Stefan Kovacs, timisoreanul cu doua Ligi ale Campionilor in palmares, la a carui moarte presedintele Jacques Chirac a intrerupt o sedinta ca sa anunte ca s-a stins din viata unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut Franta. Foto

Foto: romanianfootball.substack.com

TIMISOARA. S-a nascut la Timisoara inainte ca orasul sa castige primul titlu de campioana prin Chinezul, a vazut ascensiunea Ripensiei, insa marea performanta a cunoscut-o departe de „mica Viena”, in Olanda.

Stefan Kovacs a venit pe lume in 2 octombrie 1920, la Timisoara, parintii sai avand origini maghiare. Si-a inceput cariera de fotbalist la CA Timisoara, ca junior, iar dupa 3 ani a ajuns la echipa din Oradea. Dupa numai un sezon, Kovacs pleaca la Charleroi in Belgia, unde termina o data pe locul al 3-lea in campionat. Dupa finalul contractului cu belgienii, se intoarce acasa, insa, la Ripensia Timisoara, dar ramane putin timp la formatia ros-galbena si se transfera la Drobeta Turnu Severin. Aici joaca doar un sezon, pana in 1942, cand se transfera la Ferar Cluj. La un an dupa plecarea sa, Severinul castiga Cupa Romaniei dupa o finala cu Sportul Studentesc.

Stefan Kovacs, sau Pisti, cum ii spuneau prietenii, joaca 5 sezoane la Ferar Cluj, dupa care se „muta” pentru alte 3 la CFR.

Isi incheie cariera de jucator in 1953 la Universitatea Cluj, iar aici si-o incepe si pe cea de antrenor. Ramane in curtea „Sepcilor Rosii”, timp 9 sezoane. De aici, timisoreanul ajunge secund al nationalei Romaniei, intre 1962 si 1967, timp in care lucreaza alaturi de Constantin Teasca, Gheorghe Popescu, Silviu Ploesteanu, Valentin Stanescu sau Ilie Oana.

In 1967, Kovacs preia postul principal al Stelei. La finele primei stagiuni, antrenorul timisorean castiga campionatul in fata celor de la FC Arges. Cele doua formatii incheie la egalitate campionatul, 33 de puncte, dar ros-albastri aveau 5… goluri in plus fata de pitesteni.

Urmeaza alte doua sezoane cu trofeu castigat pentru „Pisti Kovacs” si Steaua. De fiecare data a fost Cupa Romaniei, si de fiecare data stelistii inving in finala pe Dinamo, cu acelasi scor, 2-1.

In vara lui 1971 Stefan Kovacs pleaca de la Steaua si ajunge pe banca uneia dintre cele mai puternice echipe din acei ani in Europa, Ajax Amsterdam, unde il inlocuieste pe Rinus Michels. In momentul sosirii timisoreanului, „lancierii” pierdusera titlul in fata lui Feyenoord. In acel an incepe cea mai buna perioada a carierei lui Stefan Kovacs. In primul sau sezon, Kovacs castiga la Ajax tot ceea ce se putea castiga.

„Lancierii” incheie campionatul pe primul loc, la 8 puncte de Feyenoord, si cu 104 goluri marcate, si mai mult de atat, dau si golgeterul competitiei, pe Johan Cruyff, cu 25 de goluri. In finala Cupei, jucata chiar pe terenul lui Feyernoord, Ajax trece cu 3-2 de ADO Den Haag.
In acelasi an, Ajaxul lui Kovacs castiga finala Cupei Campionilor Europeni, 2-0 cu Inter Milano, cu o dubla a lui Cruyff, omul care avea sa castige si titlul de cel mai bun marcator al intrecerii.
Ajax isi adjudeca in 1972 si Supercupa Europei, in care trece cu 3-1 la Glasgow, de Rangers, si cu 3-2 pe teren propriu. Ultimul trofeu din 1972 vine dupa ce Ajax scoate un egal, 1-1, in Argentina si apoi ii invinge cu 3-0 pe cei de la Independiente, in Cupa InterContinentala.

In sezonul 1972-1973 Ajax castiga din nou titlul in Olanda, la 2 lungimi de Feyernoord, si tot cu peste 100 de puncte. Olandezii ajung si in finala Cupei Campionilor Europeni, pe care o si castiga cu 1-0 in fata lui Juventus Torino.

Dupa plecarea de la Ajax, din vara lui 1973, Stefan Kovacs a preluat nationalele Frantei si Romaniei, fara sa mai reuseasca perfomante notabile.

In 1981 semneaza cu Panathinaikos, alaturi de care castiga Cupa Greciei, dupa ce trece cu 1-0 pe AE Larissa. Dupa plecarea de la Panathinakios, a mai pregatit pe AS Monaco, alaturi de care in sezonul 1986-1987 termina pe locul 5 in Ligue 1, cu 15 victorii, 15 egaluri si 8 infrangeri. In Cupa Frantei, Monaco e invinsa cu 3-2 de echipa ce avea sa castige trofeul, Girondins de Bordeaux.

Dupa experienta din Franta, Kovacs s-a retras la Cluj Napoca, unde avea sa se stinga de cancer pulmonar, in 12 mai 1995, la 74 de ani. 12 zile mai tarziu, Ajax Amsterdam, echipa la care a avut cele mai mari satisfactii din cariera, castiga finala Ligii Campionilor, dupa ce o invingea cu 1-0 pe AC Milan, intr-o finala arbitrata de romanul Ion Craciunescu. Ajax dadea atunci si al doilea golgeter al Ligii, pe Jari Litmanen, cu 6 reusite.

Afland despre moartea sa, presedintele Frantei, Jacques Chirac, a intrerupt o sedinta de guvern la care participa si a anuntat in plen ca ‘unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut Franta a incetat din viata’„, scrie Zoltan Kovacs in volumul „Calendar Timisorean. File din istoria orasului”.

Stefan Kovacs, intre cei mai buni antrenori din istorie

Revista britanica Four Four Two a realizat recent un top al celor mai buni 100 de antrenori din istorie, o ierarhie in care au fost inclusi si 3 tehnicieni din Romania. Mircea Lucescu este pe locul 87, Emerich Jenei este pe pozitia 64, iar cel mai bine clasat este timisoreanul Stefan Kovacs, pe locul 63.

Anii de glorie ai lui Ajax au inceput cu Rinus Michels, dar istoria il uita cateodata pe Stefan Kovacs, romanul care l-a succedat. Kovacs a oferit o libertate remarcabila echipei sale plina de invingatori – in special lui Johan Cruyff si Piet Keizer – si a cules roadele cu titluri consecutive in Ehredivisie si in Cupele Europene in 1972 si 1973. Kovacs este inca singurul antrenor strain al nationalei Frantei si a ajutat la infiintarea Academiei de la Clairefontaine„, scriu jurnalistii de la Four Four Two.

AICI puteti consulta topul realizat de jurnalistii britanici.

O strada din Timișoara poarta numele lui Stefan Kovacs

Conform Nomenclatorului Stradal al Primariei Timisoara, in oras exista o strada care aminteste de marele antrenor nascut in capitala Banatului. Si, cum Stefan Kovacs este un simbol al Timisoarei, strada care ii poarta numele este langa un alt simbol, stadionul Dan Paltinisanu.

Este vorba despre strada care pleaca de la sensul giratoriu de pe strada Podeanu si face legatura cu strada Aries, in apropiere de Casa Tineretului.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am iubit Ajax-ul anilor 70, “fotbalul total”. Realizări fantastice.

    Propun numirea lui Stefan Kovacs ca “Cetățean de Onoare” al Timișoarei.