Sorin Ovidiu Vintu trece iar pe la Parchet! Dosarele FNI, Banca Agricola, BID si Banca Romana de Scont au fost redeschise

Sorin Ovidiu Vintu va mai trece pe la Parchet pentru ca mai multe dosare in care este implicat au fost redeschise. Cercetarile continua deoarece au fost identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura.

Dosarele privind FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont vor fi redeschise. Ministerul Public a precizat intr-un comunicat ca „Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus infirmarea solutiilor de neurmarire din dosarele mentionate si continuarea cercetarilor in cadrul aceleiasi cauze, intr-o abordare unitara”.

Nicolae Popa, condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru prabusirea Findului National de Investitii, a solicitat autoritatilor romane, dupa ce a fost extradat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.

Continuarea cercetarilor in aceste dosare urmeaza sa fie facute unitar, anunta Ministerul Public, avand in vedere faptul ca parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de despartire in litigii diferite a cauzei cu privire la unele persoane cercetate si solutii atipice pentru practica organelor judiciare.

Potrivit comuncatului, la propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, in considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, in care sunt derulate cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vintu, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii formulate de condamnatul Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, avand ca obiect fraudarea Fondului National de Investitii sau infractiuni de spalare de bani presupus a fi comise de Sorin Ovidiu Vintu.

Asfel au fost identificate dosarele:

1.Dosarele penale nr.372/D/P/2004 si nr.374/D/P/2004 – care au vizat generarea unor pagube in patrimoniul investitorilor FNI;

2.Dosarul penal nr.76/P/2005 – privind prejudicierea Bancii Agricole SA;

3.Dosarul penal nr.754/D/P/2006 – privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) SA;

4.Dosarul penal nr.34/D/P/2005 – privind falimentul Bancii Romane de Scont.

Punctul comun al cauzelor de mai sus: activitatile au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului GELSOR, controlat, direct sau prin persoane interpuse, de Vintu Ovidiu Sorin.

Faptele savarsite au vizat, in esenta, configurarea si exploatarea intr-o perioada indelungata de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizand practic aceleasi modalitati de operare si implicand aceleasi persoane si institutii.

Parchetul mentioneaza ca separarea artificiala a dosarelor a condus la ignorarea legaturilor temporale si de cauzalitate, astfel incat cercetarile s-au limitat la lamurirea partiala a circumstantelor in care au fost comise faptele. Intre altele, expertizele realizate nu au dezvaluit beneficiarii finali ai sumelor obtinute si modul de directionare a lor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.