Stetoscoapele, sursa de infectii. Iata cum te pot imbolnavi!

Printre microbii gasiti pe stetoscoape se numara si cele cu stafilococi meticilino-rezistenti (MRSA), avertizeaza specialistii. Stetoscoapele infectate cu microbi pot raspandi infectii mai ales in sectiile de chirurgie si in serviciile de ambulanta.

Pe unul dintre aceste instrumente s-au descoperit mai multe bacterii decat pe palmele unui medic care consultase mai multi pacienti. Printre microbii raspanditi se numara si cea cu stafilococi meticilino-rezistenti (MRSA).

„Stetoscoapele sunt un vector de transmitere, mai ales dupa ce sunt folosite de-a lungul intregii zile si dupa ce vin in contact cu pielea pacientilor, putand colecta cateva mii de bacterii, inclusiv MRSA”, avertizeaza dr. Didier Pittet, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a colaborat cu Centrul pentru Siguranta Pacientului din cadrul Universitatii din Geneva, Elvetia.

Fiind considerate un fel de extensie a mainilor medicilor, stetoscoapele ar trebui dezinfectate dupa ce consulta fiecare pacient.

Specialistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat un studiu la care au participat 71 de pacienti care au fost consultati de un medic ce avea manusi sterile si un stetoscop. Dupa fiecare examinare, s-a observat ca diafragma stetoscopului, cea care vine in contact cu pielea pacientului, avea cel mai mare nivel de microbi.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.