TIMISOARA. Pentru investitii de reabilitare banii vin de la Consiliul Judetean Timis, iar pentru dotarea cu aparatura de la Ministerul Sanatatii. Acestea sunt sursele din care Spitalul Judetean din Timisoara ar trebui sa realizeze modernizarea unitatii medicale.
Insa, pentru ca fondurile nu sunt niciodata suficiente, specialistii au inceput sa scrie proiecte pe care ulterior le-au castigat si au reusit sa atraga milioane de euro catre cel mai mare spital din vestul tarii.
„Spitalul Judetean este printre primele institutii din judet, si nu numai, in atragerea de fonduri europene. Anul trecut, am castigat proiectul transfrontalier cu Serbia, de peste 3 milioane de euro, am castigat doua proiecte pe resurse umane, in valoare de peste 2 milioane de euro fiecare. Din acest punct de vedere, avem un personal care se pricepe la scrierea de proiecte si atragerea de fonduri europene. Spitalul Judetean nu este un cersetor care sta cu mana intinsa si asteapta sa primeasca, ci dimpotriva, prin activitatea personalului nostru am reusit sa atragem fonduri europene. Mai avem cateva proiecte care sunt depuse, sunt in stadiul de evaluare si sunt aproape convins ca poate chiar toate vor fi declarate castigatoare si vor fi trecute la finantare”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
Practic, odata cu castigarea acestor proiecte, spitalul va fi dotat cu aparatura, iar personalul se va specializa in anumite tehnici.
„In ceea ce priveste proiectul cu Serbia, este vorba de un proiect pe cercetare oncologica in diagnosticul tumorilor maligne. Suma atribuita pentru spitalul nostru este de 3 milioane de euro si prevede achizitionarea de aparatura medicala pentru diagnosticul anatomo-patologic si imuno-histochimic in tumorile maligne. Este un urias pas inainte in ceea ce priveste diagnosticul cat mai amanuntin din punct de vedere anotomo-patologic al acestor tumori, urmand ca in funtie de acest diagnostic, tratamentul sa fie individualizat, practic se testeaza toate formele de tratament pe care le avem la dispozitie si el este individualizat in functie de raspunsul bolnavului la terapia cunoscuta. A inceput deja implementarea, iar la sfarsitul anului trecut s-a finalizat licitatia, iar o parte din aparatura este deja instalata in OncoGen. Restul urmeaza sa fie adusa, conform contractelor si intram in linie dreapta cu utilizarea aparatelor.
Mai sunt cele doua proiecte de peste 2 milioane de euro fiecare, pe terapie intensiva si pe chirurgie, responsabili de proiect fiind prof. Sandesc si prof. Fulger. Si aici sunt semnate contractele si sunt deja in derulare. Este vorba despre cursuri pentru medici, asistenti medicali si alte categorii de personal care lucreaza in domeniile respective, in special in chirurgia robotica, in ceea ce priveste proiectul pe fonduri europene al chirurgilor”, a adaugat Marius Craina.
Potrivit conducerii spitalului, daca in anul 2018 finantarea primita de la Consiliul Judetean Timis pentru functionare a fost cu 7 milioane de lei mai mare decat in 2017, pentru anul 2019 se asteapta la si mai multi bani. Asta pentru ca, odata cu cresterea coeficientului complexitatii cazurilor, creste si finantarea alocata spitalului, conform legii. Astfel, anul 2019 va aduce Judeteanului din Timisoara un beneficiu financiar de peste 10 milioane de lei. Adica suma cu care este finantata functionarea unitatii pentru o luna.
Pareri
Fratilor, ascultati ce va spun. Nu mai avem mult timp. Traim clipele din urma. In aceasta seara in tara, in Timisoara noastra mult iubita va sosi un gugustiuc de la Budapesta. Acesta transporta o cacare imensa si are de gand sa o dea aici. Luati-ti-va neamurile si fugiti! Cacatul nu iarta pe nimeni! Fie ca nimeni sa nu cada in cacarea acestui nemernic!!
Craina e un mare spagar. Orice contract la Spitalului Judetean e furat de el. La toate contractele aplica spaga.