Spectacol de videomapping pe cladirea Operei Romane din Timisoara, la 33 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989. Foto

Virgil Simonescu

TIMISOARA. La cateva ore dupa ce in Piata Operei au sunat sirenele in memoria celor care si-au dat viata pentru libertate in Decembrie 1989, cladirea Palatului Culturii din Timisoara a devenit un ecran imens pentru un spectacol de videomapping.

CITESTE SI: Au sunat sirenele, din nou, in Piata Operei din Timisoara, pe 20 Decembrie. 33 de ani de cand am devenit primul oras liber de comunism din Romania 

Show-ul denumit MAPPING’89, regizat de Carmen Lidia Vidu, a vorbit despre Revolutie, oras, comunism, comunitate, istorie, prin elemente de videoproiectie arhitecturala, film grafic din banda desenata, poezie, harti cu traseul revolutionarilor si fotografii din perioada 15-25 Decembrie 1989 realizate in Timisoara.

Au transmis mesaje video scriitoarea Ana Blandiana, actorii Victor Rebengiuc si Florin Calinescu sau prezentatoarea tv Amalia Enache.

Materiale video au fost realizate in colaborare cu: fotograful Revolutiei, Constantin Duma, Memorialul Revolutiei, Gabriela Schiderman, reMIND Mapping ’89, Ioana Satmari, Andrei Soare, Julien Javions, Ovidiu Rusu si altii, cu participarea Corului pe voci egale al Liceului de Arta „Ion Vidu”, Dirijor: Maria Gyuris

20 Decembrie 1989 e ziua in care Revolutia s-a mutat din strada in balconul Operei. In 20 Decembrie 1989 s-a infiintat primul partid politic – Frontul Democrat Roman. 20 Decembrie 1989 a insemnat iesirea intregului oras in strada. Toate marile intreprinderi s-au unit, iar multimea s-a revarsat pe strazi. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judetean pentru a dialoga cu autoritatile. Fiindca, din balconul Operei, Timisoara a fost declarata oras liber de comunism”, au transmis organizatorii.

Prin materialele de arhiva videoproiectate pe fatada Operei si pe pavimentul din fata ei, MAPPING ‘89 incearca sa refaca vizual si sonor atmosfera Revolutiei din Timisoara. Am cautat in arhivele oficiale si cele personale filmarile care au ca „personaj central” Balconul Operei Romane din Timisoara, astfel incat publicul sa poata retrai sonor si vizual acele momente din 1989, la modul cel mai autentic. Am apelat la arta video stradala astfel incat sa ajungem si la un public tanar. Revolutia e deja o tema de lucru pentru mine. In 2020 am regizat, la Teatrul National “I. L. Caragiale” din Bucuresti, spectacolul JURNAL DE ROMANIA. 1989, apoi filmul JURNALUL UNEI REVOLUTII. Spectacolul de teatru a castigat premiul UNITER pentru Regie, in 2021. Regret ca cei care au iesit in strada, cei care si-au pierdut copiii, mama sau tatal la Revolutie trebuie sa suporte batjocura celor care spun ca revolta lor nu a contat, ca jocurile au fost facute, ca revolutie, ca lovitura de stat… Am tot respectul pentru cei care au iesit la Revolutie in strada. Ei au schimbat Romania, o tara care acum e membra NATO si UE. Libertatea mea le-o datorez lor. A fost Revolutie si eu sunt un om liber fiindca poporul roman a avut curaj si a iesit in strada”, a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.

FOTO: Virgil Simonescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Neapărat trebuie RELUAT prin Aprilie Mai Iunie, cînd e CALD AFARĂ și MUSAI cit mai MULTI TINERI chemați să-l VADĂ. Poate așa vor înțelege ceva din REVOLUȚIE

  2. Nu e “videomapping” e proiectie