Strandul Uszoda din centrul orasului Timisoara ar putea fi salvat de la pieire. Cine se va implica?

TIMISOARA. Strandul Uszoda unde odinioara timisorenii obisnuiau sa se racoreasca in zilele toride de vara ar putea fi salvat de la pieire, avand in vedere ca acum se afla intr-o stare avansata de degradare.

CITESTE SI: Anunt important pe piata imobiliara din Timisoara! Cat mai costa apartamentele si casele? 

Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei au luat initiativa si au solicitat printr-o scrisoare Primariei Timisoara concesionarea strandului Uszoda din Parcul Central.

Am motivat solicitarea noastra prin faptul ca in aceasta locatie s-au format mii de sportivi timisoreni care au adus prestigiu urbei noastre. Timisoara in alte vremuri era cunoscuta ca un oras al sporturilor pe apa, iar strandul Uszoda a intrat in memoria timisorenilor ca un spatiu dedicat sporturilor pe apa si asa ar trebui sa ramana„, transmit reprezentantii Asociatiei.

CITESTE SI: In sfarsit se face. Una dintre cele mai vechi piete din Timisoara isi va schimba infatisarea pana la finalul anului 

Totodata, cei de la Salvati Patrimoniul Timisoarei spun ca pot capacita resurse pentru a reabilita aceasta locatie in doi ani de zile, iar din sumele obtinute dupa intrarea in exploatare sa contribuie la reabilitarea patrimoniului cultural construit al Timisoarei.

CITESTE SI: Faimosi hoti de buzunare din Timisoara, prabusiti pe malul canalului Bega! GALERIE FOTO! 

Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei reuneste un grup de voluntari angajati in documentarea, protejarea si punerea in valoare a patrimoniului construit, cultural, spiritual si intelectual din Timisoara si Banat.

Parcul Central, unde se afla baza Uszoda se afla in reabilitare, iar municipalitatea ia in calcul sa extinda acest parc, prin demolarea bazinului si a anexelor.

CITESTE SI: Groaznic accident langa Timisoara! 2 morti, sot si sotie, si 4 tineri raniti! Ce s-a intamplat? FOTO si VIDEO! 

Nimeni nu a fost deranjat ca de 25-27 de ani e o zona insalubra acolo unde e Uszoda, dar acum cand vrem sa facem, poate parc, acum imediat unii apar ca mari aparatori a nu stiu ce. Daca ar fi reactionat in 1990, ’91, ’92, si tot asa, pentru ca acea zona insalubra sa dispara, cu o solutie sau alta, atunci intelegeam spiritul civic. Asa, imi e mai greu sa inteleg„, spunea recent primarul Nicolae Robu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bai nea Robule, da-i dracu pe din astea care vin cu idei care nu-s a lu mata. Ce se baga aia unde nu le fierbe oala. Fa matale acolo la usoda aia sau cum ii zice o fintina cu muzica si lumini sau o terasa, ceva sa avem si noi un loc de relaxare la cocalari. Ce tot o freaca astea cu patrimoniu, traditie, cultura si de astea. Baga tare Robule, traiasca Olteniiiiiiiiiaaaaaaa!

  2. Robu este doar un cretin ajuns în Timișoara, pe care nu-l preocupă nimic din istoria orașului. De fapt, nu-l preocupă deloc orașul al cărui primar a ajuns pentru că timișorenii nu-l mai voiau pe Ciuhandu. Pe Robu nu-l preocupă decât el însuși. În rest, nu pricepe nimic din nimic. Din păcate pentru Timișoara, are butoanele Primăriei sub mână și face (deocamdată) ce vrea. Consiliul local și cel județean par să nici nu existe și ar trebui desființate pentru că folosesc resurse de pomană și se fac preș în fața Robului. Poate că așa, după demolarea Uszodei, se vor trezi și cei 14-15% care l-au votat anul trecut pe cretinoidul vopsit. Uszoda merită reabilitate și pusă în valoare. Dar discută asta cu un țărănoi din Bogsig. N-o să priceapă niciodată. Oamenii ca el sunt cei care distrug, fără să pună nimic în loc.

  3. „Cultura” Banatustanului este reprezentata de mizeria aia cu nume bozgoresc, Uszoda, iar „traditiile” sunt perfect ilustrate de bulevardul C.D.Loga si de locuitorii zonei.
    Cum sa faci baie in ceva ce se numeste „Uszoda”?! Doar nu toti locuitorii orasului sunt niste tigani care tin la asemenea „traditii si cultura”?! „Uszoda” suna ca o injuratura si nici nu este de mirare – toata limba ungureasca suna ca o injuratura, nu are nicio treaba cu Europa. Iar ca aspect, Uszoda se prezinta mai rau decat suna o injuratura. Orasul are nevoie de mai mult rafinament, de mai multa influenta franceza si italiana, nu de primitivismul si grosolania nemteasca si ungureasca – capitalele elegantei sunt Milano si Parisul. Trecutul de slugi ale hunilor trebuie sa dispara si cei carora nu le convine sa se duca invartindu-se in Mongolia vecina, Orban si ceilalti tovarasi atat de „europeni” si de bine „putinizati” il asteapta cu flori!

    • Dacă ești dobitoc, nu-ți mai lătra prostia în gura mare. Taci din gură și lumea te va crede vreun filosof adâncit în gânduri. Uszoda înseamnă „ștrand”, așa a fost numit de prima dată, când a fost înființată baza sportivă. Ai și o fotografie de pe vremuri, înainte de război, care-ți arată cum a fost. Pricepi o fotografie, sau vrei să-ți fac un desen lămuritor? A ajuns în halul în care a ajuns datorită nepăsării și indolenței celor care s-ar fi putut ocupa de reabilitarea acestui spa. Încă nu-i prea târziu să fie refăcută. Ar fi un lucru minunat să avem din nou două bazine de înot acolo și alte facilități. Dar Robu nu pricepe o astfel de idee. Este un tip opac, îngust la minte. Cât de despre tradiția Timișoarei, dacă nu știi nimic despre acest oraș, abține-te să comentezi. Nu țiganii ajunși pe bul. Loga, prin afaceri oneroase, de care Ciuhandu nu-i deloc străin, reprezintă tradiția orașului. Iar dacă ție nu-ți convine asta, du-te matale înapoi în Oltenia strămoșească, de unde ai venit, sau dacă ai chef, du-te în Mongolia, să-ți urli prostia prin deșertul Gobi. Ai priceput?

  4. Ideea strandului in Parcul Central era folosirea aburului rezidual de le cele 2 fabrici din vecinatate, Grofita si Paltim parca, pentru incalzirea apei. Nu stiu in ce masura mai este posibil acest lucru acum, oricum este o actiune laudabila daca intr-adevar se va concretiza. Multi timisoreni de varsta a 3-a cred ca isi aduc cu nostalgie aminte de vremurile cand strandul era functional.