune despre reprezentantii societatii civile. Acestia sunt mai rezervati si au vrut ca primarul sa-l retraga de pe ordinea de zi, pe motiv ca o astfel de investitie necesita o dezbatere publica. Mai mult, reprezentantii societatii civile spun ca nimeni nu stie cum arata contractul intre firma americana si ADP.

„Ce facem daca o sa ne ceara 200.000 de lei pe ora?“

Adrian Stoica - presedinte GIPRO

Adrian Stoica - presedinte GIPRO

„Noi vom incerca sa-i aratam domnului prefect ca prin aceasta hotarare a consilierilor s-a incalcat legea si credem ca domnul prefect va da avizul negativ. Daca nu va da dumnealui, atunci noi vom ataca in contencios administrativ hotararea. Nu stim ce prevede acel contract. Nu stim cat platim si cat castigam. Vrem sa vedem proiectul de contract, ceea ce nu ni s-a aratat. Ne afecteaza pe noi, dar si pe copiii nostri. Ce-o sa facem daca o sa ne ceara 200.000 de lei pe ora sa parcam acolo. Faptul ca e un interes ocult a fost dovedit. Le-a fost teama sa-mi acorde cuvantul mie in calitate de cetatean. Faptul ca nu au dorit sa organizeze dezbatere publica, desi legea ii obliga, dovedeste ca au ceva de ascuns. Ceva ce timisorenii nu trebuie sa stie. Domnul primar spune ca am fi impotriva unui astfel de proiect. Sub nicio forma. Noi vrem sa-l vedem in continut, nu doar in forma. Nu ne putem opune vreunui proiect care reuseste sa construiasca ceva in Timisoara”, spune Adrian Stoica presedintele Grupului de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice – GIPRO, cel care a vrut sa ia cuvantul in plenul Consiliului Local, dar aparatul de vot al primarului s-a opus, desi, sustine el, legea ii dadea acest drept.

“Proiectul nu e complet”

Petru Olariu - presedinte FALT

Petru Olariu - presedinte FALT

„Noi am analizat proiectul si ni s-a parut ca nu e complet, pentru ca pe langa aprobarea concesionarii e si un contract de concesiune. Trebuia sa vedem acest contract. Noi am încercat sa vedem ce contine acest contract pe 49 de ani. Vazand ca nu exista acel contract, am solicitat dezbatere publica. Domnul primar ne-a acuzat ca suntem de rea credinta si ne-a trimis eu sa ma ocup de locatari, LADO de drepturile omului, ceilalti de sindicate, pe cei de la GIPRO n-a stiut unde sa-i trimita…  „, a rezumat Petru Olariu, presedinte FALT.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tipic pentru alesii nostrii, incalcarea legii e o rutina (ne-organizarea dezbaterii publice, aprobarea proiectului fara a respecta termenul de la publicare); cu cat cinism suntem luati de prosti.
    E foarte bine ca societatea civila se implica, ar trebui sa-i sprijinim cu totii, pentru ca timpul si efortul investit de acesti oameni e foarte mare; in afara de Opinia, alt ziar mai sprijina societatea civila in Timisoara?