Sorin Maxim, director Agentia Regionala de Dezvoltare Vest: Programul Operational Regional are de 3 ori mai mare rata de absorbtie fata de celelate programe!

Comisia Europeana a demarat unele proceduri pentru presuspendarea alocarii de fonduri europene pentru Romania. Cat de speriati ar trebui sa fie cei care au contracte semnate, care de multe ori poate au luat credite de la banci, ca nu isi mai primesc banii?

Cel putin deocamdata nu ar trebui sa fie speriati absolut deloc. In sensul ca, din punct de vedere al platilor, ca asta ne intereseaza cel mai tare, mecanismul merge ca si pana acum. Se fac plati din bani guvernamentali, e drept ca exista un ritm mai incet al platilor, in sensul ca a fost o mica intarziere in luna septembrie, dar deocamdata din ce am discutat in Comitetul de Monitorizare se fac plati in special pe rambursari. Exista o intarziere la cei care au cerut prefinantari, dar si acolo se are in vedere sa se ajunga la zi. Oricum, daca e sa o luam din urma, nici pana acum nu s-au facut plati din bani de la Comisia Europeana. Un alt lucru care trebuie sa ii incurajeze pe beneficiari este faptul ca mecanismul de procesare a cererilor de plata si al tuturor documentelor este exact ca si inainte. Noi primim cererile de plata, le procesam in termen, le dam avize, Ministerul le proceseaza, le avizeaza, doar ca s-a produs o mica intarziere.

Dar este normal sa se intample ceea ce spuneti dvs? Adica banii sa vina de la Guvern si nu de la Comisie?

Si Spania, si alte tari au fost in aceasta situatie acum 20 de ani. Cu siguranta daca am fi fost mai receptivi si mai atenti la ce s-a intamplat din urma am fi invatat din greselile altora. Ritmul de procesare si volumul de munca care au fost pe activitatea de zi cu zi poate un pic ne-a facut sa uitam de ceea ce s-ar putea intampla. Evident ca au fost discutii, oricum Romania este intr-un program de test, orice s-ar spune, eu nu scuz, dimpotriva, am spus ca am fi putut evita anumite lucruri, totusi sa nu uitam ca Romania s-ar putea compara doar cu Bulgaria ca si mecanism. Celelalte zece tari care sunt inaintea noastra, toate au avut un mecanism de test intre perioada 2004-2007, si au putut sa isi corecteze toate sistemele.

De ce au venit practic aceste scrisori care anunta presuspendarea fondurilor europene?

Aceste scrisori sunt date de Comisia Europeana in baza acordului de audit, facut de catre Curtea de Audit a Romaniei si care a fost inaintat la Comisie. In care Curtea de Audit a Romaniei, in urma verificarilor pe metodologia comisiei europene a considerat ca procentul de iregularitati pe care noi il avem nu corespunde si nu e 2 cat trebuie sa fie, ci e 3. Trebuia sa fie nota 2, si a fost nota 3, deci era o nota nesatisfacatoare si tocmai de aceea s-a intrat in aceasta zona care nu este ceva foarte grav. Sa nu uitam ca presuspendarea, in afara de faptul ca nu poti cere bani nu te afecteaza cu absolut nimic. Ei au descoperit ceva din punct de vedere al mecanismului, ei nu acuza altceva, ei vor sa fie siguri ca mecanismul are suficiente parghii ca in cazul in care se descopera o eroare in sistem, mecanismul sa poata actiona in timp util si sa poata corecta, sa nu existe iregularitati care sa nu fie conform procedurii. Aici principalele doua probleme sunt cele legate de achizitii publice si de conflictul de interese. Daca cea cu conflictul de interese este mult mai sofisticata si Romania nu a prea avut astfel de mecanisme, pentru cea de achizitie eu cred ca totusi ar fi trebuit sa fim mai atenti in special cu autoritatile mici pentru ca nu poti sa ii blamezi pe niste oameni care au facut greseli, unele s-au facut dintr-o alta interpretare a legii care nu a fost suficient de clara. Nu contest ca sunt anumite intentii, dar cred ca sunt nesemnificative fata de greselile care au fost neintentionate. Asa ca din punctul meu de vedere, ar trebui sa explicam oamenilor, nu sa-i certam. Eu dau exemplul cu copilul, nu poti sa certi un copil daca nu i-ai explicat ca a facut o greseala, daca nu i-ai explicat inainte care sunt regulile. Nu ai cum sa ai capacitatile astea, noi avem o problema de capacitate administrativa.

Ati spus mai sus ca beneficiarii nu ar trebui sa se teama. Inca. De ce inca?

Pentru ca acest mecanism trebuie corectat in doua luni de zile. Practic, din momentul in care primesti scrisoarea, in doua luni esti obligat sa-ti aduci la zi, procedural tot mecanismul conform cu ceea ce UE cere pe cele doua spete. Daca nu, evident ca atunci este o problema mai mare in sensul ca se suspenda programul si suspendarea poate dura mult mai mult. De la 6 luni mai mult si atunci este un proces mult mai complicat de reluare al platilor si e mai lent.

Pe de alta parte, in conditiile in care se suspenda ma gandesc ca nici bugetul national nu ar putea sa sustina finantarea proiectelor europene pe o perioada atat de lunga, si aici ma refer la toate proiectele, indiferent de programul operational pe care sunt ele.

In Romania sunt acum mai multe constrangeri, si din punct de vedere financiar, dar cu siguranta ar trebui sa avem grija pe viitor. in primul rand cred ca trebuie sa fim foarte atenti, eu cred ca inca se mai pot corecta lucrurile si daca ne lasam ghidati de buna credinta lucrurile se pot rezolva elegant, dar nu cred in solutiile extreme.

Cat e rata de absorbtie pe Programul Operational Regional (POR) in momentul de fata?

Pe POR, in acest moment rata de absorbtie este undeva in jur de 24 la suta. Rata fara prefinantari. Cu prefinantari trece de 30 la suta. Eu zic ca e o rata buna, din cifre se poate calcula din 4 miliarde si ceva, un miliard si ceva este deja cheltuit. Daca ne uitam pe previziuni, o sa vedem ca cele doua grafice sunt perfect paralele. Undeva va trebui sa se intalneasca, in 2014 in sensul ca a fost o anumita perioada in care s-a batut pasul pe loc si s-au pierdut anumiti timpi si aici vorbim de 2007, 2008 si o parte din 2009 si avand un start mai lent, evident ca mai tarziu s-a creat o incetineala in absorbtie. Dar acest lucru se poate recupera. asta e un exemplu. Pe de alta parte, beneficiarii ca sa poata sa pompeze bani, trebuie sa aiba si ei bani si din pacate bancile nu i-au ajutat foarte mult, un credit la banca este greu si costisitor si noi nu avem banci de dezvoltare, nu avem banci regionale, nu avem banci publice, si atunci avem o problema de finantare si de cofinantare .

Se discuta la un moment dat despre o realocare la nivel de regiuni. S-a materilizat sau a ramas la stadiul de proiect?

Deci, Programul Operational Regional, are o rata de absorbtie de cel putin 3 ori fata de orice alt program sectorial. Deci din punct de vedere al capacitatii, eu cred ca aceasta exista. Din pacate, nici unul dintre programele sectoriale nu spun ca ”da, nu mai am capacitate sau proiectele mele nu sunt bune, sa se renunte la ele”, din pacate acest lucru nu se intampla, rolul de mediator al Ministerului Afaceriilor Europene nu se exercita destul de puternic astfel incat sa-i convinga sa faca un astfel de demers, si acest lucru probabil ca va fi impins in ultimul moment. Din fericire inca mai exista capacitate de absorbtie, de exemplu la noi in regiune rata de contractare este de 104 la suta in acest moment si mai avem aproape inca 20 la suta proiecte care sunt pe circuitul de avizare, s-au depus, se evalueaza plus ca noi mai avem 200 la suta proiecte eligibile si conforme. Deci capacitate exista. Daca s-ar discuta despre un program care este finantat de Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, caci se pot muta de la un fond la altul, exista capacitate. Evident ca nu trebuie sa uitam ca programul se incheie in 15 iulie 2015. Deci daca adunam toate documentele, pana se liciteaza, pana se contracteaza, pana se implementeaza…uneori perioada de procesare dureaza mai mult decat cea de implementare.

Uniunea Europeana nu poate sa intervina si sa faca corectiile necesare, pentru ca din cate am inteles aceste corectii despre care se vorbeste nu inseamna neaparat ca nu vor mai da bani, ci vor realoca anumite resurse catre alte utilizari?

Cand vorbim de corectii financiare se pune un procent de x, se poate pune la nivel de proiect si la nivel de programe. Deocamdata discutam de corectii financiare la nivel de proiecte. Cele care au fost gasite cu neindeplinirea criteriilor au fost intre 5-25 la suta, marea majoritate au primit sau li s-au retras din bani si au fost obligati sa puna ei diferenta. Deocamdata acesti bani sunt tot la dispozitia programului. Nu s-au pierdut. Se aduna bani si din acei bani se finanteaza urmatoarele proiecte din lista de rezerva. Evident ca cei care au primit aceasta corectie vor pune ei diferenta. Avem un exemplu de oras in care era un proiect de 10 milioane de euro si au primit o corectie de 2, 5 milioane de euro. Este aproape cat bugetul lor de investitii pe 10 ani…

In Timis avem astfel de proiecte cu corectii?

Si in Timis exista. Dar ce pot sa spun este ca daca e sa comparam regiunea noastra, noi avem in jur de 5, 6 la suta procent total, in schimb am colegi care au 28-29 la suta corectii, de 6 ori mai mult, ceea ce ma indreptateste sa spun ca inca este un nivel rezonabil.

Timisoara ca administratie si ca oras are disponibili foarte multi bani pentru dezvoltare, cam 70 de milioane de euro. Cat la suta s-a contractat din banii aceia?

Cred ca suntem aproape de valoarea de 65 la suta contractat. Diferenta este depusa deja in proces de contractare, chiar astazi am lasat un contract la Consiliul Judetean Timis, e vorba de parcul pentru energii alternative care este integrat in planul de dezvoltare. Totusi cred ca mai este loc pentru a se imbunatati ritmul de implementare in special in zona premergatoare inceperii constructiilor , licitatie, contractare, inceperea lucrarilor, cred ca aici beneficiarii ar putea sa mai imbunatateasca foarte mult timpii de lucru.

Ziceati ca s-a contractat 65 la suta? Si cat s-a cheltuit?

Sunt deja si proiecte finalizate, strada Vacarescu, parcul Rozelor este si el finalizat, sunt alte proiecte in diferite faze de implementare, sunt proiecte mari in licitatie, toata zona centrala, toata zona istorica va fi reabilitata, Muzeul Banatului, deci sunt multe proiecte care sunt in diferite faze de implementare.

Care este cea mai mare problema pe care o are acest proces de accesare a fondurilor europene in Romania?

Capacitatea administrativa. Noi am pornit la drum cu o subcapacitate, ca si cum incarcam o masina mai mult decat poate duce si evident ca asta ne va incetini din drum. Cred ca ar trebui sa avem mai multe resurse sa pregatim programul si institutiile inainte, cred ca trebuie sa fie create institutii noi la nivel regional si cred ca una dintre probleme este descentralizarea. Putina lume spune ca Programul Operational Regional are de 3 ori rata de absorbtie mai mare fata de celelate programe, eu cred ca e si meritul agentiilor pentru dezvoltare regionala pentru ca sunt institutii care actioneaza la nivel regional si sunt in subordinea autoritatilor publice locale, cred ca e si meritul nostru in tot acest mecanism de absorbtie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.