SONDAJ: Timisoara in pozitie favorabila pentru a deveni capitala de regiune!

Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Brasov, Ploiesti si Constanta sunt orasele favorite pentru a deveni capitale de regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autoritatilor si prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Ploiesti, la finalul unei dezbateri ce a avut ca tema regionalizarea si descentralizarea, ca un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arata care sunt orasele pe care locuitorii din diverse zone ale tarii le prefera pentru a deveni resedinte de regiuni.

Conform rezultatelor acestui sondaj, opiniile exprimate de populatia din interiorul fiecarei regiuni de dezvoltare, asa cum au fost acestea creionate pana in prezent, arata drept favorite municipiile Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Brasov, Ploiesti si Constanta.

Astfel, in regiunea care ar urma sa fie formata din Bucuresti si judetul Ilfov, 93,9% din cei chestionati sunt de parere ca Bucuresti ar trebui sa fie resedinta viitoarei regiuni de dezvoltare.

Locuitorii din zona Banatului au indicat in proportie de 69,5% Timisoara drept resedinta regiunii care ar urma sa fie formata din judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras Severin. Timisoara este urmata de Deva cu 10,5% si Arad cu 10%.

Locuitorii judetelor Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj si Bistrita-Nasaud sustin in proportie de 63,2% ca resedinta viitoarei regiuni sa fie la Cluj-Napoca, pe locul al doilea situandu-se municipiile Oradea si Baia Mare, cu cate 9,5%.

In regiunea care ar urma sa includa judetele Sibiu, Mures, Alba, Brasov, Harghita si Covasna, 28,7% din cei chestionati vor ca Brasovul sa fie resedinta de regiune, 25,7% au optat pentru municipiul Sibiu, 15,2% pentru Targu Mures si 14,5% pentru Alba Iulia. Rezultatele sondajului arata ca 4,2% din cei chestionati vor resedinta de regiune la Miercurea Ciuc, iar 2,4% opteaza pentru Sfantu Gheorghe, in timp ce 1% vor ca Odorheiul Secuiesc sa fie resedinta.

In Oltenia, regiunea care ar urma sa fie formata din judetele Dolj, Gorj, Olt, Valcea si Mehedinti, 59,8% din respondenti vor ca municipiul Craiova sa fie resedinta de regiune. Targu Jiu a fost indicat de 7,9% din respondenti, iar Slatina de 5,6%.

In zona sud-Muntenia, compusa din judetene Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Ialomita, Giurgiu si Calarasi, 28,1% din cei chestionati vor ca municipiul Ploiesti sa fie resedinta de regiune, pe locul al doilea situandu-se municipiul Pitesti, cu 12,5%.

In Moldova, in regiunea care ar urma sa includa judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Bacau, locuitorii acestora sunt de parere, conform rezultatelor sondajului prezentat de Liviu Dragnea, ca municipiul Iasi ar trebui sa fie resedinta de regiune, acesta fiind indicat de 48% din cei chestionati. Pe locul al doilea se afla municipiul Suceava cu 12,2%, urmat de Piatra Neamt cu 11,1%.

Totodata, in regiunea care ar urma sa includa judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau si Vrancea, 23,8% din cei chestionati vor ca municipiul Constanta sa fie resedinta de regiune, pe locurile urmatoare aflandu-se Galati – 14,8% si Braila – 14,4%.

Intrebat cat de mult va cantari acest sondaj in decizia care va fi luata in ceea ce priveste stabilirea resedintelor viitoarelor regiuni, Dragnea a spus ca se va tine cont si de rezultatele acestei cercetari sociologice.

„Sondajul cantareste, dar sa stiti ca cel mai mare castig pentru un oras care va deveni resedinta unei regiuni va fi prestigiul, si spun sta pentru a mai detensiona aceasta dezbatere patimasa. in fiecare regiune exista doua, trei judete care sunt acum intr-un razboi, intre ghilimele, dar vreau sa le spun tuturor sa nu se astepte ca, daca va fi resedinta regiunii undeva, toata bogatia din regiune vine acolo. Doamne, fereste! Acesta este si motivul pentru care vrem sa punem in toate resedintele de judet institutii regionale, pentru ca fiecare comunitate judeteana sa simta beneficiile acestui proces de regionalizare”, a spus Liviu Dragnea intr-o conferinta de presa, la finalul dezbaterii de la Ploiesti.

Vicepremierul nu a precizat cine a realizat acest sondaj de opinie si nici nu a dat alte date despre aceasta cercetare sociologica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.