Strandul de la Gyula, destinatia de weekend a timisorenilor! Afla aici totul despre centrul wellness de la o aruncatura de bat de Timisoara!

Odata cu instaurarea sezonului cald, traficul de persoane prin punctul de frontiera Varsand, aflat la capatul deviatiei rutiere dintre Arad si Salonta, incepe sa fie animat de sutele de banateni care aleg sa-si petreaca weekendul la strandul din Gyula.

Aflat la 125 de kilometri de Timisoara, strandul „Baile Cetatii“ este considerat unul dintre cele mai importante stranduri cu apa termala din Ungaria, in competitia cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) similare, cum sunt cele din Battanya, Szeged sau Oroshaza.

Intins pe o suprafata de 8,5 hectare, acest obiectiv turistic este amplasat intr-un parc secular ocrotit de lege, intr-o zona sufocata de hoteluri, vile si pensiuni si pune la dispozitia turistilor nu mai putin de 19 de bazine termale si wellness, cu valuri artificiale si jacuzzi, dar si un bazin olimpic de innot agreat in cantonamente pana si de nationala de polo a Ungariei. Drumul catre micul orasel se parcurge in mai putin de doua ore si nici la o suta de metri de la intrarea in Ungaria apar primele indicatoare cu destinatia Gyula. Oricum, singurul insemn dupa care se pot ghida turistii aflati la prima escapada in tara vecina, in tentativa de a ajunge la Strandul Cetate, este cel pe care se pot vedea valuri si un inotator, alaturi de cuvantul Várfurdö.

Ajuns in fata raiului acvatic, pentru un nevorbitor de limba maghiara nu este deloc simplu sa intre in zona bazinelor. Fetele de la portile complexului, echipate in halate albe si extrem de curtenitoare cu turistii, nu vorbesc decat limba materna. Iti ureaza “Udvozoljek!” (Bine ati venit!) si asteapta se te indrume spre sectorul de strand dorit.

Daca nu stii maghiara, este imposibil sa le explici ca nu doresti vreun masaj, jacuzzi sau tratament medical, ci doar sa faci plaja si sa te balacesti in bazinele cu apa. Dintre zecile de oferte de pret redactate doar in limba maghiara, ti-e greu sa o alegi pe cea reprezentand doar biletul simplu de intrare. Salvarea poate veni de la o poarta secundara, aflata la cativa metri de intrarea nr. 1, unde platesti rapid cei 1980 de forinti si ai accesul asigurat.

Pentru romanii aflati in incinta parcului acvatic, principala atractie o reprezinta bazinul cu valuri. Din jumatate in jumatate de ora, cate cinci minute, compresoare uriase transforma imensa cada albastra intr-un colt de mare autentica, starnind valuri ca dupa o furtuna.

Nu poate trece neobservata nici terasa exotica unde se serveste ciolan de porc pregatit intr-un imens… fier de calcat,  “atelierul” unde se pregatesc cei mai imensi langosi cu smantana sau restaurantul ce te ispiteste cu berea de visine. “Vin foarte multi romani la Gyula. Cred ca-s cei mai numerosi straini de pe-aici. Poate ii atrage faptul ca acel castel de langa strand a apartinut, in urma cu 600 de ani, a lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin”, spune, mai in gluma, mai in serios Török János, proprietarul unei pensiuni din Gyula.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru a fi impartiali ar trebui sa promovati la fel si Strandul de la Arad de pe malul Muresului!!!
    Sau nu ne intereseaza vecinii din Romania???

  2. strandul din Arad nu este obiectiv estival de weekend decat pentru aradenii din zona centrala