Sonc pe saturate, purcelusi la rotisor, toba si carnati, la un savuros festival, nu departe de Timisoara. Foto

Sonc cat vezi cu ochii, purcei invartiti usurel pe rotisor, la foc mic, dar si caltabosi, toba, carnati si multe, foarte multe bunatati ii asteapta pe timisoreni la unul dintre cele mai delicioase festivaluri din Banatul istoric.

CITESTE SI: Se dezvaluie prima fatada renovata a Palatului cu Fluturi din Timisoara. Se intoarce la frumusetea de odinioara 

Festivalul Baconului sau Slaninijada are loc in orasul Kacarevo, in Serbia, la 130 de kilometri de Timisoara, aproape de Pancevo, iar pentru 4 zile, centrul oraselului se umple de oameni, fum de gratare si miros de sonc.

Se spune ca festivalul s-a nascut intr-o „kafana” (local micut) unde un grup de oameni au inceput sa se certe pe tema prepararii celui mai grozav sonc. Fiecare dintre ei sustinea cu tarie ca reteta lui este cea mai grozava.

Pentru a stabili adevaul, cu totii au decis ca in doua saptamani sa pregateasca primul „slaninijada„, o serbare, in cadrul careia sa organizeze o competitie serioasa cu degustari. Se intampla in anul 1988.

De atunci si pana astazi concursul s-a transformat intr-un adevarat festival gastronomic la care o multime de producatori participa cu standuri, iar vizitatorii sunt imbiati sa cumpere bunatati delicioase la preturi foarte mici.

In cadrul targului se vand o multime de delicatese si produse artizanale cum ar fi bomboane facute in casa, ciocolata, prajituri, produse de patiserie, mezeluri facute din carne de porc.

Printre bunatatile locale se numara „Švargla„, o specialitate de toba sarbeasca, sau „Kavurma„, o tochitura traditionala, facuta din bucatele de carne de porc prajite. La festival se mai gasesc o sumedenie de carnaciori si, evident, foarte mult bacon preparat dupa diferite retete pastrate cu sfintenie din mosi stramosi.

Turistii pot vedea demonstratii ale bucatarilor, pot sa guste bunatati fel de fel, sa participe la spectacole folclorice si sa urmareasca focul de artificii.

De departe, insa, atractia numarul unu a festivalului de la Kacarevo o reprezinta competitia de preparat soncul, iar la final cel mai gustos va fi premiat. In concurs intra in fiecare an si romani din Banat.

Slaninijada se organizeaza mereu in luna februarie, deoarece, in aceasta perioada, spun cunoscatorii, soncul ajunge la savoarea deplina.

Editia din acest an debuteaza in 15 februarie cu Parada Soncului in parcul central din Kačarevo. Festivalul se va incheia in 18 februarie.

FOTO: slaninijada.rs

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stimată redacție!
    Tastaturile domniilor voastre nu le au pe ș, ț, î, ă, â? Dv. vă citiți scrierile? SONC SI CARNATI? Ce este soncul?

    • Asa-i cand angajezi punatori pe raftauri de la raionul de rahat din supermarketuri. „Sonc” nu exista in dictioarul limbii romane dar pentru pupat in cur nu-ti trebuie carte. Eu cum n-am prea citit la viata mea altceva decat pliantele de la kaufland chiar nu ma pot pronunta, doar vars laturi , pentru asta nu-mi trebe carte

  2. Exact ce scria cârcotașul (de data asta cu diacritice) de mai sus am vrut să scriu și eu, chiar dacă e al doilea mesaj pe aceeași temă.
    E o bătaie de joc de ani de zile la adresa cititorilor faptul că opiniatimisoarei nu scrie românește!
    Bina că au scris Švargla folosind caractere care nici nu există în limba română, dar nu pot scrie ȘONC 🙁

  3. După cultură autentică și de talie mondială (dar împrumutată de la alții) cu Constantin Brâncuși, iată și (sub)cultura bănățeană cu ”șonc”, tobă și cârnați! Dar de ce nu au îndrăznit să-și etaleze ”cultura cu șonc, tobă și cârnați” la paranghelia ”capitalei culturale” și l-au ”împrumutat” pe Brâncuși?!

    • Nu etalează nimic, e un bâlci din Serbia, în Timișoara și împrejurimi trăiesc mulți etnici sârbi, nu e nimic ieșit din comun!
      Ieșit din comun e că sunt agramați! E rușine să nu știi să scrii corect în limba maternă, mai ales pentru un ziarist!

      • Cred ca mai rusinos pt tine ii sa te bagi in seama precum chilotii-n cur, dar sa n-ai habar ce inseamna cuvantul „agramat”. Tot boul isi da cu parerea cand are mult timp si minte putina

        • Vezi în DEX sensul cuvântului agramat.

    • ,,Cand am plecat,v-am lasat prosti,si cand m-am intors, v-am gasit si mai prosti,, Constantin Brancusi,despre voi,oltenii.
      ,,Am facut 13 ani de temnita pentru un popor de idioti,, Petre Tutea.Despre voi,oltenii.
      Mai vrei?

      • Așa e, dar ai uitat că oamenii ăștia au zis vorbele astea după ce au intrat în țară pe la Cenad și au observat apucăturile, ifosele și prostia celor de acolo!
        Au mers mai departe spre Timișoara, așa-i ducea drumul, și s-au crucit de oglinzile pline de bale în care se pupau proștii și fuduii când se vedeau dimineața! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣