TIMISOARA. Situatie revoltatoare la Timisoara, in parcul Societatii de Transport Public. Aproape toate tramvaiele noi cumparate cu bani europeni, care costa 2 milioane si jumatate de euro bucata, au fost lovite de cand sunt in circulatie.
Sunt trei ani si jumatate de cand Timisoara se mandreste cu tramvaie moderne si scumpe, cumparate cu bani europeni. In total, vom avea 44 de garnituri noi fabricate de compania Bozankaya.
Pana in acest moment au ajuns la Timisoara, in parcul STPT, 36 de tramvaie turcesti, insa 6 sunt inca in perioada de receptie.
Cu alte cuvinte, inca din 2022, au fost puse pe rand in circulatie 30 de garnituri, violet si galbene.
De atunci, nu mai putin de 25 dintre ele au fost implicate in accidente, mai usoare sau mai grave. Unele atat de grave incat au scos complet din uz tramvaiele.
„In ceea ce priveste incidentele, 3 garnituri au fost deteriorate semnificativ si nu au fost reintroduse pe trasee: tramvaiul care a deraiat in Piata Traian, cel implicat intr-un accident in zona Garii de Nord si garnitura implicata in accidentul din Piata Badea Cartan. in total, 25 de tramvaie noi au fost implicate in diverse incidente„, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.
Rezultatul cercetarilor in accidentele in care au fost implicate tramvaiele Bozankaya a aratat ca in majoritatea situatiilor vina ar apartine altor participanti la trafic, dar au fost destule cazuri in care vatmanii au facut greseli, unele grave, cum ar fi manevrarea telefonului in timpul mersului.
„Anchetele efectuate de STPT indica faptul ca, in majoritatea cazurilor, vina apartine altor participanti la trafic, care nu au respectat indicatoarele rutiere sau culoarea semaforului.
Totusi, rezultatele anchetelor comunicate Primariei de catre STPT arata ca personalul de bord a fost responsabil in cazul unor accidente, precum cel din Piata Badea Cartan. Contravaloarea pagubelor in astfel de situatii este recuperata de la angajatii vinovati, conform procedurilor interne ale STPT„, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.
Cat despre valoarea pagubelor, cei de la Societatea de Transport Public nu scot o vorba.
Tramvaiele turcesti au fost implicate si in tragedii. In primavara anului trecut, un barbat si-a pierdut viata dupa ce a incercat sa deschida in mers usa unei garnituri in Piata 700.
De asemenea, de-a lungul timpului, multe tramvaie Bozankaya s-au tot intepenit pe linii ori au deraiat, au luat foc, au fost lovite de autobuze sau masini si chiar s-au izbit intre ele.
STPT testeaza sisteme anticoliziune pe tramvaie si mai instruieste vatmanii
Cat priveste masurile concrete luate de conducerea STPT pentru a limita numarul accidentelor si valoarea pagubelor provocate de vatmani, aceasta pretinde ca organizeaza „discutii” cu politistii de la Rutiera si ca intentioneaza sa monteze pe tramvaie… „sisteme anticoliziune”.
„Municipalitatea a solicitat STPT sa implementeze masuri concrete pentru prevenirea incidentelor, iar in prezent se desfasoara reinstruirea vatmanilor implicati in accidente. Totodata, STPT organizeaza sesiuni de discutii cu agenti de la Politia Rutiera, axate pe situatiile de risc. Pentru a reduce riscul de accidente si a spori siguranta transportului public, STPT participa la un proiect pilot alaturi de doua companii de renume mondial specializate in sisteme de anticoliziune. Aceste sisteme vor fi instalate pe doua tramvaie pentru testare, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, sa fie implementate la scara larga„, mai transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.
Sistemul de avertizare a coliziunii frontale foloseste informatii obtinute prin detectia radar, o pozitionare precisa folosind antena GPS si o harta digitala.
„Acesta identifică obstacolele pe traseul estimat al tramvaiului și transmite vatmanului un semnal de avertizare vizual și sonor pentru obiectul detectat, într-o primă etapă și, apoi, pentru frânarea de urgență. Soluția poate fi implementată în variantă doar cu notificare, oferindu-i vatmanului posibilitatea de a activa frâna manual sau în varianta în care poate acționa automat frâna de urgență, astfel încât tramvaiul să se oprească imediat, fără intervenție umană„, transmit reprezentantii companiei Continental care face testele in depoul STPT.
Pareri
Asa un anunt important si ”intre bare” nu are nici o parere??? Nu pot sa cred!!!
O fi zis ceva impotriva CCR si la luat securitatea
Adevărul este că nu dai trufe la porci. Sunt mult prea bune pentru manipulantii analfabeți.
Chiar NICIUN CONSILIER LOCAL nu se sesizează?! La fel de NEPĂSĂTORI că șefi STPT .. Au angajat numai BIZONI IRESPONSABILI pe post de VATMANI. PERICOL PUBLIC. Care dau viteză în timp ce fac Liveuri pe Facebook ori se CLAXONEAZĂ între ei…nu le pasa de călători sau pietoni.
Sa vezi și sa nu crezi !!!
Și ce legătură are sula cu prefectura ?
Mai sus un idiot vorbea despre baterii !
Nu au asigurare CASCO pe ele?
Doar asigurare obligatorie nu si Casco
Toată pregătirea personalului este făcută și dirijată de nepregătiți încrezuți cu tot cu personalul din birouri și nu puțini la nr. Proastă organizare
Vatmanii telefonisti,iresponsabili și aroganti
Dispozitivele anti-coliziune sunt importante si vor salva bani. Poate mai importante decat bateriile care sa tina pentru distanta de la Timisoara la Bocsig. Daca finantarea europeana impunea baterii (nu cunosc detaliile), atunci baterii pentru 5…10km erau suficiente. In unele orase s-au scos firele aeriene in zone istorice, tramvaiul merge 1-2 km pe baterii, apoi continua cu alimentare aeriana si reincarca bateriile.
Este clar ca lumina zilei, se inpune restrictionarea totala a masinilor in intreg orasul. Sa avem dreptul sa iesim doar la distanta de 15 min de casa si sa dansam din buric imbracati cu totii in rochite roz si incolonati in marsuri genderesti lgbtiq-esti. Rati ai dreq de neomarxisti!!!
Păi ce te-ai ambalat așa?
Nu am voie să mă duc la #pride?
Sper că sistemul de anticoliziune nu va ține cont și de mașina ta!
Un parbriz Bozankaia costa „decât” 7000€
9.000 lei este de fapt
Dacă vinovați sunt alți participanți la trafic, nu cumva asigurările respectivilor plătesc acoperă dauna? Deci în astfel de cazuri nu există scuze că nu se repară. Sau poate trebuie reparate în fabrică iar transportul costă și acela o grămadă? Dar așa se întâmplă ca nu s-a dorit să se achiziționeze de la Arad un fie se puteau trimite la reparații, fie trimitea fabrica o echipă aici. Dar așa e când îți trebuie baterii enorme și plagiezi un proiect în loc să îl refaci. Important e că ale lui
Fritz sunt galbene, restul nu se pune.
Concluzia e una singură : Experiență în conducerea tramvaiului.
Atât timp cât dai cu piciorul , in angajați cu experiență, care au curajul să îți ceară o mărire de salariu și la câți-va care știu să pupe, le mărești salariu . O să ai în fiecare lună începători ( carne de tun ) pentru a le lua casa, mașinile și banii din conturi pentru a acoperi daunele. Pentru că tramvaiele nu au casco.
Deci Concluzia , dacă ești boschetar și nu ai nimic pe tine, fă-te Vatman.
Dacă ai casă pe tine mai bine du-te cât vezi cu ochii, nu risca să pierzi ce ai….
Cand vi din Prazilia de Sud si vezi tramvai te panichezi repede, te i-a prin surprindere sa vezi ca aici circula „trenul” prin centru.
Oltenizarea Timisoarei nu aduce decat DEZASTRU, CRIME, VIOLURI, TALHARII, COPII ABUZATI, ETC TOT CE E MAI RAU!!!!
Iti surade si nazismul, „moderatorule”, e clar🤡🤡
Hai ca raman fara spatiu de la atatea print screen-uri🤡🤡
Dar mai prostea, nu sterge comentariile mele, ma, ci asta care incalca flagrant codul penal!🤡🤡
Hai ca a UNSPREZECEA oara n-a fost cu noroc, poate a DOISPREZECEA oara este🤡😁🤡 Si deja e clar ca esti un gunoi nazist, tu singur arati asta prin „moderarea” de kakat ce mananci zilnic🤡😁🤡
Ia vezi si comentariul astuia, poate iti mai calci o data pe „convingerile” de rasist xenofob misogin si antisemit infect si te ocupi totusi de ceva moderare, nu de cenzura?🤡😁🤡😁🤡
De cate ori trebuie sa-ti scriu, bai bioxycornuta? Hmmm?🤡😁🤡😁🤡
Eh, ce sa faci…la Arad se fac tramvaie, dar sunt prea ieftine
Spagutza lor era prea mica pentru ala din capu’ satului Bocsig.
Care zdrăngăne că ultimele căzături. Nici alea SH aduse de Ciuhandu gratis de la nemți, nu fac așa urit ca Armonia de la ASTRA Arad
Din UE ceva tramvaie de ce nu s a putut?!
Că turcii au dat șpaga cea mai mare la București la Ministerul care a organizat licitația
Cele mai nepotrivite tramvaie pe care le-a cumpărat Timișoara, astea sunt LRT-uri, (metrouri de suprafață) garniturile astea, nu sunt potrivite pentru infrastructura feroviara a Timișoarei, plină de curbe și alte cele, Bozankaya sunt construite pentru trasee în linie dreaptă, ca trenul metropolitan sau metroul de suprafață
La ce preț de ozn au aceste tramvaie trebuiau să includă astfel de sisteme din fabrică. Și ultima dacie care iese pe poarta fabricii are
Ma cap de cretă, acele ,,sisteme” ajută doar pentru evitarea coliziunii frontale nu când sare tramvaiul de pe linii sau cand dai tu cu cazanul in el din laterală!