Statia de bruiaj GSM din Penitenciarul Timisoara, scoasa din uz de servicii

Perioada sarbatorilor de iarna reprezinta, in fiecare an, un adevarat test de vigilenta pentru gardienii din Penitenciarul Timisoara, in conditiile in care o mare parte dintre vizitatori incearca sa strecoare catre detinuti obiecte interzise.

Cele mai frecvente obiecte de acest gen sunt telefoanele mobile, care sunt ascunse in cele mai neasteptate locuri. Dupa ce s-au descoperit aparate telefonice si cartele SIM in conserve de carne, sticle de suc, oale cu untura si carnati, mere, zarzavaturi si peretii dubli ai unor genti de voiaj, zilele trecute, o femeie a incercat sa pacaleasca vigilenta paznicilor de la penitenciarul de pe Popa Sapca ascunzand un telefon mobil in scutecele copilului de nici un an. Trucul a fost sesizat la timp de paznici, iar femeia s-a ales cu un dosar penal.

Obiectele descoperite fac parte din categoria bunurilor interzise a fi primite, pastrate si folosite de catre persoanele private de libertate pe timpul executarii pedepsei cu inchisoarea. Introducerea in mod ilicit in penitenciar a bunurilor si obiectelor interzise a se afla in posesia persoanelor private de libertate, in scopul utilizarii de catre acestea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. De asemenea, persoanelor care nu respecta regulile de vizitare li se poate interzice accesul in unitate pe o perioada de 6 luni. Daca aceasta fapta este savarsita de personalul din sistemul administratiei penitenciare, la maximul pedepsei se poate adauga un spor de pana la 2 ani”, atrage atentia purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara, subinspectorul Magdalena Radu.

In anul 2008, numarul telefoanelor mobile confiscate de la detinutii din Penitenciarul Timisoara a fost de peste 400, iar anul trecut au fost gasite alte 265 de aparate telefonice, 205 cartele SIM si 142 de incarcatoare. Numarul mare de telefoane confiscate de la detinuti, prin intermediul carora unii interlopi isi conduc afacerile de afara chiar din celule, i-a determinat pe reprezentantii inchisorii sa se gandeasca la o forma de comercializare a aparatelor, iar banii sa intre in bugetul institutiei.

„Statia de bruiaj a fost localizata cu usurinta, intrucat este si emitator!”

In tentativa de a reduce numarul incidentelor cu telefoane mobile, in urma cu ceva timp, conducerea Penitenciarului Timisoara a achizitionat un aparat performant de bruiaj a convorbirilor telefonice. Se spera ca telefoanele din interior vor deveni inutilizabile, in conditiile in care semnalul GSM urma sa fie „avariat” pe canalele de emisie-receptie. Spre norocul detinutilor, inconfortul GSM a fost resimtit din plin, in cele doua saptamani ale aplicatiei, si de locuitorii din zona adiacenta strazii Popa Sapca, dar in mod special de agentii economici de pe strada Demetriade, care nu au ezitat sa faca reclamatii dupa reclamatii la operatorii de telefonie mobila.

Pe partea dinspre penitenciar, semnalul era foarte slab, in valuri, iar uneori se intrerupea de tot. Colegii ieseau pe holuri pentru a cauta locuri in care sa poata vorbi, lucru ce-i distragea de la problemele de serviciu. Unii s-au adunau la mine in birou pentru ca acolo era putin semnal. La vremea respectiva, am facut reclamatii la operatorii GSM si asa am aflat ca este vorba despre un bruiaj realizat cu aparatura speciala”, povesteste Leonard Guragata, patronul unei firme de transport de pe strada Demetriade, care s-a vazut pus in imposibilitatea de a-si monitoriza si dispecera cele peste 50 de TIR-uri plecate in cursa.

Pentru a descoperi sursa de bruiaj a retelelor de telefonie mobila si radiocomunicatii din zona de est a orasului, reprezentantii firmelor de telefonie mobila au facut o sesizare la Directia Teritoriala Timisoara a Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. „Stiam ca exista o perturbatie pe frecventele comerciale din acea parte a orasului. Am facut masuratori si am depistat sursa bruiajelor, intrucat orice statie de bruiaj este si emitator in acelasi timp, deci poate fi localizata cu usurinta. Am pus in vedere celor de la penitenciar sa reduca semnalul bruiajului sau sa renunte la folosirea acelui aparat”, ne-a dezvaluit directorul institutiei, ing. Ioan Olariu.

Varianta bruierii semnalului GSM in stabilimentul de pe strada Popa Sapca a fost confirmat, confidential, si de un avocat din Baroul Timis. “Unul dintre fostii mei clienti, care are de executat o pedeapsa privativa de libertate, ma mai suna din cand in cand pentru a-i transfera credite pe cartela telefonica. In perioada experimentului cu aparatul de bruiaj, nu m-a mai contactat timp de aproape doua saptamani”.

„Primii afectati de bruiaj au fost procurorii si politistii ce monitorizau convorbirile detinutilor”

Perturbarea frecventelor GSM din zona Penitenciarului Timisoara a fost confirmata, neoficial, de directorul de atunci al institutiei, Ioan Bala. Isi asumase riscul unei asemenea operatiuni, dupa ce, in toamna anului 2008, conducerea Penitenciarului Tg. Jiu a recunoscut public ca foloseste o aparatura speciala de bruiaj pentru a bloca telefoanele mobile detinute clandestin de detinuti.

„Am pus in functiune acel aparat, insa din cauza semnalului foarte puternic, perturbarea retelei GSM s-a resimtit in toata zona. Totusi, nu acesta a fost motivul pentru care am renuntat la blocarea convorbirilor clandestine ale detinutilor. Ne-au sarit in cap reprezentantii serviciilor secrete, DIICOT si alte structuri de cules informatii, care s-au vazut pusi in imposibilitatea de a mai asculta telefoanele si, in acest fel, de a afla date importante pentru anchetele in derulare. Paradoxal, primii afectati de masura noastra nu au fost detinutii, ci politistii si procurorii care lucrau la anumite cazuri”, ne-a explicat directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, chestorul Ioan Bala. Experimentul bruierii telefoanelor mobile aflate in posesia detinutilor urmeaza sa fie reluat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.