Sorin Grindeanu propune o transparenta totala a cheltuirii fondurilor publice ale Consiliului Judetean Timis

Fostul ministru al comunicatiilor sustine ca politica nu are ce cauta in actul administrativ si lanseaza cateva proiecte vitale pentru Banat.

Domnule Grindeanu plecati increzator la drum, acum, dupa depunerea listelor de candidati ai PSD Timis.

Da, asa este. Dupa cum am afirmat si in momentul lansarii candidaturilor, avem o lista echilibrata, propunerile noastre pentru functiile de consilieri judeteni, primari, consilieri locali au fost atent analizate, trecute prin toate forurile statutare, transparent si deschis. Este o lista ambitioasa, din punctul meu de vedere, care are foarte multi tineri, dar si oameni cu experienta, profesori universitari, economisti, medici, informaticieni si, de asemenea, oameni cu experienta in administratia locala si centrala. Noi trebuie sa ne propunem un lucru, un parteneriat pentru viitor, pentru judetul Timis, o administratie dinamica, eficienta, care sa vina in intampinarea cetatenilor judetului Timis. De prea multe ori la noi in judet au primat orgoliile politice in fata proiectelor cu adevarat importante pentru judetul nostru. S-au pierdut cateva etape, e timpul sa le recuperam. Iar lucrul acesta se poate printr-o administratie moderna, eficienta, care sa stie inclusiv sa acceseze fonduri europene. Un lucru care e extrem de important pentru viitor.

Timisul a ratat cateva proiecte importante, nu doar in actualul mandat administrativ, ci si in celelalte…

Din pacate, potentialul judetului nu a fost valorificat in ultimii 15 ani. Suntem dinamici din punct de vedere economic, iar asta datorita investitiilor private facute aici, fie ca vorbim de capital autohton, dar mai ales strain, insa administratia merge intr-un ritm inca lent, invechit. Trebuie dinamizata activitatea din CJT, din administratiile locale si evident si cea din primaria Timisoarei, unde totul se deruleaza haotic.

Ati fixat cateva repere si directii de actiune?

Sigur, despre unele am discutat deja, cum ar fi atragerea de fonduri europene, demers vital daca vrem sa dezvoltam judetul, sa avem infrastructura moderna, maternitate noua, spatii culturale adaptate la nevoile anilor pe care ii parcurgem. Legat de aceasta problema, daca vom avea majoritatea in Consiliul Judetean, adica daca cetatenii vor vota lista noastra de candidati si voi ajunge presedintele CJT ma voi implica personal in coordonarea echipelor ce vor lucra in domeniul fondurilor europene. Colegii cu care am activat la Ministerul Comunicatiilor, dar mai ales cei cu care am colaborat patru ani, cat am fost viceprimar al Timisoarei, stiu ca atunci cand ocup o functie cheie ma implic total in activitate, nu doar formal sau protocolar cum se intampla de multe ori. Chiar am primit reprosuri ca sunt prea serios si implicat atunci cand conduc un proiect. Aici va asigur ca stiu exact ce am de facut, am gestionat programe importante, mai ales cat am fost membru al guvernului, un executiv performant.

Recent, ati abordat si tema sigurantei cetatenilor. Concret, ce aveti in vedere?

Dupa cum se stie, fiecare judet are o structura de ordine publica, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, ATOP, care in prezent e condusa de colegul Calin Dobra. Sunt multumit de ceea ce au reusit, in scurt timp, sa realizeze membrii ATOP in acest mandat, insa pe viitor vreau ca prin aceasta structura, Consiliul Judetean sa sustina financiar si mai multe proiecte destinate Politiei. E important sa crestem gradul de siguranta al timisenilor. Avand in vedere ca in ATOP au intrat acum, potrivit noii legislatii, si Jandarmeria si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta vreau sa implic cele doua institutii mai mult in judet, in special Jandarmeria, care are atributii exact pe domeniul ordinii si linistii publice. Jandarmii sunt un corp de elita si onoare, iar impreuna cu politistii si cu suportul inspectorilor ISU sunt convins ca vom putea derula programe serioase de stabilire a unui climat de siguranta si incredere in judet.

O alta directie de dezvoltare pe care o am in vedere e legata de finantarea asezamintelor sociale, case de batrani, centre pentru persoane cu nevoi speciale, scoli speciale. Exista fonduri guvernamentale care pot fi utilizate in acest sens.

De asemenea, intentionez sa derulam un proiect amplu, ce se va intinde pe mai multe etape si va viza o transparentizare totala a cheltuirii banului public, la nivelul CJT, dar in general in administratia Timisului. Vreau sa existe dezbateri publice reale, sa incurajam implicarea comunitatilor, a cetatenilor care doresc sa faca parte din ceea ce noi am numit Parteneriatul pentru Viitor al Timisului. Pentru o buna comunicare cu oamenii vreau ca CJT sa dezvolte un proiect privind infiintarea unui post de radio cu caracter utilitar si cultural, alaturi de o publicatie moderna, care sa informeze corect si obiectiv cetatenii. Exista un corp de jurnalisti de calitate in Timisoara si sunt sigur ca unii dintre acesti profesionisti si-ar putea gasi locul intr-o constructie de acest gen. Avem cu totii nevoie de informatie de calitate, obiectiva, nealterata de subiectivism si interpretari.

Turismul este un alt domeniu important care poate sa conduca la dezvoltarea comunitatilor din judet. Avem un fond natural important, obiective istorice, religioase, care pot fi puse in evidenta si pot sa stea la baza modernizarii infrastructurii. Daca vom avea drumuri bune si curate, atunci vom avea si turisti in zonele pitoresti ale Timisului. In acest sens, trebuie regandite colaborarile cu tarile vecine, Serbia si Ungaria. Am constatat ca, in weekend mai ales, vin foarte multi turisti sarbi care viziteaza Timisoara. E un lucru bun, dar un program in parteneriat cu vecinii si prietenii nostri ar aduce si mai multi turisti, care, pe langa obiectivele Timisoarei, ar putea vizita si locuri frumoase din judet.

Pentru Timisoara ce propuneti?

Sigur ca aici am punctat doar cateva din directiile pe care vreau sa ma axez, impreuna cu echipa de consilieri judeteni si primari, dar primul obiectiv administrativ va fi cel legat de inchiderea inelului de circulatie al Timisoarei. Este esential sa pornim in noul mandat cu acest obiectiv care va imbunatati major calitatea vietii timisorenilor. Apoi avem un alt obiectiv: o maternitate noua. Propunerea noastra pentru functia de primar al municipiului este una solida si serioasa. Profesorul-medic Florin Birsasteanu are capacitatea de a prioritiza proiectele Timisoarei, de a construi echipe si de a dezvolta cu adevarat si pe termen lung orasul. Un manager bun are viziune in primul rand, are capacitatea de a coordona, de a-si alege oameni profesionisti cu care sa lucreze. Nu vreau sa cobor discursul public, pentru ca niciodata nu am facut asta, insa insist si pe ideea ca toti candidatii nostri sunt oameni lucizi si normali, din toate punctele de vedere. Am incredere in Florin si in candidatii nostri pentru Consiliul Municipal si cred ca cetatenii s-au convins ca PSD are o echipa redutabila si determinata. Noi nu ascundem candidatii in spatele unor liste, formule si sloganuri stupide, cum au facut cei de la PNL. Am constatat cu regret ca acest partid ramane ancorat in tenebrele anilor ’90, cu discursuri lipsite de suport, incarcate de ura si conflict. Dar nu ne preocupa foarte tare ce face PNL, partid decimat si dezbinat de fostul PDL si plin de fosti activisti de partid, mascati acum in oameni de afaceri. Noi ne vom concentra pe administratie, pe dorintele si obiectivele oamenilor, comunitatilor; politica nu are ce sa caute in actul de management public. Politica se incheie in ultima zi de campanie, iar dupa trebuie sa ne apucam de treaba, sa construim, sa dezvoltam, sa modernizam.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.