Specializari noi la Timisoara: clase de liceu de aeronautica si de rugby. Parteneriatele cu firmele sunt viitorul invatamantului timisean

TIMISOARA. Intr-o perioada in care liceele teoretice sunt tot mai cautate de elevii de clasa a VIII-a si de parintii acestora, Inspectoratul Scolar Timis incearca sa atraga elevii, angajatii de maine, spre domenii cautate pe piata muncii si cerute de angajatori locali. Asa s-a nascut ideea claselor de mecanica aeronave.

O companie privata din industria aviatiei a propus ISJ un parteneriat si infiintarea claselor de aeronautica. Elevii urmeaza sa se specializeze intr-un domeniu de viitor, iar compania cauta resurse pentru activitatile din Timisoara.

„Vor fi infiintate doua asemenea clase in Timisoara. Una va functiona la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I, iar cealalta la Grupul scolar Auto“, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Marin Popescu, inspector general in cadrul Inspectoratului scolar Timis. 60 de elevi vor invata in cele doua clase.

Elevii vor urma patru ani de cursuri la care se adauga un an de practica. Daca in primul an, in clasa a IX-a, programa scolara este identica cu cea a claselor de mecanica, in clasa a X-a lucrurile incep sa se schimbe. Astfel, elevii vor trece prin electromecanica, mecanica de masini, utilaje si instalatii. Distractia incepe pentru liceeni in clasa a XI-a. Peste 720 de ore de practica vor face la Aeroportul Timisoara, la compania privata care a incheiat parteneriatul cu Inspectoratul scolar.

„Avem specialisti pentru materia predata. Bineinteles ca vor fi si specialisti ai agentului economic ce ii vor pregati pe elevi“, a adaugat Marin Popescu.

El a precizat ca numarul de ore de practica poate fi dublat, astfel ca cei 60 de elevi vor putea sa invete mai mult din munca de teren. „Este un domeniu diferit de mecanica auto. Mecanicii de aeronave la sol, pe o piata aflata intr-o continua dezvoltare si expansiune, vor fi foarte cautati in cativa ani. Avem Aeroportul International Timisoara, aeroporturi la Oradea, Arad si Szeged, deci in intreaga zona este nevoie de astfel de oameni, in industria aeronautica de la sol“, a explicat inspectorul scolar general pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Clasele a XII-a si a XIII-a ii vor prinde pe liceeni si in practica si la cursuri. Iar la finalul liceului, ei vor fi apti pentru a se angaja in domeniu, intrucat vor fi ajuns la nivelul 3 de mecanic aviatie. Cele doua unitati de invatamant vor fi dotate cu motoare si carcase de avion pentru a veni in sprijinul liceenilor si a-i invata cat mai in amanunt despre acest domeniu.

Perspectivele obtinerii unei slujbe in domeniul aeroportuar la sol arata foarte bine, o slujba mult mai bine platita decat cele din domeniul mecanicii auto, conditii de lucru mai bune si dezvoltarea unei culturi a transportului care in zona de vest a tarii are nevoie de profesionisti.

Scoala vine in intampinarea agentului economic

„Parteneriatul acesta ne deschide anumite usi. Trebuie, prin directorii unitatilor de invatamant, sa facem pasi spre agentii economici. Trebuie sa corelam invatamantul cu cererile de pe piata muncii si nu invers. Iar partea tehnica este foarte cautata in randul angajatorilor“, a explicat inspectorul scolar general planurile de viitor ale institutiei pe care o conduce.

In cele doua unitati de invatamant unde vor functiona aceste clase va fi introdus cate un curriculum de dezvoltare locala, cu scopul de a identifica nevoile agentilor comerciali de pe piata muncii si de a le oferi oportunitatea de a crea clase specializate in ramurile cerute pe piata muncii.

Un alt avantaj major al formarii celor doua clase de mecanici aeronave il constituie faptul ca liceenii vor putea fi platiti pentru perioada de practica petrecuta printre avioane.

„Inca nu am stabilit clar acest lucru cu compania, dar sunt multe sanse sa fie platiti. in primii doi ani vor face pregatire practica, iar in al treilea, pentru cele 720 de ore de practica pot primi bani. Din 60 de elevi pregatiti in domeniu, eu cred ca baza de selectie este suficient de larga pentru ca partenerul nostru sa-i aleaga pe cei mai buni si sa-i angajeze“, sustine Marin Popescu.

Angel Pacurar, directorul Colegiului Regele Ferdinand I, a explicat ca pentru functionarea clasei este nevoie de avizul Autoritatii Aeronautice Romane, iar compania se afla in ultima faza de obtinere a aprobarilor. Aprobarile vizeaza intrarea elevilor in aeroport si supravegherea lor la locul de practica.

„Anul viitor vom introduce admitere la aceste clase, examen in limba engleza si o proba orala, de sustinere a unui interviu in care candidatii motiveaza alegerea lor”, a explicat acesta. Odata terminat liceul, cei care se vor angaja in domeniul aeronauticii vor primi salarii ce pornesc de la 1.000 de euro. in strainatate sunt insa mult mai mari.

In ceea ce priveste noutatea sportiva din Timis, o clasa va fi formata la Grupul scolar Auto, iar o grupa la Liceul cu Program Sportiv Banatul. Scopul formarii acestor clase il reprezinta dezvoltarea rugbyului la nivel local.

„Venim si in intampinarea Universitatii de Vest din Timisoara prin largirea bazei de selectie. Totodata dorim si sa dezvoltam cultura miscarii in scoli“, ne-a spus Marin Popescu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.