Replici acide intre Camera Senatului si Ilie Sarbu, in timp ce dezbateau cererea PSD de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean. S-a facut referire la felul in care s-a obtinut initial aceasta functie.
Conform stenogramelor, discutia a fost inceputa de liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu, care le-a colegilor din Biroul Permanent sa clarifice daca cererea social-democratilor privind inlocuirea lui Mircea Geoana „e alba, e neagra, ramane roz, cum e?„. Liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti a punctat ca cererea trebuie supusa votului Biroului permanent.
Mircea Geoana, care a condus ca de obicei sedinta conducerii Senatului, a tinut sa precizeze, invocand Regulamentul si Constitutie, ca pentru presedintele Senatului se prevede „un mandat continuu de 4 ani, un mandat complet”, care poate fi intrerupt prin pierderea calitatii de senator, prin demisie – „nu este cazul” sau prin revocare – „ceea ce, se pare, inca nu este cazul”, dupa cum a constat el.
In cadrul sedintei de BP, Ilie Sarbu a insistat pentru multiplicarea cererii PSD, pentru a putea fi consultata de toti colegii din conducerea Senatului. „Dar de ce nu se multiplica? (…) Cine o multiplica? Nominalizati pe cineva sa o multiplice (…) Pai, nu, ca vad ca o multiplica de la inceputul sedintei, dar nu a mai ajuns”, s-a preocupat liderul senatorilor PSD.
„Pana ajunge in fata fiecaruia hartia, eu am beneficiat de amabilitatea domnului presedinte Sarbu si am aruncat un ochi pe documentul respectiv. Este o reluare a temei de lunea trecuta. Nu sunt niciun fel de noutati. Trimiterile sunt aceleasi, omisiunile de trimitere la ceea ce trebuie din Regulament sunt cam aceleasi, deci n-o sa dezvolt mult subiectul. Se cere inlocuirea presedintelui Geoana cu posibilul presedinte Corlatean. Fata de aceasta cerere eu fac urmatoarea declaratie si oferta: daca este vorba de una din posibilitatile prevazute de Regulament si care au fost citate adineauri – si ma refer la revocare, ca la demisie n-avem cum sa ajutam, dar daca este vorba de revocare atunci…”, a intervenit liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.
El a asigurat de „toata disponibilitatea” democrat-liberalilor pentru a „ajuta” in revocarea lui Geoana. „Putem, intr-o jumatate de ora, sa venim cu semnaturile necesare, pe care sa le punem peste ale celor de la PSD si putem, dupa aceea, sa continuam…”, a precizat Radulescu.
Promisinea democrat-liberalului a starnit reactia lui Geoana. ” Iar faceti alianta cu PSD-ul?”, a comentat presedintele Senatului.
„Sa continuam sedinta Biroului permanent, asa cum scrie la Regulament. Desemnam un vicepresedinte care sa conduca sedinta si luam in discutie aceasta chestiune. Deci suntem cu totul si cu totul solidari cu cei de la PSD si poate si de la PNL in ceea ce priveste revocarea, pe procedurile corecte, fiindca si legitimitatea celui care va veni dupa aceea trebuie sa nu fie pusa sub semnul intrebarii”, a insistat Radulescu pe subiectul revocarii.
Ilie Sarbu nu a ratat momentul pentru a-i raspunde lui Geoana referitor la comentariul privind alianta PSD-PDL din 2009. „Ati blamat alianta cu PDL-ul. Va amintesc ca din acea alianta ati rezultat presedinte”, i-a spus Sarbu lui Geoana.
„Nu, nu, nu, dansul a spus ca suprapune semnaturile”, a revenit presedintele Senatului.
„E bine sa nu uitati ca aveti acum o perioada mai grea si eu va inteleg, memoria va mai poate juca diverse feste”, a continuat Sarbu, adresandu-se lui Geoana.
” Nu uit nici artizanii acelei aliante”, a replicat si presedintele Senatului.
„Stim si ca recunostinta este o floare rara, dar, ma rog, in Romania ne-am obisnuit cu lucrurile acestea”, si-a continuat Sarbu atacul verbal la adresa lui Geoana.
„Stim si asta. Aici, intr-adevar, aveti dreptate”, a subliniat si presedintele Senatului.
Ilie Sarbu a punctat ca s-a solicitat introducerea pe ordinea de luni a Biroului permanent a cererii PSD de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean- „Eu nu am mandat pentru mai mult de la Biroul permanent. Daca apreciati ca nu trebuie sa intre, ma rog, va asumati…”, a spus liderul senatorilor PSD.
„In conditiile in care cerintele regulamentare nu sunt intrunite, am mai avut discutia aceasta, o chestiune neregulamentara nu poate sa faca obiectul unui vot sau a unei decizii a Biroului permanent sau a plenului. Intram in zona de revocare, de demisie sau de incetare a mandatului de senator – orice e posibil in Romania aceasta zglobie – atunci, evident, vom intra in procedura obisnuita”, a comentat Geoana.