Sorin Grindeanu, Adrian Orza, Culita Chis, buni de plata? Curtea de Conturi imputa Primariei Timisoara diferenta de chirie pentru jeepurile RATT cu care circula ‘sefii’

TIMISOARA. Cel mai nou raport al Curtii de Conturi, ai carei inspectori se afla inca in control la Primaria Timisoara, spune ca municipalitatea trebuie sa plateasca bani frumosi catre RATT, pentru masinile pe care atat viceprimarii, cat si sefii de directii le  folosesc de ani buni.

De ce? Pentru ca nu-i in regula contractul de inchiriere!

Practic, autoturismele au fost achizitionate de Regia Autonoma de Transport in Comun in 2008, prin licitatie publica. Cateva jeepuri, marca Ford Kuga, au fost inchiriate Primariei Timisoara, pentru a fi folosite de sefii de directii si de viceprimari. O masina a ajuns la fostul viceprimar Sorin Grindeanu, iar alta a fost inchiriata pentru seful Directiei Tehnice, Culita Chis. Si fostul viceprimar Adrian Orza folosea unul din Fordurile RATT. In plus, mai sunt si cateva autoturisme mici, marca Peugeout, care sunt folosite tot de directiile din cadrul primariei.

„RATT are mai multe masini in parcul auto, din care a inchiriat si Primariei Timisoara. S-au facut contracte de inchiriere in urma cu cativa ani si municipalitatea plateste pentru folosirea autoturismelor”, ne-a declarat Cosmin Bradu, purtator de cuvant al RATT.

Sorin Grindeanu, Adrian Orza,  Culita Chis, buni de plata?

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, masinile au fost inchiriate de catre primarie la preturi mult prea mici de la RATT, facandu-se astfel o paguba importanta regiei din subordinea Primariei Timisoara.

Viceprimarul Traian Stoia vine si cu cifre din raportul Curtii de Conturi!  Primaria va trebui sa plateasca aproape 40.000 de lei pe an pentru toate masinile inchiriate de la RATT de catre municipalitate, spune viceprimarul Traian Stoia. Cel mai probabil, pe fiecare an de inchiriere.

El atrage atentia insa ca plata ar trebui sa se faca din buzunarele celor care au folosit masinile, nu din conturile primariei. Asta cu toate ca acele contracte de inchiriere au fost facute in numele anumitor directii din cadrul municipalitatii, la valori mult prea mici.

„In ultimul raport al Inaltei Curti se vorbeste despre masinile folosite de functionari sau de demnitari din primarie, care erau inchiriate de la RATT la preturi, spune instanta, subevaluate. Pentru acest lucru probabil se vor recupera de la cei in cauza niste bani. RATT trebuie sa recupereze banii de la cei care au folosit autoturismele, pentru ca eu am fost criticat ca merg cu alta masina decat a primariei. Trebuie sa plateasca cine o folosit masina, credeti ca eu ii stiu pe toti care au folosit masina? Angajati ai primariei sunt, nu primaria plateste, angajatii, personal. Ei au inchiriat pentru Directia, nu stiu, Comunicare. Au inchiriat pe directii si un om folosea masina respectiva. Se folosesc aceste masini. Nu stiu cat are de recuperat RATT, dar pe un an, din cate imi aduc eu aminte din lectura actelor de la Curtea de Conturi, sunt undeva la 30.000 – 40.000 de lei”, ne-a declarat viceprimarul Stoia.

Edilul spune ca juristii primariei au atacat in contencios administrativ raportul Curtii de Conturi, dar fara niciun rezultat.

Deciziile  de imputare ale Curtii de Conturi trebuie puse in aplicare si aduse la cunostinta consilierilor locali. De multe ori insa, alesii habar nu au de hotararile luate de inspectorii de la Curtea de Conturi.

„Sunt o serie de sentinte care ajung destul de greu la consilieri. In acest sens o sa promovam o hotarare de consiliu local in care sa solicitam ca, in cel mai scurt timp din momentul sosirii sentintei, ea sa fie adusa la cunostinta consilierilor locali. Asa cum stiti, de multi ani de zile, in primarie se practica atacarea solutiilor impuse de Curtea de Conturi in instanta de contencios. De la Tribunal sau de la Curtea de Apel se ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acum, ICCJ s-a pronuntat la ultima contestatie facuta de primarie in favoarea solutiilor propuse de Curtea de Conturi, care trebuie pusa in aplicare. Atacarea in instanta a concluziilor Curtii de Conturi nu suspenda punerea lor in opera. Ea s-a suspendat la limita legii de primarie. Daca Curtea de Conturi spune ca trebuie sa faci un anumit lucru, tu poti ataca in contencios administrativ, dar nu ai dreptul sa opresti punerea in opera a masurilor”, a conchis Stoia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. NU AM INTELES CARE MAI ESTE ROSTUL ORGANELOR DE CONTROL INTERN DIN PRIMARIE DACA TOATE ILEGALITATILE LE DESCOPERA DOAR CURTEA DE CONTURI.
    CE FAC ANGAJATII, DORM?!