TIMISOARA. Sunt mai bine de doua saptamani de cand mai multe spitale din Timisoara dedicate ingrijirii bolnavilor cu coronavirus stau fara niciun pacient infectat. Unitatile medicale de tip suport functioneaza si acum exclusiv pentru tratarea bolnavilor infectati cu Sars-Cov II, iar sefii lor au cerut deja revenirea la normal si permiterea tratarii tuturor pacientilor.
La Maternitatea Bega, angajatii vin in fiecare zi la lucru si fac igienizarea spitalului de mai multe ori. Aici nu a mai ajuns nicio gravida ori mamica de mai bine de o saptamana.
„La ora actuala spitalul este gol, nu avem nicio pacienta internata, deja de o saptamana, si vrem ca in cateva zile sa ne reorganizam si avand in vedere ca numaru de paciente este extrem de mic, sa ne putem relua activitatea. La ora actuala este clar ca trebuie sa renuntam la spitalele COVID si sa ne reluam activitatile normale. Sigur ca nu putem sa facem brutal aceasta schimbare, dar incet incet trebuie sa ne reorganizam, sa revenim la activitatile dinainte, in conditiile in care suntem obligati sa asiguram siguranta pacientelor si a personalullui medical. Este clar obligatoriu in perioada aceasta”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Marius Craina, seful Maternitatii Bega.
Situatia este similara si la Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal, unde de jumatate de luna nu a mai ajuns niciun pacient infectat cu coronavirus.
„Nu cred ca mai este indicat sa mergem pe aceasta linie de a continua sa fim spital suport COVID la Dermatologie. Si asa a fost o mare realizare sa transformam toata Dermatologie in spital suport COVID, dar acum cred ca este de ajuns si cred ca ar trebui sa trecem inapoi pe vechile statuturi pe care le am avut”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Caius Solovan, manager Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal din Timisoara
La Spitalul Victor Babes din Timisoara, unitate in care s-au vindecat peste 500 de bolnavi, de la inceputul pandemiei de coronavirus, a facut deja demersuri pentru a-si relua activitatea anterioara.
„Azi am inaintat documentatia pentru ca partea de Pneumologie sa redevina non-COVID, respectand circuitele. In cazul in care vom avea raspuns pozitiv vom relua pentru inceput pacientii cu TBC. Avem deja si presiunea pacientilor oncologici pulmonari care vor sa vina sa fie diagnosticati, pentru ca apoi sa se poata trata”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Oancea, directorul Spitalului Victor Babes din Timisoara.
VIDEO: George Stefanita
De la DSP, solicitarea spitalelor este trimisa la Ministerul Sanatatii, care trebuie sa aprobe cererea. In cazul in care ministerul permite spitalelor sa isi reia activitatea normala, atunci vor fi refacute circuitele si vor fi delimitate zonele de risc, pe culori.
Conform Planului Alb pus la punct de Ministerul Sanatatii, spitalele suport din Timisoara sunt cele care preiau si interneaza bolnavii de coronavirus in cazul in care Spitalul Victor Babes isi depaseste capacitatea. Insa, intrucat pana acum nu s-a ajuns intr-o astfel de situatie, practic in spitalele suport nu au fost internati bolnavi de coronavirus decat in perioada in care au asteptat rezultatele testelor. Imediat ce au fost confirmati, ei au fost transferati la Spitalul de Boli Infectioase.
Miercuri dimineata, la Spitalul Victor Babes mai erau internati doar 18 pacienti infectati cu coronavirus.
Pareri
guvern de doi lei
Si Raul Partrascu actualul manager se spune?Vad cai intepat cam des de ptrecedentul in ultima perioada…