Spital filantropic pentru saracii din Timisoara! Primul asezamant de acest fel din tara e la sediul Fundatiei Timisoara ’89

TIMISOARA. Zeci de persoane aflate la anaghie si-au gasit un adapost temporar in camerele special amenajate in imobilul de pe splaiul Nicolae Titulescu nr. 2, primind mancare, medicamentatie si consiliere psihologica pana la rezolvarea problemelor si eventuala angajare intr-un loc de munca.

„De-a lungul timpului, acest stationar a fost tranzitat de cateva sute de persoane, care au avut un moment mai prost in viata. Au stat de la cateva zile, pana la cateva luni sau chiar un an, apoi si-au rezolvat problemele si au plecat. Vorbind metaforic, noi intindem o mana celor ce sunt in pericol sa se inece, ii resuscitam si apoi ii lasam sa plece. Nu o sa va vina sa credeti, dar si intelectuali de tinuta au apelat la ajutorul nostru cand viata le-a intors spatele. Un avocat care, la un moment dat, si-a pierdut familia si agoniseala de-o viata a venit la noi. S-a reabilitat, insa atat de mult s-a atasat de fundatie, incat a ramas sa ne ajute ca jurist, cu doua ore pe zi”, ne-a declarat Petru Iliesu, coordonatorul „Spitalului saracilor” din Timisoara.

Puiu Iliesu, presedinte Fundatia Timisoara ‘89

La ora actuala, in „saloanele” Fundatiei Timisoara ’89 sunt internate 23 de persoane, insa, zilnic, aici servesc masa peste 60 de saraci ai orasului, cersetori, copii ai strazii si familii de tigani.

„Primim in fiecare zi 15 portii de hrana calda de la Cantina Sociala, insa nu este mancare suficienta si o mai inmultim noi. Unora nu le convine acest lucru, spun ca n-o sa mai vina, dar a doua zi ii vad din nou la masa”, ne spune asistentul social Elvis Tudor, care tine o evidenta stricta a persoanelor internate. „Unii muncesc cu ziua in oras, iar seara se intorc iar aici. Din pacate, avem si bolnavi care nu se pot deplasa, in Sectia de convalescenti, pe care trebuie sa-i ingrijim la pat”, mai spune Elvis, evaluand medicamentatia oferita saracilor la cateva mii de euro pe an.

Principalii parteneri ai Adapostului de tranzit, cum este denumit acest proiect social, sunt Primaria Timisoara, U-Assist (SAS) Suedia, care contribuie lunar cu suma de 825 de dolari, Calivita International, Cantina Sociala, AJOFM Timis, Spitalul Municipal si Spitalul Judetean, care trimit cazuri in convalescenta, Directia de Evidenta a Persoanelor, care ajuta asistatii la rezolvarea actelor de identitate, dar si Clubul Rotary Timisoara si Rotary Emmen, din Olanda. Bugetul anual atras din finantari si sponsorizari este de peste 50.000 de euro.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.