TIMISOARA. 386. Acesta este numarul de misiuni pe care le fac intr-o singura zi ambulantele din Timis, majoritatea batrane, harburi ce ar trebui demult casate, unele chiar si cu 1 milion de kilometri la bord.
Avem 75 de salvari pe hartie, la Serviciul de Ambulanta Timis, din care 15-20 sunt mai mereu in service cu mari probleme, astfel ca sistemul functioneaza la cote de avarie, a dezvaluit medicul Iancu Leonida, directorul SAJ Timis, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studioul HDV.
Directorul Serviciului de Ambulanta Timis a tinut sa le multumeasca soferilor din Timisoara care fac tot ce le sta in putinta pentru a le oferi cale libera de trecere salvarilor in misiune, in pofida aglomeratiei.
„In trafic ne descurcam tot mai greu, foarte greu, dar vreau sa multumesc soferilor din Timisoara, care fac tot posibilul sa ne faca loc in trafic. Sunt momente cand ne blocam, dar soferii din Timisoara sunt educati in acest sens. Pe cat posibil ne fac loc, dar avem poduri, pasaje si acolo se produc ambuteiaje, dar mereu conducatorii auto se straduiesc sa ne ajute„, a spus medicul Iancu Leonida, in INTERVIURILE TIMISOAREI.
In aceste conditii, ambulantierii incearca si ei din rasputeri sa raspunda cat mai grabnic la solicitarile celor pe care boala ii pune la grea incercare in intreg judetul. Seful SAJ a explicat si care sunt timpii in care trebuie sa se incadreze echipajele medicale odata ce sunt solicitate.
„Timpii de raspuns difera si sunt valabili doar la urgentele foarte grave, iar acestia sunt de 15 minute in oras si 20 de minute in rural. In urban, insa, in 90 % din cazuri, si in rural, in 75%, ni se permite sa-i depasim. Dar ne incadram. Facem cam 10 minute, timpul mediu, in urban, si vreo 19 minute timpul mediu in rural. Dar nu ne incadram in procente, suntem undeva la 86% fata de 90 si 60% fata de 75. Timpii nu ar fi foarte rai, acestia sunt dati nu pentru Timis, ci pt judete mai necajite. Suntem printre putinele servicii din 41, vreo 3, care pot sa inregistreze corect acesti timpi si ii monitorizam de 17 ani. Altii nu au sisteme de acest fel nici acum. Scriu timpii din burta„, a spus Iancu Leonida in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Directorul Serviciului de Ambulanta Timis a explicat si toti pasii care sunt urmati din momentul in care un pacient suna la numarul de urgenta 112 sa ceara ajutor medical.
„Dvs. sunati la 112, un numar care nu tine de Ambulanta, ci de transmisiunile speciale. Acolo, dispecerii au obligatia sa localizeze apelul si, daca este o interventie mixta (ambulanta + pompieri + politie), trebuie sa dea apoi pasa principalei si ceilalti stau in ascultare. De multe ori, daca din momentul cand ne-a transferat noua legatura, a trecut poate 1 minut, poate doua, pentru noi importanta este simptomatologia medicala, dar mai facem o scurta referire si la locatie, mai pierdem un minut si ceva, doua, si aici. Aceasta solicitare apare pe ecranul medicului din dispecerat. El asociaza si cupleaza cazurile si le da pe ecran persoanei care le alerteaza si le urmareste in trafic si pe tot parcursul. Facem eforturi sa scurtam acesti timpi, dar suntem prinsi si intr-o schimbare de sistem. Acum se suprapune un alt program pe care il are toata tara. E vorba de un softul pe care se preiau aceste solicitari. Acum sunt doua softuri diferite pe care lucram, fiecare persoana lucreaza pe doua programe deodata. Programul nou, care e pe toata tara, nu este inca matur. Nu stiu acum sa va spun de ce a fost nevoie sa schimbam vechiul sistem, in loc sa fie acesta preluat de toata tara. Nu e rau programul cel nou, cand va fi gata, va fi bine. Cele 5 minute care „se pierd” se pierd cu un scop bun – stim unde sa venim, stim ce avem de facut, stim pe cine sa trimitem„, a precizat directorul SAJ.
Cat despre parcul auto al Ambulantei Timis, situatia este una disperata.
„Din cele 74-75 de masini, cam 15-20 sunt trase ‘la gard’, in medie, pe zi, din cauza varstei. In curand, daca nu se intampla ceva pe lantul de reimprospatare al ambulantelor, vom avem probleme mari. Speram totusi ca anul acesta sa se deblocheze achizitia de ambulante si sa ne putem relua activitatrea normala, pentru ca suntem intr-un sistem de avarie. Cea mai batrana masina este de 11 ani, dar nu varsta spune mult. Exploatarea intr-un proces de 80 % face ca la 7-8 ani maximum aceste masini sa fie propuse pentru casare. Viata optima a unei astfel de masini ar fi de 5 ani, viata maxima de 7 ani, dar iata ca noi suntem la 11 ani. Media de kilometri parcursi este de 200-300 de km pe zi, Avem masini intre 500.000 si 1 milion de kilometri. Ne-a ajutat si Consiliul Judetean care, iata, suntem in al treilea an la rand cand ne cumpara cate 2 masini. Speram sa continue traditia, pentru ca nu sunt pentru noi, ci pentru familiile noastre„, a mai spus directorul SAJ.
Medicul Iancu Leonida, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Timis a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI cu Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanta TimisParticipă și tu la singura emisiune interactivă transmisă pe Facebook din #Timisoara punând în direct întrebari invitatului din această seară.Moderatori: Ciprian Voin și Petre NicoarăEmisiune transmisa #LIVE
Posted by Orasul Timisoara on 8 Martie 2018
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.
Pareri
Ambulanțierii, eroii mei! Bravo vouă!
Respect Ambulanta !
Doamne ajuta 🙏
Respect! Un servici care-si face datoria cu brio, mai ales in contextul tarii noastre! Din pacate dupa ce personalul ambulantei face minuni, pacientul ajunge la spital, unii au noroc, altii mor acolo pe hol, nebagati in seama. Vorbesc din experienta, am pierdut 3 oameni dragi in felul acesta.