Somnul „prost” are efecte daunatoare! Dormi cu televizorul deschis? E cazul sa-ti schimbi obiceiul!

Cercetatorii spun ca trebuie sa dormim cel putin opt ore pe noapte, opt ore linistite, relaxate si neintrerupte. Asta inseamna fara casti pe urechi sau cu radioul pornit. Vezi ce inseamna Junk sleep!

Foarte multe persoane adorm cu televizorul pornit, cu castile pe urechi ascultand muzica sau cu radioul langa pat. Aceste obiceiuri pot fi foarte daunatoare pentru sanatate.

Junk sleep este un concept ce preprezinta un somn de proasta „calitate”, intrerupt constant de tot felul de dispozitive electronice: telefon, calculator, televizor, radio etc.

Cercetatorii spun ca trebuie sa dormim cel putin opt ore pe noapte, opt ore linistite, relaxate si neintrerupte. Cum sa fac asta, ma vei intreba, cand ma ingrijoreaza slujba, imprumutul de la banca, viitorul copilului sau chiria pe care trebuie sa o platesc lunar? Cum sa fac asta cand am vecini galagiosi, probleme de sanatate si griji in dragoste?

Las televizorul deschis, imi pun castile pe urechi si vreau sa nu ma mai gandesc la nimic, doar sa dorm. Este asta solutia?

Lipsa somnului odihnitor duce la schimbari hormonale drastice

Somnul este important atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala. Lipsa somnului odihnitor duce la schimbari hormonale drastice, dereglari dintre care cele mai ingrijoratoare sunt oboseala cronica, depresia si obezitatea.

Dr. Chris Idzikowski, de la Edinburgh Sleep Centre, este de parere ca persoanele care nu dorm nici indeajuns, nici bine, sunt mai predispuse la obezitate decat restul populatiei.

Pentru a obtine energia ce ar fi trebuit sa le fie furnizata de un somn bun, oamenii aleg sa consume produse cu un continut ridicat de zahar si amidon, ceea ce le deterioreaza si mai mult sanatatea.

Consuma bauturi energizante, cafea si sucuri acidulate – care au la randul lor cafeina -, afectandu-si si mai mult calitatea somnului.

Somn adanc, somn usor…

Somnul este alcatuit din cicluri: perioade de somn adinc, intrepatrunse de perioade de somn usor, care poate fi intrerupt.

In timp ce dormim, corpul isi construieste sistemul imunitar, formeaza memoriile pe termen lung si se ocupa de stresul de peste zi si de problemele emotionale.

Daca este intrerupt, toate aceste functii sunt compromise, iar corpul si mintea nu se mai pot dezvolta asa cum trebuie.

Helen Emsellem, specialista in probleme de somn si odihna, ne sfatuieste sa ne „curatam” camera de dormit de toate elementele perturbatoare: televizor, calculator, telefon etc.

Ne incurajeaza si sa stabilim o ora fixa de dormit, pentru a ne obisnui corpul si mintea cu un program echilibrat.

Cateva statistici

21% dintre persoane dorm atat cat au nevoie (studiu realizat pe un esantion de 4.000 de adulti).
Doar 11% recunosc ca sunt deranjati de faptul ca nu dorm atat cat trebuie si asa cum trebuie.
Una din cinci persoane supravietuieste dormind mai putin de 5 ore pe noapte.

Trucuri utile:
Pastreaza curatenia
Picteaza peretii in culori „calme” (bleu, verde, galben)
Ia masa de seara devreme
Limiteaza consumul de cafeina si fa sport.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.