Start VOT in Alegerile Parlamentare 2020! Toate sectiile de votare din Timisoara si din judetul Timis s-au deschis. Cum ne alegem senatorii si deputatii

TIMISOARA. Niciun incident in judetul Timis la deschiderea sectiilor de votare in aceasta dimineata la ora 7.00, potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Timis.

CITESTE SI: Cum votam duminica in Alegerile Parlamentare 2020? Tot ceea ce trebuie sa stii despre votare, in Timisoara si in judet, dar si in tara

In Timis, pe listele electorale permanente sunt inscrisi 626.555 de alegatori. In judet sunt organizate 601 sectii de votare, din care 212 in Timisoara.

Vezi AICI la ce sectie esti arondat!

Scrutinul se va desfasura, la fel ca alegerile locale din septembrie, in conditii speciale, in contextul pandemiei de COVID-19. La alegerile parlamentare 2020 se poate vota in alta localitate doar cu viza de flotant sau daca aceasta se afla in acelasi judet. Potrivit unei decizii a Guvernului, cei din localitatile aflate in carantina vor putea merge la vot fara a avea nevoie de declaratie pe propria raspundere. Romanii aflati in carantina sau in izolare vor putea vota prin intermediul urnei mobile.

Sectiile de votare se inchid la ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot.

Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pot sa isi exercite dreptul de vot. Alegatorii aflati in situatia de mai sus pot vota pana cel tarziu la ora 23.59.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile organizate in tara in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate:

– cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate,
– pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.

Poti vota in alt oras decat cel de domiciliu?

Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit domiciliul voteaza numai la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta. Daca acesta a fost omis din lista electorala permanenta, este inscris in lista electorala suplimentara.

Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit resedinta, alta decat cea de domiciliu, voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are resedinta, indiferent de data stabilirii acesteia. Daca alegatorul nu a formulat cerere privind inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta, acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara.

In cazul in care, in ziua votarii, alegatorul se afla intr-o alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta poate vota la orice sectie de votare, sub conditia ca aceasta sa se afle in cadrul circumscriptiei electorale judetene unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta, adica in acelasi judet. in acest caz, alegatorul este inscris in lista electorala suplimentara.

Alegatorul care are domiciliul si resedinta in aceeasi unitate administrativ-teritoriala poate vota fie la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta, fie la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are resedinta, in acest ultim caz fiind inscris in lista electorala suplimentara.

Cum se desfasoara procedura de vot?

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.

Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Stampila cu mentiunea „VOTAT”, incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. in cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala permanenta, presedintele face o mentiune in lista electorala, confirmata prin semnatura sa si a unui alt membru al biroului electoral.

In ce conditii poti intra in cabina de vot impreuna cu o alta persoana?

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Fara declaratie pe propria raspundere

Pentru prima data, alegerile se desfasoara cu localitati aflate in carantina din cauza numarului mare de cazuri de COVID-19, dar alegatorii se vor putea prezenta la urne fara sa fie nevoiti sa completeze o declaratie pe propria raspundere. In Timis nu mai este nicio localitate in carantina zonala.
Pentru cetatenii cu drept de vot va exista libertate de miscare intre ora 05:00 dimineata in data de 6 decembrie si ora 01:00 dimineata in data de 7 decembrie.

Cu masca si cu distanta de cel putin un metru

In contextul pandemiei de COVID-19, votarea se va desfasura cu masurile speciale de protectie stabilite de autoritati:

– purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura
– asigurarea distantarii fizice de minimum un metru
– dezinfectia periodica si dupa fiecare contact direct cu alte persoane a mainilor participantilor la procesul electoral;
– amplasarea, in sediul sectiei de votare si in localul de vot, a flacoanelor cu solutie dezinfectanta, pe baza de alcool, pentru maini, marcate corespunzator, precum si a recipientelor unde se vor arunca mastile si manusile folosite;
– asigurarea personalului tehnic care va masura temperatura participantilor la procesul electoral, la intrarea in sediul sectiei de votare si care va indruma alegatorii catre localul de vot, respectiv catre iesirea din sediul sectiei de votare, astfel incat acestia sa petreaca un timp cat mai scurt in interiorul acestuia;
– asigurarea termometrelor noncontact si a materialelor de protectie sanitara, precum si a materialelor dezinfectante pentru sectiile de votare;
– presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, dupa caz, se va asigura ca numarul total al persoanelor care sunt prezente in acelasi timp in localul de vot, exceptand alegatorii, nu va fi mai mare de 15;
– accesul in localul de vot se va face esalonat, astfel incat in sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, in acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum un metru intre persoane;
– alegatorii sunt obligati sa isi dezinfecteze mainile la intrarea in sediul sectiei de votare si in localul de vot si la iesirea din acestea.

Ramaneti pe opiniatimisoarei.ro! Veti afla in timp real tot ce se intampla in Alegerile Parlamentare 2020 in Timisoara si in judetul Timis, rezultate, precum si cele mai importante informatii de-a lungul intregii zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci cu cine votam? cu vechii comunisti sau cu noii marxisti?