Spitalul Judetean Timisoara acuzat ca nu da pacientilor banii inapoi pentru medicamentele cumparate pe perioada internarii. Cine spune asta?

TIMISOARA. Spitalul Judetean Timisoara este aratat cu degetul ca ar fi singura unitate medicala din judet care nu respecta o masura impusa de Casa de Asigurari de Sanatate, si anume aceea ca bolnavii internati trebuie sa primeasca inapoi banii dati pe medicamente ori materiale sanitare pe perioada spitalizarii.

Reprezentantii CJAS Timis sustin ca toti pacientii care au fost internati trebuiau sa completeze un formular in care sa precizeze ce au cumparat din propriul buzunar cata vreme au stat in spital. Urmand ca bolnavii sa isi recupereze sumele cheltuite.

Potrivit Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, in Timis, sumele cerute inapoi de pacientii care au facut cumparaturi pe timpul spitalizarii se ridica la aproximativ 1,3 milioane lei in 2013. Din aceasta suma, aproape 900.000 de lei ar reprezenta bani de inapoiat de catre Spitalul Judetean Timisoara.

Daca Spitalul Judetean Timisoara nu va restitui sumele datorate, pacientii pot da in judecata CJAS Timis pentru recuperarea cheltuielilor.

Nepunerea in practica a acestor prevederi legale a dus la situatia in care spitalul nu restituie banii  catre pacient, acesta da  in judecata CJAS Timis, pentru recuperarea cheltuielilor efectuate de pacient pe perioada internării, instanta obliga CJAS la plata cheltuielilor efectuate de pacient, si prin urmare, in loc sa se cheltuie doar valoarea medicamentelor, materialelor sanitare sau investigatiilor  paraclinice, se cheltuiesc in plus si sumele ocazionate de judecata„, sustin reprezentantii CJAS Timis.

Managerul Spitalul Judetean Timisoara, Iulius Juganaru, sustine ca refuza sa ia parte la „experimentul”  CJAS Timis

Managerul Spitalul Judetean Timisoara, Iulius Juganaru, sustine ca refuza sa ia parte la „experimentul”  CJAS Timis: Nu am obligatia legala sa fiu broker de asigurari

Directorul Spitalului Judetean le raspunde reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis care i-au adus mai multe acuzatii. Printre acestea ca refuza sa semneze un act aditional la contractul cu CJAS prin care se angajeaza sa-i puna pe pacienti sa completeze formulare cu medicamente cumparate din buzunar in perioada de spitalizare in cea mai mare unitate medicala din vestul tarii. Managerul Iulius Juganaru spune ca actul aditional e ilegal, se practica doar la Timisoara si inseamna munca suplimentara si timp pierdut pentru medici.

Ceilalti manageri de spitale au semnat acest act aditional, eu sunt singurul care n-am semnat actul aditional la contractul cu Casa si nici  n-o voi face„, a spus managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Nu exista nicio prevedere legala, este doar un experiment al CAS Timis. Nicio alta casa nu a cerut un asemenea act aditional. Ne incarca pe noi si pe medici si nu voi fi de acord ca medicii sa faca munca suplimentara. Nu am obligatia legala sa fiu broker de asigurari, sa ii explic pacientului de ce trebuie sa semneze acest contrct (formular n.r). Sunt pacienti in stare grava care nici nu inteleg ce este cu acest contract„, a explicat Iulius Juganaru.

Iulius Juganaru adauga ca cei de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis i-au trimis pe cap controale. Doi inspectori, fara sa aiba vreun document iscalit de sefi, au venit la Judetean sa ceara sa verifice dosarele de restituiri de bani catre pacienti.

Au venit astazi doua persoane de la CAS in control. Le-am refuzat pentru ca nici nu aveau un ordin semnat de directorul Casei Judetene de Asigurari pentru verificare. La ora actuala se deconteaza cheltuielile pacientilor din 2012. In 2011 am avut 138 de dosare pentru rambursare cheltuieli, in 2012 – 94, iar pana acum, in 2013 avem inregistrate 105„, a precizat Juganaru, explicand ca spitalul se preocupa de restituirea banilor catre pacientii internati care au fost nevoiti sa plateasca din buzunar unele tratamente ori materiale sanitare.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.