Spatiile verzi dintre trotuare si sosea, din Timisoara, vor fi desfiintate. Vezi ce planuri s-au facut in acest sens!

TIMISOARA. Spatiile verzi dintre trotuare si sosea, care sunt o sursa inepuizabila de praf si pe care unii soferi obisnuiesc sa isi parcheze masinile, vor fi desfiintate. In schimb, unele terenuri nefolosite vor fi transformate in zone verzi.

Primaria Timisoara vrea sa ia de la Directia de Mediu si de la unele institutii din subordine, unele terenuri care zac nefolosite, pentru a le transforma in zone verzi. Al doilea pas este desfiintarea spatiilor asa-zise verzi dintre sosea si trotuar pentru largirea strazilor.

Vrem sa preluam la Directia de Mediu a Primariei Timisoara unele terenuri care acum sunt in stare proasta si care apartin diverselor institutii, pentru trasformarea lor in spatii verzi. Se pot transfera terenurile care nu au rol functional.Principala sursa de noroi o reprezinta fasiile de teren dintre sosea si trotuar, masinile urca peste ele si se transforma in zona de pamnat cu foarte putina iarba sau buruieni din care ajunge noroiul pe carosabil, iar cand se usuca se transforma in praf. Vom desfiinta aceste fasii insa vom crea spatii verzi in suprafata mai mare decat suprafata acestor fasii. Ori vom largi trotuarele, ori vom largi soseaua, de la caz la caz, ori vom face piste pentru biciclisti„, a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Conform edilului-sef, astfel de terenuri au fost identificate deja in proprietatea Colterm, insa inca se mai identifica si la alte institutii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa d-le. Robu, taiati toti copacii, plantati pe alocuri arbori decorativi de max 3m inaltime. Ce conteaza ca un copac e in stare sa absoarba cantitati semnificative de praf, vreau totul taiat, sa nu vad petec de verdeata in orasul asta. De curiozitate, unde creati spatii verzi noi?

  2. Nu cred ca se vor desfiinta spatiile verzi din oras ci doar acele asa zise fasii verzi de pe unele strazi, dintre strada si trotuar ce sunt folosite ca si loc de parcare. Si daca ai sa intrii in cartiere o sa vezi destule. Eu as prefera sa fie transformate din mocirla in parcari adevarate.

    • Eu aş prefera să-ţi mişti „murul”, cu m din c, şi pe jos, prin oraş… să se transforme tot mai multe betoane în verdeaţă… poluarea majoră e de la eşapamentultău, nu de la ţărână… Din contră, toată zona centrală ar trebui să fie pietonală, să se închidă multe drumuri…

  3. Nu prea imi surade ideea. De ce? Pentru ca se vor taia copacii care stim foarte bina ca mai improspateaza aerul, mai tin putina umbra in zilele caniculare de vara. Noi in loc sa plantam cat mai multi copaci ii taiem, Uitati-va in zona Padurii Verzi ce diferenta de temperatura e fata de restul orasului. Sunt sigur sa sunt multe soluuti prin care se pot impidica masinile sa urce pe acele zone verzi.

  4. S-ar putea creea multe parculete in Timisoara. E plin de terenuri virane intre blocuri sau apartinand anumitor regii lasate in paragina unde isi fac veacul boschetarii. Spor la treaba si asteptam rezultate…

  5. 1. nu l-am votat pe robu
    2. ideea aceasta se aplica in unele cazuri, nu in toate cazurile, deci sa nu intram in panica ca o sa fie taiati copaci.
    3. copacii din oras sint lasati ca creasca natural, fara niciun control. ajung sa atinga cladirile, sa rupa firele de curent si internet, sa tina umbra totala (si trebuie aprinsa lumina) plus ca multe cladiri valoroase nu se mai pot vedea de coroana bogata a arborilor (exemplu castelul huniazilor. solutia ar fi sa fie tunsi.
    4. cind ploua pamintul curge pe asfalt pt ca este deasupra bordurii, nu sub nivelul bordurii, cum este in europa cu apa calda.
    5. la parcarile asa zis ecologice ar fi mai bine sa folositi gratare de beton, nu de plastic. sint mai rezistente si arata mai… eco.
    6. daca nu sint suficiente locuri de parcare intre blocuri, locatarii o sa parcheze aiurea. locurile de parcare pot sa coexiste cu pomi si iarba. sugerez o vizita de… spionaj la Cluj, oras condus de mult hulitul Boc. Puteti invata multe de acolo, incepind cu centrul istoric continuind cu parcarile supraetajate dintre blocuri.

    Se pare ca cei de la primarie incep sa gindeasca si exista intentia de a face ceva. Va urez succes.

  6. Sa nu uitati si se autospecialele ce ar trebui saptamanal (cel putin) sa spele si sa mature carosabilul! 😀

  7. Vrem un calcul exact al suprafetelor fasiilor verzi care vor fi transformate sau in trotuare sau in sosele si un alt calcul al suprafetelor verzi nou crate, sa vedem si noi care e mai mare; cat despre parcarile verzi, cu iarba care ar trebui sa creasca printre gratarele de plastic, poate or fi bune in orasele in care ploua in fiecare zi, dar la noi se vede ca nu sunt bune,pentru ca sau sunt noroi, sau praf, iarba foarte putina.

  8. exemplu de strada care poate sa fie largita: Jiul sau cum se numeste strada pe care este Pasmatex. Trotuarul se poate muta linga fabrica de palarii, se mai demoleaza gardul dinspre Bega, pomii se taie si se muta unde era inainte trotuarul. Astfel se pot obtine 3-4 benzi in loc de 2.

  9. Asa dom’ primar fa ceva sa iasa banu’ borduri ,stalpi ,indicatoare rutiere, orice schimba ca nu e bun:)) doar cum ai sa faci avere in mandatul asta

  10. asta-i chiar batut in cap? Si-a deschis cumva firma de betoane? pt primar: ba mutule, ce strici tu acum nu mai repara nimeni. Ti-ai deschis firma de betoane cumva??? ce-ai cu orasul. cumpara dracu masini de maturat strada. e mai gras comisionul sa betonezi tot orasu. Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa arate orasul dupa aia

  11. Am citit prostia asta in programul primarului, am crezut ca glumeste. Oricum, asta da prioritate, ce sa zic …

  12. Cu cine aveti intelegeri domnu’ primar? Ca prea sustineti cu foc sa se betoneze toata Timisoara…de masini nu spuneti nimic?sau alea nu polueaza? ca bucatile de pamant cu iarba polueaza,asta numai la noi poti sa auzi

  13. Mai bine ati ingriji spatiile verzi, daca puneti gazon de calitate si coborati nivelul pamantului sub nivelul bordurii nu se va mai scurge nimic pe carosabil. Spatiile verzi de pe marginea drumului ar putea crea un efect vizual foarte placut daca ar fi ingrijite. Oamenii trebuie educati sa nu mai parcheze pe spatiile verzi, dar prima data spatiile ar trebui sa devina verzi si nu noroaie. Domnule Robu, sper ca cititi, faceti o plimbare prin oras, sa vedeti de fapt sursa prafului. Peste tot unde se lucreaza la drum se pune pietris sau pamant si se lasa asa cateva saptamani, se face un praf infernal. Mai bine ati educa constructorii sa lucreze civilizat.

  14. De exemplu strada Popa Sapca, arata foarte bine cu atata vegetatie. E o blasfemie sa distrugi spatiile verzi pe motiv ca creeaza noroi. Suntem chiar atat de idioti? Haideti sa infrumusetam orasul, luam centrul si turnam beton, ca asa e frumos, sa fie civilizatie, si la colterm punem niste bancute si 3 copacei ca e aceeasi chestie.

  15. Asta e mai mult decat aberant! Spatiile alea verzi cu copaci nu trebuie atinse, ele ajuta orasul si poluare si desprafuirea mai mult decat asa-zisele parcari ecologice care nu functioneaza deloc. Nu produc praf decat acele zone cu pamant si fara iarba si fara copaci! Timisoara e admirata de vizitatori pentru aceste zone verzi si vegetatia prezenta peste tot. Daca o taiem simtim efectele imediat insa daca faci spatii verzi noi cu puieti nu vei avea nici un efect de la ei timp de 15ani pana ajung la o dimensiune considerabila! E o prostie taierea copacilor existenti! Duce la cresterea poluarii si a caldurii din oras cu 2-3 grade! NU VREM asa ceva! Problema sunt santierele care nu sunt tinute in curatenie si utilajele care circula prin oras cu prea mare libertate, lipsa igienizarii! Prefer sa vad idioti parcati pe spatiul verde dar sa fie copaci deasupra! Lumea trebuie educata, nu natura trebuie sa se adapteze la noi ci noi la ea!

  16. 1. spatiile verzi sunt cele care reduc cantitatea de praf .
    2. anumiti arbori au si calitatea de a proteja impotriva unor epidemi.(teii)
    3. oameni unui oras sunt mai sanatosi at cand aerul este curat . ex in California un sfert din copii inscrisiin primul an la scola sufera de asm bronsic din cauza noxelor din aer.

  17. Multi idioati pe aici… Voi ati mai trecut si prin alte orase mari din Romania sa vedeti cum arata??? Ce e cu tampenia ca Timisoara e „oras de 4 stele”…vrajeala! Aveti propuneri? Mergeti la sedintele din Sala de consiliu al Primariei si spuneti-va parera. Trebuie facut ceva impotriva prafului din oras…

  18. pe CALEA ARADULUI,DE LA BENZINARIA ARAL CATRE FACULTA DE AGRONOMIE, A PRINS CONTUR IN ACEST AN UN PROIECT PILOT, PUS IN PRACTICA DE O FAMILIE DE TIMISORENI!
    ESTE VORBA DE O CULTURA DE CANA INDICA ROSIE,PE O DISTANTA DE CATEVA SUTE DE METRII,IN ALVEOLELE DE PE ARTERA PRICIPALA!
    PROIECTUL ESTE UN SUCCES DESI NU PREA MULTI CETATENI CREDEAU IN EL.
    S-AU STRANS TOATE MIZERIILE DIN ALVEOLE:CHISTOACE SUTE ,PIR,MARACINI ETC SI S-AU PLANTAT CANE.
    EU, TREC IN FIECARE ZI PE ACEA ALEE…
    ACUM CHIAR AU INFLORIT!
    VA INVIT SI PE VOI,”DRAGI CONCETATENI” SA LE ADMIRATI,ATUNCI CAND TRECETI PRIN ZONA!
    TOT ASA SI ALTE PROIECTE POT PRINDE VIATA, DACA EXISTA DRAGOSTE DE ORASUL TIMISOARA, DE SPATIILE SALE VERZI!
    PESTE TOT IN LUMEA CIVILIZATA, GRADUL DE SANATATE AL ORASELOR SE MASORA IN MP DE SĂPATII VERZI-PE LOCUITOR IAR NU IN PM DE BETOANE -PE LOCUITOR!
    CINE ARE OCHI SA VADA SI MINTE SA PRICEAPA!
    NU BETOANELOR…
    nu va spun pa ci un sincer DA !
    TIMISOARA TE IUBIM!

  19. Domnule Primar, poate gasiti si alta modalitate de a va rotunji veniturile, pentru ca asta cu defrisarea Timisoarei nu o mearga. Nu ati fost ales ca sa ne omorati incet. La cata poluare este in oras, exact taierea copacilor lipsea. Unde v-ati nascut d-le intr-o galeata de beton?! Cum va permiteti sa ne ciuntiti orasul?! Aveti copii? Va ganditi ce aer vor respira?! Halllooooooooooo responsabilitate – greu cuvant. Tuturor celor care constientizeaza pericolul le propun sa ne unim semnaturile impotriva acestui demers grotesc. Daca protectia mediului nu are nimic de spus, ei lasa ca avem noi.