Societatea de Drumuri Municipale se indreapta spre faliment? Conducerea Primariei Timisoara vrea sa-i puna contracte in brate ca s-o tina pe linia de plutire si ii ofera bani din bugetul local sa reziste

TIMISOARA. Cea mai buna societate de drumuri din oras, dupa cum o numeste viceprimarul Sorin Grindeanu, are pierderi de aproape 10 milioane de lei. Adica aproape 2 milioane si jumatate de euro. Pentru a si le acoperi, macar pe cele din anul trecut, SDM foloseste banii din fondul de rezerva al Consiliului Local.

Societatea inregistreaza pierderi totale de 9,5 milioane de lei, potrivit directorului Octavian Bulboaca, iar numai in anul 2010 a iesit in minus cu 3,5 milioane de lei. Pentru a acoperi aceste pierderi vor fi luati din bugetul local, din banii pe care timisorenii ii platesc ca taxe si impozite.

Consilierul local Ciprian Jichici crede ca la sfarsitul acestui an, conducerea Primariei Timisoara isi va pune probleme serioase legate de desfiintarea Societatii de Drumuri Municipale. El spune ca situatia va deveni critica, deoarece nu vor mai exista resurse pentru acoperirea pierderilor.

„Daca si la sfarsitul anului 2011, cu tot sprijinul acordat de autoritatea publica locala, aceasta societate va continua sa inregistreze pierderi, cred ca ne vom pune probleme serioase legate de existenta ei si, daca nu neaparat de desfiintare, de o restructurare masiva la nivelul societatii”, a afirmat Jichici. Mai mult, consilierii locali au decis in Adunarea Generala a Actionarilor de astazi, ca este ultima data cand mai ajuta o societate cu bani din Consiliul Local.

Seful SDM spune ca pierderile au fost mostenite din anii trecuti, cand s-a luat un credit din banca pentru a se cumpara echipamente.
„Pierderea a venit din urma. Anul trecut, in primul trimestru, societatea nu a lucrat. Nelucrand, au fost niste cheltuieli fixe: ratele la banci, creditul, amortismentele si asa mai departe, care, vrand nevrand, au trebuit platite. Platindu-se acestea si neproducand nimic, ducand bani de acasa din visterie, care s-a golit pana la urma”, a explicat Bulboaca. Timp de doi ani, SDM trebuie sa mai plateasca ratele la banca, timp in care ar putea iesi tot in pierdere. Cu toate astea, SDM este o societate puternica, spune actualul director. Iar, daca sunt lucrari, totul se rezolva.

Viceprimarul Sorin Grindeanu  vrea sa ii dea SDM toate contractele de reparatii drumuri din Timisoara!

Consilierii locali incearca sa o mentina. Viceprimarul Sorin Grindeanu ar putea initia si un proiect de hotarare prin care toate lucrarile de reparatii la drumurile din oras sa fie atribuite Societatii de Drumuri Municipale.

„SDM este cea mai buna societate de drumuri din Timisoara. Se vad lucrarile facute de SDM, spre deosebire de altele. Propun si eu ca tot ceea ce inseamna intretinere de strazi, daca gasim cadrul juridic, sa le dam la societatea noastra, caci este societatea noastra. Atunci cand expira celelalte contracte”, a precizat Sorin Grindeanu.

Cat despre restructurare sau o eventuala desfiintare, alesii locali spun ca este prematur sa se discute despre asta. „Odata cu bilantul depus la jumatatea anului 2011, cred ca vom avea o imagine suficient de clara asupra capacitatii acestei societati de a ramane pe linia de plutire sau, in cazul nefericit, de a intra din nou in zona datoriilor”, a mai spus Ciprian Jichici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. Nu stiu cum fac da si Coltermu si astia si alte sialte societati care intra in actionariatu Priamariei tot pe pierdere merg….of, of cum se invart banii si se evapora la ei….

  2. Pai nu era firma lui Cornu Georgica cea care se ocupa de drumurile municipale in TM? Cum sa fie profitabila daca Drumuri Municipale lucra in subantrepriza la Cornu? Iar marile lucrari de drumuri in TM s-au facut in anii trecuti de catre Cornu, nu de catre Drumuri Municipale. Deci primaria are o firma specializata pentru un tip de lucrari pe care le executa Cornu. E simplu. Ori o desfiinteaza, ori ii da primaria de lucru „in regie proprie”. Dar fiindca nu exista un tarif de folosire a retelei de drumuri publice in TM, se va ajunge ca primaria sa nu poata plati prestatiile aceste firme si astfel tot la inchidere se va ajunge. Pentru ca nu se va renunta niciodata la externalizarea lucrarilor banoase catre firme private, pentru ca firmele private vor „muri” fara sa aibe de lucru. Pentru ca aceste firme private sunt doar „speculanti” ai unui context legislativ anume creat si nu sunt firme cu performante profesionale competitive, incat sa poata „castiga” lucrari si in alta parte in UE. Ai nostri castiga lucrari doar aici, in ograda la noi unde criteriile de atribuire la achizitii puiblice sunt „propunerea economica de shmen” si „propunerea tehnica de shpaga”. Chiar ca-i simplu. Ia sa dea primaria partile sociale (pentru dividente) unui „om de afaceri” si sa vezi cum se castiga achizitiile publice de catre aceasta firma. Nu trebuie sa fii specialist in economie sa-ti dai seama cum functioneaza sistemul in romania. Nu cred ca se mai mira decat copiii de faptul ca nu vin firme straine sa lucreze in romania, desi pretul de achizitie este de cateva ori mai mare decat oriunde in Vest. Pai nu indeplinesc criteriile de „eligibilitate” cu sistemul securisto-moldovenesco-oltenesc si atunci sunt descalificati de la „intrare”. Inchei aici fiindca iar incepe sa-mi creasca tensiunea si sa-mi etalez frustrarile personale si sigur se va gasi cineva sa-mi explice cat sunt eu de bagat in eroare. Bleah !!!