Cars stuck in a traffic jam on January 3, 2009 on the A9 highway near the junction Munich North, southern Germany. At the end of the winter holidays, people turning back home faced holdups on many roads through the country. AFP PHOTO DDP/JOERG KOCH GERMANY OUT
Cercetatorii lucreaza la dezvoltarea unui sistem care transmite energie electrica intre o placa de metal incastrata in sosea si benzi de otel plasate in interiorul a doua anvelope.
Tehnologia ar permite masinilor electrice sa renunte la baterii, marind cantitatea de energie necesara miscarii. Automobilele viitorului ar putea fi alimentate chiar de catre soselele – sosele electrificate, sustin doi cercetatori japonezi.
Incercari anterioare au folosit o bobina electrificata care crea un camp electromagnetic ce interactiona cu o bobina atasata la masina. Dar cele doua bobine ar trebui sa fie aliniate perfect pentru a ajunge la o eficienta energetica maxima, iar acest sistem ar fi eficient pentru vehiculele care stationeaza intr-o parcare, insa nu si pentru cele care se afla in mers.
Hanazawa si Takashi Ohira de la Universitatea de Tehnologie Toyohashi din Nagakute, Japonia, lucreaza la dezvoltarea unui sistem care transmite energie electrica intre o placa de metal incastrata in sosea si benzi de otel plasate in interiorul a doua anvelope. „Abordarea noastra exploateaza o pereche de anvelope care ating intotdeauna suprafata drumului”, sustine Hanazawa.
Pentru a testa cat de multa energie se pierde la trecerea electricitatii prin anvelopele de cauciuc, cei doi au creat un experiment de laborator, punand placi de metal pe podea si in interiorul unei anvelope. „Mai putin de 20% din puterea transmisa este pierduta in circuit”, sustine Ohira.
Cu suficienta energie, sistemul poate alimenta un automobil clasic, iar Ohira si echipa sa sunt pe cale sa proiecteze primul prototip la scara redusa, pentru a dovedi eficienta sistemului.
Totusi, echipa de cercetatori a admis faptul ca procentajul energiei pierdute este mai mare decat in cazul masinilor care functioneaza pe baza de baterii.
John Boys, un inginer electrician de la Universitatea Auckland, Noua Zeelanda, afirma insa ca, pentru ca acest sistem sa functioneze, placile metalice de pe sosele trebuie sa aiba o tensiune de 50.000 de volti, pentru a putea alimenta o masina, aceeasi tensiune care este necesara pentru utilizarea unui Taser (o arma cu electrosocuri care foloseste curentul electric pentru a perturba controlul voluntar al muschilor). Existenta unor asemenea sosele ar fi foarte periculoasa, datorita riscurilor de electrocutare.
„Pentru a obtine nivelurile de energie necesare, placile metalice ar produce un camp magnetic puternic, ce ar ar interfera cu functionarea tuturor sistemelor electrice, fapt care ar conduce la haos”, sustine Boys.
Pentru adaptarea strazilor la un astfel sistem ar fi necesare sume mari de bani dar, pentru inceput, se pot adapta doar autostrazile, iar pe drumurile mici, masinile sa fie dotate cu baterii mici, sugereaza Daniel Friedman de la Universitatea din New South Wales, Australia.