Sparanghelul este supranumit ‘hrana regilor’: vezi cat este de sanatos si cum poti sa il prepari

Supranumit si „hrana regilor”, sparanghelul (Asparagus officinalis) este o leguma putin cunoscuta si consumata la noi in tara, dar este foarte populara in tarile din sudul Europei, dar si in Germania. Dupa cinci decenii de comunism, sparanghelul revine in farfuriile romanilor, adus din import, proaspat sau conservat.

Ca produs sparanghelul apare pe piata in doua variante: una comuna – verde si una de lux – alba, cu variatii de pret si de utilizare in arta culinara.

In varianta verde sparanghelul este un antreu, ingredient in salate si supe sau garnitura insotind diferite feluri de carne (in general peste si pasare) fiind servit crud, gatit la abur, fiert, prajit incins-rapid (stirr fried – wok) sau chiar pe gratar in diferite formule culturale de la bucataria asiatica la cea americana.

In varianta alba, obtinut prin lipsirea de lumina,  este o delicatesa – fiind considerata o leguma regala, des intalnita in menu-rile caselor princiare din Belgia, Olanda, Luxembourg si Marea Britanie – pusa in valoare in diferite forme de servire sau preparare.

Sparanghelul contine 93% apa, foarte putine calorii si foarte putin sodiu, pe langa aceasta este o buna sursa de vitamine (A, B6, C, E, K), calciu, magneziu, zinc, rutina (bioflavonoid), timina (fosfat), riboflavina (fosfat), niacină (acid nicotinic sau Vitamina B3), acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu si crom – care il fac ideal in dietele pentru slabit, mentinerea greutatii, pastrarea tonusului si sustinerea efortului intelectual si combaterea stresului.

Sparanghelul are proprietati extraordinare: detoxifiaza, actioneaza antiimbatranire, este considerat afrodiziac, protejeaza impotriva cancerului, amelioreaza durerile si inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inima si malformatiile congenitale.

Sursa: agrointel.ro, csid.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.