Spectacol pe cer. Aurora boreala in apropiere de Timisoara. Foto

TIMISOARA. Vineri, aproape de miezul noptii, timisorenii, dar si cei care locuiesc in apropierea orasului au putut vedea un fenomen care nu apare in aceasta zona a planetei prea des.

CITESTE SI: Roi de albine, pe o terasa din Piata Unirii, la Timisoara. Video 

Cerul s-a inrosit pur si simplu in nuante ireal de frumoase. Fenomenul este urmarea unei furtuni geomagnetice de gradul 4, pe care oamenii de stiinta l-au anuntat inca de zilele trecute. Este una dintre cele mai puternice detectate in ultimii ani.

Aceasta furtuna ar putea dura tot weekend-ul, iar ca si consecinte, pe langa frumusetea aurorei boreale, este posibil sa fie afectate si unele dispozitive electronice.

Imagini spectaculoase au fost surprinse la Sag, Sanandrei sau Dudestii Noi, dar si in alte zone.

UPDATE: Imagini incantatoare cu aurora boreala am primit si de la un cititor opiniatimisoarei.ro aflat in Arad. Alex Pogan a surprins fenomenul in localitatea Maderat.

Furtuna geomagnetica este urmare a unei serii de eruptii solare care au inceput miercuri si in timpul carora s-au observat mai multe explozii mari de plasma si intensificari de campuri magnetice, scrie romania-actualitati.ro. Aceste explozii au loc in regiunile active ale soarelui, unde campul magnetic este foarte puternic si sunt asociate adesea cu petele solare.

Ne putem imagina fenomenul ca pe un foc urias care eliberează lumina, raze X si chiar particule energetice in spatiu, spun specialistii. De asemenea, oamenii de stiinta au precizat ca aurorele boreale ar putea aparea in acest final de saptamana inclusiv in regiunile in care acestea nu sunt obisnuite, asa cum s-a intamplat la Sag.

Aurora polara este un fenomen optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vant solar in campul magnetic terestru. Cand apare in emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romană a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas. Apare in mod normal in intervalele septembrie-octombrie si martie-aprilie.

In emisfera sudica, fenomenul poarta numele de aurora australa, dupa James Cook, o referinta directa la faptul ca apare in sud.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oculta mondiala,ca si cu vaccinurile,vrea sa ne extermine!!(#sarcasm)

    • Si daca ne extermina cine ramane sa fie sclav? Cred ca raman aia chiar spalati pe creier. Aia care nu-si asuma un nickname si raspund cu @ chiar si cand apasa „raspunde” la un anume comentariu. Niste troli penibili.

      • lasa ca iti asumi tu un nickname si pentru restu sclaviilor, esti un adevarat stapan pe viata ta :)))))
        ce ne-am face fara martirii ca tine?

  2. Semne apocaliptice ale vremurilor de pe urmă ce au venit deja. A 2-ua venire a lui Hristos.
    Cei 4 cavaleri ai apocalipsei sunt deja prezenți în aceste vremuri. Urmează lucruri care oricum nu vor fi de bine.

    • Cu alde Nibiru aia.

    • Sigur s-a întâlnit,Fritz și cu Iohannis , așa a apărut aurora Boreală ,altfel nu sevedea la Timișoara ,.Sau…o fi Ciolacu și noi nu știm ?

  3. HARP lucreaza se vede……..