TIMISOARA. Cum se poate obține un mediu mai curat și o economie prosperă? Folosirea eficientă a resurselor și economia circulară sunt două principii-cheie pentru a asigura sustenabilitatea. Despre modul în care ele se pot aplica au discutat, la Timișoara, reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități centrale și locale, în timpul unei dezbateri axate pe avantajele Sistemului de Garanție-Returnare. În deschiderea evenimentului, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea a subliniat nevoia de a pune capăt imaginii dezolante a plasticului prezent peste tot, în jurul nostru.
“Știm cu toții că este prea mult plastic și vedem asta în toate localitățile noastre. Putem să transformăm acest plastic dintr-un deșeu într-o resursă. De aceea, acest sistem de garanție va face ca oricare dintre cetățeni să fie interesat să vină cu ambalajul de plastic către punctele care sunt special amenajate”, a explicat Ștefan-Radu Oprea.
Potrivit oficialului guvernamental, noul sistem reprezintă o provocare pentru micii comercianți, dar ea poate să aducă beneficii pentru toți cei implicați.
“Ne gândim la cei cu venituri mici, la pensionari, mai ales. Potrivit calculelor statistice, vedem că 80% dintre veniturile lor se duc într-un consum imediat, ceea ce înseamnă pe bunurile de larg consum, de care avem nevoie în fiecare zi, printre care și foarte multe produse agro-alimentare care sunt ambalate în PET-uri. Atunci, marile magazine știu să profite de acest lucru, să-și amenajeze aceste spații de primire a PET-urilor și atunci din ce în ce mai mulți clienți vor merge către acestea și mă uit cu îngrijorare la magazinele mici, la micro-întreprinderi, la magazinele de cartier, la magazinele din sate, care vor avea această provocare de a putea să aibă clienți în continuare și îmi doresc ca, împreună cu dumneavoastră, ca împreună cu RetuRO, să-i sprijinim să aibă acest lanț, acest proces de a fi integrați în acest sistem de garanție, astfel încât cei care merg cu ambalajele pentru a le preschimba pe partea de garanție în numerar să poată să beneficieze de acest lucru inclusiv la magazinele mici de cartier”, a adăugat ninistrul.
RetuRO poate însemna, deci, o oportunitate și în comunitățile mici, a punctat ministrul Oprea.
“Toate acestea reprezintă locuri de muncă în localitățile dumneavoastră. Este suficient de motivant pentru dumneavoastră, ca reprezentanți ai autorităților locale, pentru reprezentanții magazinelor mici, de cartier, pentru ca împreună să putem să găsim aceste modalități de lucru astfel încât RetuRO să existe în toate localitățile, nu doar în marile lanțuri de magazine”, a precizat Ștefan-Radu Oprea.
Atât autoritățile locale cât și comercianții primesc sprijin din partea RetuRO SGR pentru ca acest proiect să poată fi implementat cât mai ușor.
“Scopul nostru pentru astfel de întâlniri este să facem pe înțelesul tuturor acest sistem, să vedem cum putem să participăm împreună la succesul său. Ne dorim să jucăm împreună Hora Reciclării, de aceea e foarte importantă prezența dumneavoastră aici. Vorbim de gestionare responsabilă, avem grijă, suntem cei care am fost desemnați să punem acest sistem în funcțiune. Ne ocupăm de colectare, de transport, de valorificarea ambalajelor goale, dar și de organizarea și gestionarea sistemului informatic, un sistem informatic foarte complex, , precum și asigurarea fluxului de numerar”, au asigurat reprezentanții RetuRO.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). Pentru mai multă claritate în implementarea acestui program, RetuRO va continua să organizeze în toată țara conferințe, pe parcursul anului 2024.
Pareri
Vorbind concret cum sunt sprijinite micile magazie sa implementeze acest sistem? Pana la urma este un lucru normal pentru ca cetatenii isi doresc sa aibe cat mai multe optiuni pentru a-si recupera banii pe ambalaje. Una e sa mergi cu o gramada de peturi nedeteriorate pana la un magazin mare unde este coada oe langa riscul ca alaratele sa nu functioneze si alta este sa depui ambalajele la un magazin de cartier. Pana una alta insa nici magazinele medii nu au inca astfel de aparate.
Bine ar fi să îi oblige să îți înapoieze garanția sub formă de monede de 50 de bani, nu tichete care te obligă să cumperi doar de la un anumit magazin și care mai și expiră… Oricum suma e infimă pentru deranjul pe care îl are un om cu sacoșa de PETuri după el… Măcar, dacă tot omul de rând iese dpdv financiar cel mai prost în tot acest proces (lui i se scumpesc produsele cu 50 de bani și tot el trebuie să transporte în mod special la distanțe mai mari = timp pierdut & resurse pierdute & potentiala poluare, PETurile la colectare, pe resursele și timpul său), ar trebui să poată dispune de cei 50 de bani după bunul plac, nu după cum dictează Kaufland!