Stratul de ozon s-a subtiat la un nivel record deasupra Polului Nord

Gaura de ozon deasupra Antarcticii este un fenomen binecunoscut. Ea apare in fiecare primavara, lasand sa intre in exces radiatiile ultraviolete si crescand astfel riscul de cancer de piele in emisfera sudica. Insa anul acesta au aparut probleme si la Polul Nord.

Stratul de ozon s-a subtiat la un nivel record in Arctica.

„Nu va speriati. Nu este motiv de mare ingrijorare. insa trebuie sa fiti atenti atunci cand sunteti afara, intrucat va puteti arde de la soare in numai 20 de minute, chiar daca este primavara. Oamenii nu se asteapta la asta in Martie”, a declarat Markus Rex de la Institutul de Cercetare Polara si Marina Alfred Wegener din Postdam, Germania.

Zona subtiata a stratului de ozon se afla momentan deasupra Arcticii, insa ea se poate muta, in functie de vreme si sa ajunga in zone populate, precum nordul Europei sau al Americii.

Echipa de cercetare spune ca zona cu nivel scazut de ozon o sa se afle deasupra estului Rusiei la sfarsitul lunii martie si va continua sa se deplaseze. Si Romania se afla in zona afectata de subtierea stratului de ozon de la Polul Nord, asa ca nu va expuneti prea mult la soare in aceasta primavara.

In ultimele doua saptamani, nivelul de ozon a scazut cu 50% in zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei si cu 30% in total.

Vremea va duce la scaderea si mai mare a nivelului, in urmatoarele saptamani.

Distrugerea stratului de ozon este cauzata de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC si folosit la frigidere si aparatele de aer conditionat mai vechi, si de alte substante care au fost insa scoase din uz datorita protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor ramane in stratosfere decenii intregi.

Si incalzirea climatica ar putea fi un factor. In timp ce temperaturile de la suprafata Pamantulu cresc, cele din stratosfera scad din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera, iar o stratosfera mai rece inseamna mai putin ozon, spune dr.Rex.

Vestea buna este insa ca CFC si celelalte substante nu mai intra in atmosfera in cantitati devastatoare, asa ca cercetatorii spera ca gaurile de ozon sa se inchida in urmatoarele decenii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete