Spectacol fabulos, plin de suspans, lumina si culoare, ce a pus in valoare una dintre cele mai frumoase piete din Timisoara. A inceput Festivalul Luminii, un eveniment marca TM2021. Foto si video

TIMISOARA. Lumina Libertatii, primul spectacol dintr-o serie de trei evenimente culturale fabuloase, a adunat in Piata Libertatii mii de timisoreni vineri seara.

Frumoasele cladiri din cea mai veche piata a orasului au fost transformate in adevarate scene, spectacolul desfasurandu-se mai ales la inaltime, planurile povestii mutandu-se de pe o fatada pe alta.

 

Asociatia Timisoara Capitala Culturala a Europei a pregatit o surpriza de proportii cu ajutorul comunitatii creative locale si al artistilor din oras, dar si din strainatate, care au creat momente reprezentative pentru fiecare etapa istorica, astfel ca spectatorii retraiesc 100 de ani de Romania in 3 zile la Timisoara.

Conceput ca un spectacol de arte performative, muzica, arte vizuale si instalatii de lumina, dezvoltat pe structura arhitecturala a Pietei Libertatii din Timisoara, Lumina Libertatii spune povestea unui personaj, timisoreanul Luca, ce ce traieste principalele momente care au definit Timisoara in cei 100 de ani de Romania.

Lumina Libertatii este un eveniment care, desi povesteste trecutul, celebreaza viitorul, speranta si increderea, iar locuitorii orasului sunt cei care detin cheile acestuia, iar locul gazda al evenimentului, Piata Libertatii, a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul anilor, fiind incadrata de cladiri cu o vechime care depaseste cei 100 de ani pe care ii sarbatoreste Romania in 2018.

 

Prima seara de spectacol a oferit prin muzica, proiectii si instalatii de lumina povestea inceputului vietii timisoreanului Luca, in anul 1918. Primul Razboi Mondial tocmai luase sfarsit, in Europa si in orasul nostru a revenit pacea. Spectatorii l-au putut vedea pe tanarul baiat la scoala de muzica, studiind, repetand la vioara si descoperindu-si pasiunea pentru armonie.

Apoi Luca a crescut, s-a indragostit si a plecat pe drumul lui in doi.

La acest spectacol grandios isi dau concursul peste 100 de muzicieni, actori si dansatori.

Timisorenii prezenti la eveniment s-au bucurat de o seara memorabila si spun ca asteapta cu nerabdare urmatoarele doua spectacole, programate maine si poimaine seara.

Festivalul Luminii continua maine cu cea de-a doua seara de poveste la Timisoara, sambata, tot de la orele 20.30, in Piata Libertatii.

Izbucneste Al Doilea Razboi Mondial, aproape imediat. Luca pleaca in razboi. Cladirile din Piata Libertatii sunt distruse una cate una. Se instaureaza o noua ordine mondiala. In piata intra rusii. Acestia declara pacea si prosperitatea. Intreaga piata capata incet o culoare rosie care se proiecteaza pe toate cladirile. O Lume Noua.

Iar cea de-a treia seara de spectacol, programata pentru duminica seara, tot de la orele 20.30, ii invita pe timisoreni la ultimul act al evenimentului: Revolutie. Confuzie. (Re)constructie. Viitorul ne apartine.

Iata, pe scurt scenariul: Locuitorii Timisoarei se revolta. Arboreaza drapelul unitatii romanesti. Acestia schimba culoarea pietii. Apare un sentiment de gol interior si o anumita confuzie. Se incearca preluarea conducerii. Locuitorii Timisoarei ii resping. Locuitorii incep (re)constructia. Se inhama la un lung sir de activitati pentru a construi un viitor. Cladirile revin la viata, incet, dar sigur. Cultura inspira, oamenii danseaza si lucreaza.
Luca devine bunic. Isi tine nepotul in brate. Are sperante mari.

Acest proiect este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale pe programul privind organizarea si desfasurarea manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 – 2018) si al Primului Razboi Mondial si de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doamne fereste si apara ! Ce imagini de cosmar.😟

  2. Pentru toata pulimea de inculti, sunt bune imaginile, oricum nu vor intelege cine si de ce toaca banii publici pe asa ceva
    .