Spitalele ar urma sa fie organizate pe modelul fundatiilor, potrivit unei noi Legi a Sanatatii

Sistemul sanitar romanesc, comparat adeseori cu o masina veche care consuma prea mult, ar putea fi de la anul un automobil nou-nout. In laboratoarele de la Cotroceni se lucreaza dej la o noua Lege a Sanatatii.

Varianta de lucru prevede administrarea privata a banilor de la asigurarile de sanatate si organizarea spitalelor ca in Olanda, pe modelul fundatiilor.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va continua sa existe ca institutie, numai ca banii stransi vor ajunge pe modelul sistemului de asigurari de sanatate din Olanda, catre case de asigurari de sanatate private. Mai mult decat atat, in proiectul respectiv, se prevede ca spitalele sa devina fundatii.

Teoretic, prin organizarea spitalelor ca fundatii, medicii isi vor negocia salariile, nemaifiind bugetari. Unii manageri sunt de acord cu schimbarile ce se anunta, dar spun ca transformarea spitalelor in fundatii ar trebui sa se faca treptat.

Noi avem un hibrid in acest moment, un hibrid datorat in primul rand crizei financiare si resurselor limitate. Chibzuirea banilor de catre case private ar fi o solutie excelenta pe care noi o propunem de foarte multi ani„, a spus managerul Narcis Copca.

Alti directori cred ca nici administrarea privata a banilor nu va rezolva problema principala, numarul prea mic de contribuabili.

Consider ca cel mai important lucru de rezolvat este cel al numarului de contribuabili, pentru ca acest lucru nu este bine pus la punct, astfel incat sunt foarte, foarte putini cei care contribuie la fondul de asigurari de sanatate„, a precizat managerul Spitalului de Oftalomologie, Monica Pop.

Reprezentantii pacientilor spun ca statul nu ar trebui sa isi ia mana total de pe romanii fara posibilitati.

Dupa aparitia caselor private de sanatate vor exista mai multe variante de asigurari. Contributia lunara va fi stabilita in functie de cate servicii medicale vrea sa beneficieze asiguratul. in Olanda, cea mai ieftina asigurare de sanatate este 1.000 de euro pe an. Sistemul sanitar olandez este considerat cel mai bun din Europa, numai ca acolo reforma a inceput in urma cu 11 ani si inca nu s-a incheiat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.