Istoria muzicala a Timisoarei este expusa, de astazi, pe pavajul din fata Filarmonicii „Banatul”, chiar in centrul orasului. Prin contributia Asociatiei Pro Philarmonia, s-au dezvelit primele doua stele de pe noua Alee a Muzicienilor din Timisoara: George Enescu si Béla Bartók.
Initiatorii acestui demers vor ca in fiecare an sa mai fie inaugurate cate doua asemenea placute inspirate de la celebrul „Walk of Fame” de la Hollywood sau dupa modelul vienez.
La inaugurarea acestor prime doua stele a luat parte si Ioan Holender, consilier al Metropolitan Opera din New York, fost director al Operei din Viena, care a sugerat ca la Timisoara sa nu se ajunga la scandal din cauza acestor placute, asa cum s-a intamplat la Viena.
„La Viena au ajuns sa puna stele pe toate strazile, cu vii si morti. Va sugerez sa pastrati numai pe cei care au murit, celor vii probabil ca nu le-ar placea sa treaca lumea peste ei pe strada”, a spus Holender.
Inspirate de «Walk on Fame» de la Hollywood, stelele au fost realizate din marmura, bronz si stema Filarmonicii este suflata cu aur. Conceptul a apartinut artistului plastic Ugron Lajos, iar piesele au fost donate de Asociatia Pro Philarmonia catre Filarmonica „Banatul”.
Omul de afaceri Emil Cristescu, presedintele-fondator al Asociatiei Pro Philarmonia, a declarat ca i-a venit aceasta idee dupa ce a vazut cartea de onoare a Filarmonicii si a vazut cate personalitati muzicale au sustinut concerte la Timisoara.
„Am considerat ca aceste nume trebuie sa fie cunoscute si de timisoreni si de turisti. Am ales din galeria acestor muzicieni 24 de personalitati. George Enescu a concertat, de exemplu, de peste 20 de ori la Timisoara, iar Béla Bartók s-a nascut la Sannicolau Mare”, a spus Emil Cristescu.
Ioan Coriolan Garboni a adaugat ca doreste ca in fiecare an sa fie inaugurate macar doua stele dedicate muzicienilor. In plus, exista intentii pentru ca cele doua placute deja dezvelite sa fie si iluminate artistic. Alti muzicieni care s-au semnat in Cartea de Onoare a Filarmonicii sunt Johann Strauss, Johannes Brahms, Sviatoslav Richter sau Joseph Joachim.
In contextul intalnirii cu timisoreanul Ioan Holender, directorul Filarmonicii „Banatul” l-a invitat pe acesta sa ia parte la un concert care va fi dedicat familiei Holender, pentru ca sunt mai multi membri ai acestei familii care au facut o pasiune din muzica de camera.