Stavilarul descoperit in Piata 700 din Timisoara va fi mutat intr-o piateta, intre cladirile de birouri. FOTO!

TIMISOARA. Ministerul Culturii a dat avizul favorabil pentru conservarea si expunerea vestigiilor descoperite langa Piata 700 din Timisoara. Este vorba despre un stavilar din secolul al XVIII-lea, de pe vremea habsburgilor.

Dezvoltatorul proiectului City Business Centre, a primit avizul favorabil pentru conservarea si expunerea vestigiilor descoperite cu ocazia lucrarilor la fundatia celei de-a cincea cladiri de birouri ce se va ridica in cartierul de afaceri din Piata 700.

Comisiile de experti ale Ministerului Culturii au optat pentru scoaterea la suprafata a stavilarului, conservarea acestuia si expunerea sa in piateta publica ce se va forma in fata complexului de birouri.

In urma lucrarilor efectuate in aceasta vara la fundatia celei de-a cincea cladiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stavilar folosit in cadrul sistemului de aparare din jurul bastionului construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica. Stavilarul, construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii.

Arhitectii si proiectantii complexului de birouri impreuna cu arheologii si expertii Directiei de Cultura si Patrimoniu au inaintat Ministerului Culturii trei propuneri pentru punerea in valoarea a vestigiilor descoperite.

CITESTE SI: Cum se pune in valoare o descoperire arheologica la Timisoara? S-a gasit un stavilar din sistemul de aparare din jurul Bastionului Cetatii

CITESTE SI: Ce se va intampla cu stavilarul gasit in apropierea Pietei 700 din Timisoara?

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aiurea.
    Va arata ca o fantana arteziana (practic doar o balta, eventual mai pun ceva pesti colotai in balta)

    Se va pastra doar o mica parte din ce este acolo, si e mare pacat ca tot restul ansamblului descoperit va fi distrus.

    Mai bine ar construi cladirea dupa calea ferata si ar face o legatura peste CF cu cladirile actuale,
    iar acel monument pastrat si eventual o parte din ziduri reconstruite/reabiliate si sa devina spatiu turistic (la fel ca acea ramasita din zid care mai este langa piata de flori din 700)