Spitalul Judetean Timisoara, aproape de colaps financiar. Nu mai sunt bani de materiale sanitare si medicamente, iar sporurile personalului sunt tot mai mici. Solutia gasita de ministrul Sanatatii

TIMISOARA. Intr-o perioada in care personalul medical este epuizat din cauza numeroaselor ore muncite peste program, prin spitale, iata ca Spitalul Judetean Timisoara se confrunta cu o situatie fara precedent.

CITESTE SI:  Spitalul CFR ar putea fi preluat de Spitalul Judetean Timisoara

Prof.dr. Dorel Sandesc, managerul celui mai mare spital din vestul tarii a trimis un memoriu la Ministerul Sanatatii in care atrage atentia ca spitalele mari din Romania, cele care duc greul atunci cand se intampla un accident colectiv, o explozie, un dezastru, sunt afectate din lipsa banilor. Spitalul Judetean Timisoara, spre exemplu este pe marginea prapastiei. Banii pentru medicamentele si materialele cu care sunt ingrijiti pacientii sunt pe terminate, noroc cu fundatiile care mai dau cate o mana de ajutor. Preturile au crescut si cu 500 la suta in unele cazuri, iar acestea sunt tot mai greu de achizitionat. Iar in ceea ce priveste plata personalului, medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii etc, au poate cele mai mici sporuri, dar muncesc adeseori peste program, fara sa li se plateasca aceste ore suplimentare.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat solutia salvatoare: va fi data o ordonanta de urgenta care sa rezolve situatia.

CITESTE SI: Cu noua Maternitate aproape gata si viitorul corp ce va adaposti Urgentele, Marii Arsi si ATI in santier, CJ Timis cauta inca… solutii pentru o parcare mare in zona Spitalului Judetean Timisoara 

”Trebuie sa spunem, de aici, din Timisoara a pornit memoriul care a aratat situatia actuala a finantarii spitalelor publice, mai ales a celor mari. Noi am aratat ca schimbarea regulilor de finatare din acest an a facut practic imposibila o finantare adecvata pentru ca finantarea din acest an nu tine cont de evolutia economica a Romaniei, astfel ca plata pe care noi o primim de la Casa (Casa de Asigurari de Sanatate – n.r.) pe serviciile noastre a crescut cu doar 15 la suta fata de 2019 timp in care costurile la produsele pe care le cumparam petru a asigura serviciile, pentru ingrijirea pacientilor, au crescut de la 500 la suta la unele medicamente, 300 la suta, 400 la suta, materiale, reactivi sau utilitati. Aceasta dovada indubitabila am pus-o pe masa autoritatilor, am propus solutiile pentru a se compensa aceasta situatie grava si din fericire, domnul ministru a reactionat si a spus ca va vei cu o ordonanta care sa corecteze acest lucru”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro. medicul Dorel Sandesc.

Managerul Judeteanului este de parere ca finantarea spitalelor este gandita nepotrivit, deoarece spitalele mari sunt defavorizate.

”Noi credem ca finantarea spitalelor publice in Romania este facuta total nepotrivit. Este o intoarcere a piramidei. Practic, daca ne uitam in ultimele decenii, spitalele lici o duc bine, nu au datorii, platesc sporurile la maxim astfel incat medici din orasele mici castiga semnificativ mai bine decat medici din Fundeni, Floreasca, pentru ca finantarea actuala le permite sa fie pe plus si sa plateasca sporuri, pe cand spitalele mari sunt defavorizate de sistemul actual. Exact spitalele care au un rol strategic, sunt defavorizate. Credem ca aceasta situatie trebuie sa se schimbe. Romania trebuie sa aprecieze acele structuri care au un rol strategic. Atat in vremuri obisnuite cat si in situatii deosebite pe care le-am vazut din pacate in ultimul timp, de la pandemii, la accidente colective, explozii, incendii, s-a vazut cine duce greul sistemului sanitar. Cred ca acest lucru trebuie sa se schimbe.Premierul a initiat o reformare a Casei de Sanatate si noi suntem gata sa venim cu propuneri concrete prin care sa putem sa asiguram o finantare adecvata importantei rolului complexitatii spitalelor romanesti”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Dorel Sandesc.

Intrbat daca pacientii din Spitalul Judetean sunt nevoiti sa isi cumpere singuri medicamente, managerul a explicat ca salvarea vine de la fundatii care asigura necesarul, deocamdata.

”Sa stiti ca nu e neaparat o situatie noua total. Se fac eforturi multiple ca sa compensam. Exista fundatii, exista asociatii facute de personalul medical si asa cum am facut-o o facem si acum si cumparam lucruri prin fundatii pentru ca o fundatie de aia e facuta, sa sprijine sistemul sanitar, sectorul, sectia respectiva. Exista sponsori care s-au oferit sa ajute. exista o preocupare reala. Din fericire aceste mecanisme s-au dezvoltat si compenseaza”, a raspuns Sandesc.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara a explicat, de asemenea, ca nu sunt bani pentru functionarea celui mai mare spital din vestul tarii.

”Nu avem suficienti bani pentru functionarea spitalului, in sensul ca sa asiguram cele necesare ingrijirii, sa facem plata la timp. Vrand nevrand ajungi sa nu poti plati la timp. Ajungem in situatia de arierate care creeaza riscurile de a compromite participarea la fondurile europene. Putem ajunge la obligativitatea de a scadea din sporuri si unele spitale au facut-o. Deci efectele subfinantarii sunt multiple. este clar ca actuala finantare e inadecvata, dar este adevarat ca trebuie sa lucram foarte mult la managementul intern al spitalului. De exemplu, desi muncesc mult, nu raporteaza tot unii colegi, lucreaza foarte mult, dar nu sunt atenti sa raporteze tot. Ne dedicam mult la gasirea acestor obiective prin care sa eficientizam managementul. Nu vom mai tolera nerespectarea programului de lucru, efectuarea unei munci efective. Aceste lucrrui tin de managementul interior”, a mai spus Sandesc.

Intrebat de asemenea daca exista deficit de personal in Spitalul Judetean Timisoara, managerul a precizat ca a obtinut deblocarea unor posturi.

”Exista, dar din fericire, Ministerul Sanatatii a facut acel memorandum si a obtinut deblocarea posturilor pentru spitalele care sunt sub autoritatea sa. Noi am scos posturi la concurs, unele s-au si ocupat. Tintim zonele foarte critice, atunci cand nu ai bani, nu iti permiti. Am angajat unele categorii foarte critice, brancardieri, infirmieri, asistente, foarte putini medici, dar in conditiile subfinantarii ajungi sa nu mai poti sa scoti posuri desi ministerul a aprobat, pentru ca nu mai ai resursa financiara, insemana un efort in plus”, a concluzionat Sandesc.

Prezent la Timisoara, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuta ca Guvernul Romaniei va modifica legea aflata in vigoare pentru finantarea spitalelor publice, printr-o ordonanta de urgenta.

„Am identificat o solutie pe care o s-o prezentam sub forma unei ordonante de urgenta in Guvern, am discutat si cu domnul Marcel Ciolacu aceasta problema astfel incat sa putem sa rezolvam problema spitalelor mari care nu reusesc sa isi acopere cheltuielile in acest moment, trebuie un anumit act normativ care sa permita finantarea spitalului la nivelul valorii contractate de fiecare unitate sanitara”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bani pentru salariile enorme sunt, nu-i asa ? Pentru doctori sunt bani, pentru pacienti nu sunt.

  2. Dacă nu ști, nu vorbi! Doctorii sunt plătiți de Ministerul Sănătății iar restul materialelor și întreținerea spitalelor sunt plătite de la bugetul local

  3. Pentru ultimul destept ..finantarea pentru salarii si materiale este facuta de Casa de Asigurari ..CJT se ocup de reparatii strict nu are treaba cu materiale sanitare si salarii

  4. Treaba e simplă. Dacă e spital județean, apăi să fie județean. Non-timișenii să plătească integral costurile intervențiilor.

  5. Sistem deficitar. Nici nu poate fi altfel într-o țară mâncata de corupție și hoție.

  6. Cum adica nu sunt bani? Pai banii pe care ii fura statul roman de la fiecare angajat pentru sanatate unde se duc?
    Nu sunt bani? Colectati impozitele datorate de cigani (sa-l citez pe Cheloo).
    Tu-va-n g*riță de politicieni nenorociti, sa va ofere viata numai situatii limita in familie, soldate cu decese pe banda rulanta. Sa traiti apoi, bine, cu cei dragi morti.

  7. Lipsa de respect si indeferenta fata de cetateni se manifesta de mai bine de 100 de ani de catre guvernanti. Stare de normalitate .

  8. Va mai plateste moartea CAS ! MUIE ! Adica statul imi fura lunar din salar 43% …din restul de 57% platesc pe toate cumparaturile TVA (adica tot la stat merg banii) ….platesc facturi si alte cele care au iar TVA si accize/taxe …care merg tot la stat …deci romanul dintr-un salar da vreo 80-90 % bani la stat…si tot ei nu au bani !
    Pai lasa ca o sa lucreze fara sa va mai plateasca voua taxe si impozite ! Cel mult cei 10% impozit pe venit . Sugeti cariciul HOTILOR !

  9. atata timp cat majoritatea cetatenilor straini (MH) vin sa se trateze la timisoara, iar cas timis nu are cum sa se deconteze cu MH…asta e..
    mai vin si aia din tg. jiu..
    iar cei care behaiti ca medicii „are” lefuri mari…da…leafa mare are seful de sectie….la restul scade considerabil. un medic specialist nu pleaca acasa
    intr-o luna (in care a facut minimum 4 garzi…deci ramane treaz 24 de ore…ca dupa garda trebuie sa mai ramana pe sectie) cu mai mult de 7.000 net, din care mai trebuie sa plateasca cotizatie la colegiul medicilor, cursuri anuale de perfectionare (pe care statul nu ti le deconteaza)…mai are si o chirie de platit…asa ca sa nu aveti impresia ca majoritatea medicilor se scalda in bani

  10. Da , aveti dreptate foarte multi bani din salar se duc la hoti si nu se face absolut nimic . Foarte multe spitale sunt pline si de tigani , neplatitori de taxe , ca ei nu sunt angajati ci muncesc cum ii stim toti…. problema este ca daca nu scapam de psd si pnl cel putin , vom merge asa inainte.

  11. am auzit ca Fritz e de vina :)))

  12. Asta cu etnicii e o problema reală. Ei merg numai la urgență și plătim toți pentru unii care nu dau 1 leu măcar la bugetul local. Mai e și problema taxei de timbru pe alcool care merge aiurea în bugetul de stat. Ar trebui să meargă la spitale să se plătească spitalizare pentru consumatori. E plină ortopedia de alcoolici loviți și transplant de ficat etc… mulți bani cheltuiți

  13. spitalul e in colaps, si alin nimica reface caile de acces cu 2 milioane de euro / 450 mp.

    fmm de hoti.

  14. @ion, userist cu capu mic, scuzatz pleonazmu’, de unde drac sa stii tu ca spitalul ala cu treaba medicala e in subordinea ministerului Sanatatii, si cu treaba de cladiri in subordinea Consiliului judetan. Dar hai sa-l fucem pentru treburi de care nu-i vinovat. Zi-le la prostii tai de la USR care va dau textele de scuipat pe net sa-si foloseasca creierii aia mititei sa va scrie altele, ca nu toti oamenii is prosti. (numa aia de v-au votat prima si ultima oara):))))

  15. ia zi ba lachete, si banii pentru refacerea cailor de acces de unde vin? a venit nimica cu bani de de acasa? Asa cum aduce donimic de la el din buzunar sa faca drumuri, scoli, parcuri pentru timisoreni

    „Valoarea investiției este de 11,900 milioane lei, din care valoarea construcțiilor și montajului este de 8,720 milioane lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.” citat de pe alt site, ca voi nu aveti coae sa postati articol despre asta, nu da bine la campanie zic eu, idiotul, care oricum nu inteleg nimic. Zoaie , zoaie si alte zoaie trebuie sa torn peste tot la ordinul USR Timis si a sefilor mei, contra a doua pungi de pufuleti, cat imi este simbria de la partid. Noi avem misiunea doar sa vomitam pe siteuri, nu intelegem nimic din ceea ce se scrie, ca am fost si suntem paraleli cu scoala si cu invatatura. Am urat scoala la fel de tare precum idolii nostri domimic si ruben si sleahta lor de hoti. Dar turnam, postam cu frenezie, ca primim aplauze la partid la USR. Is toti speriati de bombe ca vin alegerile si vor fi demufati de la butoanele sifonarii banului public, asa ca muncim, muncim pe saituri, ca ei sunt convinsi ca doar online vor castiga voturi.

    asa e, nu toti oamenii sunt prosti, unii sunt hoti. fmm de USR-isti.

  16. :))))) se vede clar nivelul vostru. daca sunteti asa corecti cum va credeti, de ce nu ati postat articol despre cele 2 milioane? :))))
    mai ales ca stapanii vostrii au organizat o sedinta extrapulifantastica sa dea repede cu semnatura :))) Exact cum fac si nenorocitii mei de la USR, incearca sa-i pacaleasca pe prostii de consilieri, doar ca nu le merje totdeauna. Ca mai e cate un destept care-i da peste nas lui dominic

    „Is toti speriati de bombe ca vin alegerile si vor fi demufati de la butoanele sifonarii banului public” – aici vorbesti de pnl si psd, nu? :))) si da si de USR care da contracte grase pe bani publici la toti lipitorii de afise ai partidului si posturi caldute la odraslele sponsorilor din campanie, vezi catalina jahn, vezi tobosaru de la filarmonica ce nu intrunea conditiile de angajare ca director, apoi le-au schimbat, fatuca de la centrul de proiecte, a iara cu cantec, deocamdata li s-a infundat la gradinarita sefa. nu mai vorbesc de sluga resitnec, competent bre, de sef de cabinet, gagica sa la 22 de ani e as in stiinte economice si trebuia angajata, oare sa mai zicem si de Aida Sziylagi, draga de ea cum a ramas cu blocu linistita, chiar daca si-a luat-o in freza in instanta, dar nah, e sponsor serios la partid, astia care platesc 2 MILIOANE DE EURO, sa refaca niste intrari in spital, in timp ce spitalul e in colaps :))))) Stiu eu sunt cretin si nu stiu ca treaba medicala a spiytalului tine de Ministerul Sanatatii si cladirea si imprejurimile de CJT, dar nah, daca trebuie sa scriu minciuni ca asa imi cere USR-u, asta fac

    „Dar hai sa-l fucem pentru treburi de care nu-i vinovat” si da, iti dau dreptate, niciodata nu-i vina curvei, e vina pestelui :)))) nimica doar a executat si a inghitit. USERISTII mei fmm de hoti.