TIMIȘOARA. Sezonul capușelor e în toi. Iarba încă n-a fost cosită din toate parcurile din oraș, iar ploile au contribuit din plin la creșterea vegetației și pe câmpuri sau în păduri, așa că peste tot riscul de a fi mușcați este mare.
De altfel, câteva zeci de timișoreni au ajuns să ceară ajutorul doctorilor după ce au căzut pradă periculoaselor insecte in ultimele săptămâni.
CITESTE SI: VIDEO. Imagini de infarct. Sofer pe contrasens, pe soseaua Timisoara – Cenad
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara trag un semnal de alarmă și oferă o serie de sfaturi practice pentru a evita mușcătura de căpușă.
➡Evitați zonele cu vegetație densă: Căpușele trăiesc în iarbă înaltă, în zonele forestiere sau ierboase. Evitați plimbările prin aceste zone în perioadele în care căpușele sunt active, mai ales în sezonul cald, între primăvară și toamnă.
➡Purtați îmbrăcăminte adecvată: Atunci când mergeți în zonele în care există riscul de a întâlni căpușe, purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, preferabil de culoare deschisă. Încercați să vă acoperiți cât mai mult posibil pielea pentru a reduce șansele de expunere.
➡Utilizați repelenți: Aplicați repelenți pe piele și pe îmbrăcăminte, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Substanțele chimice, cum ar fi DEET-ul pot ajuta la respingerea căpușelor.
➡Inspectați-vă și verificați animalele de companie: După ce reveniți dintr-o zonă în care există căpușe, inspectați-vă și vă verificați hainele, pielea și părul pentru a vă asigura că nu aveți căpușe atașate. De asemenea, verificați animalele de companie pentru căpușe și îndepărtați-le cât mai repede posibil.
➡Evitați să vă așezați direct pe sol: Atunci când petreceți timp în aer liber, evitați să vă așezați direct pe sol sau pe iarbă. Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.
➡Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
➡Îndepărtați căpușele cât mai repede posibil: Dacă observați că o căpușă s-a atașat de dumneavoastră sau de animalul dumneavoastră de companie, îndepărtați-o imediat folosind o pensetă de căpușe. Trageți ușor și ferm, încercând să extrageți întreaga căpușă. Nu apăsați sau nu strângeți căpușa, deoarece acest lucru ar putea provoca eliberarea de bacterii în corp.
➡Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 % .
➡Folosiți plase de insecte: Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.
➡Dezinfectarea hainelor: Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin o oră cu aer cald/fierbinte
În cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș se asigură, la Camera de Gardă, consult specific pentru pacienții care au fost mușcați de căpușă.
Va reamintim, la presiunea timișorenilor și a DSP, primarul Dominic Fritz s-a văzut nevoit să renunțe la decizia de a nu mai tăia iarba în Timișoara.
Pareri
pe bune? acuma mergi la spital pentru o capusa cand poti rezolva cu o picatura de ulei?