Sperante de pace. Zelenski a acceptat propunerea lui Putin si e gata sa negocieze incetarea razboiului in Ucraina. Ultimul bilant: aproape 200 de morti

Ar putea fi oprit razboiul de la granitele Romaniei. Presedintele ucrainean Vladimir Zelenski a acceptat propunerea presedintelui rus Vladimir Putin si este gata sa negocieze pacea si incetarea focului, a declarat sambata secretarul de presa al presedintelui, anunta agentia TASS.

CITESTE SI: In caz de razboi, doar 5% dintre timisoreni ar incapea in adaposturile civile din oras. Lista buncarelor din Timisoara. Foto

Trebuie sa resping acuzatiile ca am refuzat sa avem discutii. Ucraina a fost si este intotdeauna gata sa negocieze pacea si incetarea focului. Este pozitia noastra permanenta. Am acceptat propunerea presedintelui rus„, a scris el pe contul sau de Facebook.

Potrivit lui Nikoforov, sunt in desfasurare consultari cu privire la locul si timpul negocierilor. Cu cat discutiile incep mai devreme, cu atat vor fi mai multe sanse de a restabili viata normala, a mentionat el.

Secretarul de presa al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme ca Putin este gata sa trimita o delegatie la Minsk pentru discutii cu Ucraina. Mai tarziu, el a spus ca, ca raspuns la initiativa de a purta discutii in capitala Belarusului, ca partea ucraineana a sugerat Varsovia ca un posibil loc de desfasurare a discutiilor.

Unltimul bilant al conflictului armat indica cel putin 198 de morti in Ucraina, inclusiv trei copii, şi 1.115 raniti, inclusiv 33 de copii, de la inceputul invaziei ruse, anunt ministrul Sanatatii de la Kiev.

CITESTE SI: Bloc de locuinte cu 20 de etaje, bombardat la Kiev. Operatiuni disperate de salvare

Volodimir Zelenski a cerut, din nou, ca Ucraina sa fie primita in Uniunea Europeana.

Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE”, a scris Zelenski sâmbătă pe Twitter.

Preşedintele ucrainean a mai spus ca a discutat cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, despre “asistenta suplimentara eficienta” pentru Ucraina, precum şi despre “lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”.

Ucraina nu este oficial candidata la aderare in UE. In trecut, existau temeri ca un asemenea pas ar putea afecta relatiile UE-Rusia.

Revolutia din 2014 din Ucraina a fost provocata de manifestatiile care au durat timp de aproape trei luni in centrul Kievului impotriva suspendarii pregatirilor pentru semnarea Acordului de Asociere dintre UE si Ucraina. Aceasta a dus in final la inlaturarea de la putere a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. daca tine la poporul sau,ar trebui sa accepte dialogul sau sa plece si sa lase pe altul.romania ar trebui sa actioneze aca mediator