Spectacol din Macedonia, inspirat de Revolutia de la Timisoara, in Festivalul TESZT

TIMISOARA. Centrul Cultural de Tineret din Skopje, Macedonia, aduce la Timisoara, in Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, un spectacol-eveniment inspirat de  Revolutia declansata in decembrie 1989 la Timisoara: ”Padurea nebuna”, un proiect creat prin vointa unui grup de pasionati de teatru, care a dorit sa relateze o poveste universala despre cum oamenii nu invata niciodata din marile greseli ale istoriei.

Unica reprezentatie la Timisoara a acestui spectacol in Festivalul TESZT va avea loc luni, 23 mai 2016, de la ora 17, in sala Cercului Militar (Piata Libertatii).

Actorii, impreuna cu echipa artistica si cea tehnica, provin din cel putin patru teatre si isi gasesc curajul sa vorbeasca despre ce se intampla cand oamenii nu sunt responsabili individual pentru propriul lor comportament. Padurea nebuna este o adevarata munca in echipa, o complexitate a diferitelor energii, opinii si perspective. Mai mult, spectacolul este dedicat emotiilor omenesti esentiale si profunde, reprezentand, asadar, cautarea uneia dintre cele mai importante nevoi sau stari ale vietii umane: dragostea pentru oameni”, dezvaluie Nina Nikolikj, regizoarea care a montat  acest spectacol de teatru documentar pe textul scris de Caryl Churchill.

Spectacolul va fi jucat  in limba macedoneana, cu supratitrare in romana, maghiara si engleza.

MF © Gjorgi Klincarov (32)

Fiecare cultura isi are propriile evenimente istorice dominante, intamplari dramatice ce par a fi un pretext evident pentru dezvoltarea unei povestiri. Un astfel de eveniment-cheie este Revolutia romana din 1989, care serveste ca tema principala a dramei Padurea nebuna de Caryl Churchill. insa punerea ei in scena in Macedonia anului 2014 nu ar putea fi justificata in sens teatral, daca n-ar exista o analogie pentru ea in societatea macedoneana curenta. Contextul social este prezentat prin povestiri de familie si personale. Actul istoric al prabusirii unei dictaturi este descris prin istoriile intime ale mai multor participanti, martori si contemporani ai evenimentului. Ei nu sunt oameni importanti, ci oameni simpli si copii, care, in schimb, retraiesc revolutia intr-un mod direct. Istoria terifianta si traumatica a Romaniei, in contextul prezentului, pare a servi drept avertizare”, subliniaza criticul de teatru  Ana Stojanoska.

A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, se desfasoara in perioada 22-29 mai 2016 si aduce in Timisoara spectacole din zece tari: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia.  Detalii despre toate spectacolele festivalului pot fi aflate pe www.teszt.ro.

Pentru spectacolele invitate, jucate in Sala Mare sau in sala de spectacole a Cercului Militar (Piata Libertatii), biletele au pretul  de 30 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere, si pot fi cumparate la Agentia Teatrului Maghiar  (strada Alba Iulia).

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.