In ultimii ani, studentii romani au urmat exemplul celor occidentali si au inceput sa participe in numar din ce in ce mai mare la programe de genul “Work & Travel” care le permit sa studieze, sa calatoreasca si sa imbine placutul cu utilul, adica sa munceasca pentru un ban in strainatate, dar sa se si distreze.
Cei mai multi dintre cei care traiesc o astfel de experienta o descriu ca fiind deschizatoare de noi orizonturi si mai ales o lectie de viata.
Cei care aplica pentru un astfel de program spun ca ii tenteaza mai ales pentru ca e perioada in care-si strang bani pentru un viitor mai bun.
“Eu am auzit de acest program de la sora mea, care in urma cu trei ani, a mers in Statele Unite, iar acum s-a mutat definitiv acolo. A lucrat ca ospatar in Los Angeles si a venit acasa cu vreo 3000 de dolari. Si-a luat din acei bani o masinuta. Eu acum aplic pentru Grecia, pentru ca imi doresc sa vad Atena si pana acum nu as fi avut bani pentru o astfel de vacanta”, spune Andreea Drogeanu, studenta in anul al III-a la filologie.
“Eu am mers doi ani la rand in Spania. Am reusit sa strang undeva la 2000 de euro in cele trei luni de munca. Am lucrat ca salvamar la o piscina si aveam un salariu de 1200 de euro. Eu am mers pentru distractie, poate si de aceea am venit cu asa bani putini. Este o experienta inedita, mai ales ca ai ocazie sa te gospodaresti singur si sa cunosti foarte multi oameni, sa-ti faci relatii”, spune si Lucian Badea, masterand in Timisoara.
Adrian Popescu este unul dintre studentii care recruteaza colegi pentru munca in strainatate si spune ca sunt putine zilele in care sta la stand fara sa ofere consultanta.
“iIn doar cinci zile cred ca am avut undeva la 500 de studenti care si-au depus cererile pentru programul Work & Travel. De obicei sunt tineri care cunosc foarte multe si atunci cand aleg destinatia, Spania, Italia, Grecia sau Statele Unite se gandesc in principal la banii pe care-i castiga si mai apoi la distractie. Sunt trei luni in care ai un job asigurat, o masa asigurata, cazarea, iar daca esti destept poti linistit sa-ti mai gasesti un al doilea job. Noutatea pentru noi in acest an este ca sunt foarte multi cei care aplica in Grecia, chiar daca este o situatia financiara destul de ciudata. Anul trecut au plecat undeva la 8000 de studenti, iar in 2009 au fost vreo 6500. Anul acesta speram sa fie la fel de multi ca anul trecut”, spune Adrian Popescu unul dintre cei care fac recrutari in holul Universitatii de Vest din Timisoara.
Ce trebuie sa faci ca sa te inscrii in experienta “Work and Travel”? Nimic mai simplu: sa ai peste 18 ani, sa stii engleza cat de cat, sa fii student, masterand sau doctorand la zi, la o facultate de stat sau particulara, acreditata sau in curs de acreditare. Una dintre firmele de recrutare iti gaseste de lucru si iti pune la dispozitie un loc de cazare si masa. Singura ta grija este sa-ti platesti costul programului ce difera intre 300 de dolari si 600 de euro, care include: obtinerea dreptului temporar de munca in SUA, formularul de viza, asigurare medicala pe toata perioada programului si drumul pana in tarile pentru care ai optat.
Salariile oferite ca angajatori in SUA, Grecia sau Spania difera de la tara la tara. Peste ocean se pot castiga si 1200 de dolari, iar in Grecia un salariu ca receptionera in Insula Rhodos ajunge si la 800 de euro, bani care ajung in buzunarul studentului, acesta avand asigurata cazarea si cele trei mese pe zi.
Practic toti cei care aplica pentru un job in strainatate au toate sansele sa ajunga sa si munceasca peste hotare. Asta pentru ca, „odata primite toate cererile, firma de recrutare cauta joburi pentru studenti si de cele mai multe ori, toti cei care aplica ajung sa munceasca ca barmani, ospatari, salvamari sau receptioneri intr-un hotel”, mai spune Adrian Popescu.
Pareri
American Experience e firma care trimite cei mai multi studenti in State…asa ca va sfatuiesc sa apelati la ei. Eu am fost cu ei de 2 ori in US si a fost foarte bine!