TIMISOARA. Experimente optice, fizice sau din domeniul opticii si al astronomiei, dar si discutii si ateliere pe diverse domenii. Asta vor putea vedea cei care vor vizita Bastionul Teresia, in acest sfarsit de saptamana.
Profesori, doctori si studenti din Timisoara vor sustine prezentari si experimente menite sa atraga interesul copiilor si al tinerilor pentru stiinta. Imprimantele 3D, dronele sau elementele de robotica, dar si experimentele practice sunt doar cateva dintre metodele pe care organizatorii le vor folosi pentru promovarea stiintei.
Astfel, un reprezentant al Agentiei Spatiale Romane va vorbi despre prima misiune romaneasca de simulare martiana, Andrei Juravle va prezenta Ce putem vedea pe bolta cerească, Ciprian Sporea va face demonstratii cu baloane gigantice de sapun explicand stiinta din spatele acestora.
Vladimir Diatlov va vorbi despre robotica prin joc si simulare, folosind LEGO Mindstorms, Radu Ticiu va prezenta CoderDojo, Andrei Voichita va face o demonstratie a imprimantelor 3D, in timp ce Amalia Todorov va prezenta legatura dintre chimie si arta.
Doctorii Graiana Chicin si Dr.Dorica Sandutiu vor vorbi participantilor despre cum functioneaza vaccinurile si necesitatea acestora. Lor li se vor alatura si alti prezentatori, profesionisti in domeniilor lor de activitate, dornici sa interactioneze cu publicul timisorean si sa arate ca stiinta poate deveni o pasiune.
Iar in cadrul evenimentelor, studentii de la facultatile de stiinte vor face o serie de demonstratii stiintifice si experimente.
Iata programul Zilelor Stiintei:
Sambata, 17 octombrie:
12:00 Deschiderea Zilelor Stiintei, primirea invitatilor
12:20 Andrei Juravle – Ce putem vedea pe bolta cereasca
13:00 Ciprian Sporea – Stiinta bulelor gigantice de sapun
14:00 Dr.Gratiana Chicin si Dr.Dorica Sandutiu – Vaccinarea: scut impotriva infectiilor
14:30 Amalia Todorov – Stiinta creaza arta
15:00 Vladimir Diatlov – Robotica prin joc cu LEGO Mindstorms
16-18 Experimente si demonstratii stiintifice, cu explicatii si raspunsuri
Duminica, 18 octombrie:
12:00 Andrei Voichita – Imprimante 3D: mini-fabrica de la tine de acasa
12:30 Virgiliu Pop – RoMars 2011, misiune de simulare martiana
13:00 Ciprian Sporea – Demonstratii & intrebari: Bule gigantice de sapun
13:30 Valentin Valcu – Drone: Tehnologie si Arta
14:00 Radu Ticiu – pasiune in descoperirea programarii
15-18 Experimente si demonstratii stiintifice, cu explicatii si raspunsuri
Intrarea la toate evenimentele este gratuita.