Start la depunerea dosarelor pentru restaurarea cladirilor istorice din Timisoara, cu sprijin de la italieni. Cine si unde poate depune documentele?

TIMISOARA. Proprietarii de cladiri istorice din Timisoara, care vor sa isi reabiliteze imobilele, pot depune, incepand de joi, proiectele pentru a mintra intr-un parteneriat cu firmele din Romania si Italia care sunt interesate sa finanteze lucrarile.

CITESTE SI: Imagini spectacol, pe repede-inainte, cu operatiunea de strapungere de la Pasajul Jiul din Timisoara! VIDEO! 

Proiect de atragere a investitorilor privati in actiunea de restaurare a imobilelor istorice Timisoara Premium Exposed City a ajuns la cea de a doua etapa. Asociatia Expose Architecture si Directia Judeteana pentru Cultura Timis au lansat apelul oficial catre asociatiile de proprietari care functioneaza in imobile istorice sau situate in zone de protectie.

Asociatiile de proprietari care vor sa se inscrie in programul de reabilitare a cladirilor trebuie insa sa indeplineasca si cateva conditii: sa dispuna de un proiect de restaurare, inclusiv un deviz estimativ al lucrarilor necesare, de aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice, sa aiba acordul tuturor proprietarilor si majoritatea proprietarilor din imobil sa fie privati (persoane fizice sau firme).

CITESTE SI: Zici ca nu-i in Romania! Dar se gaseste in Banat, nu departe de Timisoara! VIDEO! 

„Exista in momentul de fata foarte multe proiecte de restaurare deja intocmite, dar care au ramas doar la stadiul de proiect din cauza lipsei banilor pentru actiunile propriu zise de restaurare. Chemam deci asociatiile sa depuna dosarele care vor contine pe langa documentatia specifica si o cerere tip cu acordul tuturor proprietarilor. Aceasta se gaseste pe platforma www.facelifttimisoara.ro – platforma pe care, de altfel, vom si urca proiectele depuse, astfel incat investitorii privati sa aiba de unde sa isi aleaga cladirea in restaurarea careia doresc sa investeasca. Proprietarii trebuie sa stie insa ca depunerea dosarelor complete nu inseamna obligatoriu si selectarea imobilului pentru restaurare. Investitorii privati sunt cei care vor alege singuri din lista”, a declarat Sorin Vlad Predescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Timis.

Documentatia va putea fi depusa la sediul Directiei de Cultura Timis intre 19 mai si 7 iunie, iar lista cu cladirile propuse spre renovare va fi afisata pe site-ul dedicat acestui proiect.

CITESTE SI: Premiera la Timisoara! Vom avea primul concurs de Kendama! 

„Trebuie sa subliniem faptul ca proiectul va continua atata vreme cat exista cladiri de restaurat si investitori dornici sa dea bani pentru astfel de lucrari. Este un proiect pe termen lung, iar lucrurile castigate de ambele parti sunt, la fel, de foarte lunga durata”, a completat Raluca Pescar – presedintele Asociatia Expose Architecture.

Va reamintim ca, la finalul lunii aprilie Asociatia Expose Architecture si Directia Judeteana pentru Cultura Timis, impreuna cu partenerii lor (Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timisoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza – Roma, Camera de Industrie si Comert a Italiei.) au lansat in premiera absoluta pentru Timisoara: Timisoara Premium Exposed City.

Timisoara Premium Exposed City are ca scop cresterea numarului de cladiri restaurate, pana in 2021, dar si crearea si promovarea pe termen lung a branding–ului de patrimoniu la nivel de oras, cu impact regional, national si european.

CITESTE SI: Agitatie pe cea mai lunga pista de biciclete din Romania, ce leaga Timisoara de Serbia! Ce se intampla in aceste zile? 

Proiectul vizeaza identificarea unui numar de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timisoarei, care vor fi promovate pentru a atrage investitori, in vederea restaurarii lor. Este vorba de actiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat, intre proprietarii imobilelor si finantatori, cu sustinerea institutiilor publice si a organizatiilor cu atributii si responsabilitati in domeniu.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.