Strazi abia inaugurate sunt sparte din nou in Timisoara. De ce Nicolae Robu nu trage pe nimeni la raspundere?

TIMISOARA. Treaba romaneasca in adevaratul sens al cuvantului la Timisoara. Strazi si trotuare asfaltate recent si inaugurate cu mandrie de primarul Nicolae Robu sunt sparte din nou de operatorii privati, firme de utilitati, fie ca este vorba despre cele care se ocupa de cablu, curent sau canalizare.

Situatia este una de rasu’-plansu’. Primarul spune, printre altele, ca nu poate forta firmele respective sa-si faca treaba inainte ca primaria sa investeasca sute de mii de euro in asfaltul proaspat de pe carosabil sau trotuare. La sfarsitul anului trecut, edilul-sef a inaugurat strada Apostoli Petru si Pavel, fosta Borzesti, care a fost reasfaltata cu 200.000 de euro. Oamenii se plang acum ca strada a fost sparta din nou.

Intrebat de ce in mai multe locuri din oras a fost spart asfaltul de catre diverse societati, Robu a raspuns ca sunt lucrari ale operatorilor de cablu: „ei isi introduc cablurile in subteran. Imi sunt sesizate de catre cetateni anumite atitudini incorecte din partea lor, ca nu repara de indata ce sparg si termina lucrarea, ci e nevoie sa tot ii sesizam noi, sa-i tragem de maneca pentru a reface totul asa cum era initial”.

I s-a atras atentia edilului-sef ca si pe fosta Borzesti a fost spart asfaltul.

„Da, ei au obligatia, pe banii lor, sa readuca totul in starea in care a fost. Noi nu putem sa stam dupa ei, noi avem un anumit grafic in care vrem sa punem lucrurile la punct in oras. In momentul in care un operator privat are de efectuat ceva, efectueaza si are obligatia de a lasa totul asa cum a gasit. Necazul este ca nu repara destul de prompt. De reparat vor repara cu totii si vor face ca trotuarele sau carosabilul, de la caz la caz, sa arate asa cum a fost initial. Nu se poate de multe ori inainte, pentru ca sunt surse de finantare diferite. Sunt termene complet independente unele de altele. Nu poti sa astepti pana cand se fac lucrurile in ordinea fireasca, pentru ca pierzi finantarile. Si atunci, fiecare – asa se lucreaza peste tot, nu numai la noi, chiar daca este cumva contrariant pentru bunul simt – sunt lucrari total diferite, finantate pe filiere total diferite, fiecare cu termenul sau si daca nu s-ar urma fiecare proiect cursul sau, s-ar pierde finantarea”, a explicat Nicolae Robu.

CITESTE SI: Inca o inaugurare marca Nicolae Robu, inainte de termen: fosta strada Borzesti, reasfaltata cu 250.000 de euro. Timisorenii ‘au sarit’ cu nemultumirile pe primar. FOTO!

Oamenii sunt revoltati insa ca se investesc bani aiurea. Doar in cazul fostei Borzesti investitia a fost de 250.000 de euro. De ce nu puteau fi obligate firmele sa faca lucrarile in subteran inainte de asfaltare? Explica tot Robu.

„Noi nu putem sa-i obligam fizic, cum sa le impunem? Exact asa ei fac, dar nu fac cand vrem noi. Noi le cerem, bun… si daca ei nu fac, noi ce facem? Stam dupa ei? 10 ani? Nu-si fac de cap cu acordul primariei, va rog sa intelegeti! Daca dumneavoastra aveti acum obligatia sa va deplasati 10 metri mai incolo si nu vreti sa va deplasati, poate primarul sa va ia pe sus sa va deplaseze? Nu, numai prin hotarari judecatoresti samd. Exact la fel se intampla lucrurile si pentru cei cu cabluri. Pana la urma urmei este important: fac sau nu fac? Si daca nu fac, ce este? Sa lasam noi trotuarele pline de gropi sau chiar de noroi cum a fost acolo, ca nici macar nu era un asfalt degradat, ci pur si simplu era pamant? Putem sa lasam asa? Nu sunt lucruri asa de simple. Noi ne facem treaba si ei si-o fac pe a lor. Nu o sa ne incurcam noi pentru ei, dupa aceea ne arata oamenii cu degetele ca nu reparam trotuarele, ca nimeni nu stie ca nu le-am reparat. Nu avem mecanismele fizice, daca ei nu vor, ce pot eu sa le fac? Pot sa-i duc pe ei cu forta sa faca? Nu. Si drept urmare, nici nu se poate interveni cu forta fizica. Dar intelegeti odata, ce Dumnezeu, ca ne pierdem vremea!”, a tinut sa precizeze edilul-sef, vizibil deranjat de subiect.

Culmea, primarul spune ca nici pe strada pe care locuieste el nu s-a facut canalizarea si ca nu a putut repara trotuarele de 2 ani.

CITESTE SI: Interviu VIDEO cu primarul Timisoarei, Nicolae Robu, la 2 ani de mandat: Zebra, palmierii si metroul l-au facut faimos in toata Romania

„Nu se poate interveni cu forta fizica. Daca ei nu isi fac treaba, noi inseamna ca trebuie sa stam incurcati dupa ei? Noi ne facem treaba. Imi ajunge si asa ca, spre exemplu, pe strada Maresal Constantin Prezan, unde trotuarele sunt in ultimul hal – o sa spuneti iarasi ca locuiesc si eu acolo. Da, locuiesc is eu acolo. Si? Atunci trebuie sa fie o strada cu trotuarele cat mai proaste daca locuiesc eu acolo? Ei, s-ar fi impus demult, din timpul precedentei administratii sa se faca reparatii acolo. Nimeni n-a facut nimic. Pana astazi nici eu n-am facut reparatii, pentru ca am asteptat sa se termine lucrarile la canalizare. Dar daca firma care a castigat aceasta lucrare, o firma spaniola, nu-si face datoria si nici subantreprenorii ei nu-si fac datoria, si de 2 ani de zile, iata, astept sa termine o portiune de 2 km de canalizare acolo si ei n-au facut nici 50 de metri pana la ora actuala. Ce inseamna, ca eu trebuie sa stau cu acea strada in halul in care este inca 10 ani? Nu, vom intra la un moment dat si vom pune sala la punct. Iar ei, pe banii lor vor avea obligatia sa repare ceea ce strica. Iar lucrurile acestea, care pentru mine sunt foarte clare, pentru omul care nu cunoaste toata bucataria interna sunt contrariante, pentru ca el judeca cu bunul simt. Si zice de ce oare nu or fi facut mai intai asta si apoi cealalta, ca asa e firesc. Dar asta e explicatia”, a mai spus Nicolae Robu.

Edilul considera ca orasul trebuie pus la punct si ca trebuie sa alegem intre raul cel mai mic, chiar daca acesta inseamna investitii degeaba. Raul cel mai mare ar fi, in opinia acestuia, acela de a lasa orasul asa cum este.

Culmea, la Timisoara exista o hotarare de consiliu local care ii obliga pe operatorii de cablu sa isi ingroape paienjenisul de cabluri. Robu nu stie insa daca pana acum s-au dat amenzi sau nu in acest sens.

„Hotararea ne permite sa punem presiune. Daca nu ar fi acea hotarare, probabil ca nici cu intarzieri nu ar face ce ar trebui sa face. Hotararea este de foarte multi ani, din pacate nu s-a aplicat. Acum, vedeti ca punem in practica si aceasta hotarare. Deci, fara ea, n-am avea suportul pentru presiunea pe care o punem pe ei. Asa avem un suport, el nu functioneaza perfect, dar functioneaza. In cele din urma va scapa de cablurile aeriene”, a conchis primarul Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. pai…simplu, ii anunti ca asfaltezi si ca trebuie sa ingroape cablurile, nu vor? nu le mai dai autorizatie de constructie dupa, si le dai amenzi la nesfarsit ca nu respecta hotararea de consiliu local

  2. Exact! Exista ac de cojocul acestor firme care-si bat de oras si de noi. Sa fie anuntate ca se fac lucrari de reabilitate, iar daca vor sa-si ingroape cablurile dupa, e treaba lor, pentru ca nu le mai dai autorizatie cat pamantul. Sa iasa din afaceri daca nu stiu sa-si faca treaba. Ne-am saturat pana peste cap de aceste „lucrari”perpetue, care distrug ce s-a asfaltat. daca formele nu inteleg sa respecte orasul si pe locuitorii sai, sa traga obloanele. Sa iasa din afaceri, pentru ca le vor lua locul cei care pot.

    • E vorba de fantomatica taxa de stilp introdusa de asa zisii guvernanti care se pare ca e de preferat sa se recurga la aceste metode inconvenabile pentru cetateni,decit sa se creasca tarifele la utilitati…care prin reasfaltari e mult mai rentabil decat sa suporte taxele pe stilp ,,pontace”
      Ca doar suntem in Romania tara nimanui… 🙁

    • Bobby draga, firma asta care lucreaza pentru RDS lucreaza de 100x mai repede, mai curat si mai bine decat firmele de casa ale primariei.
      Daca lucrarea asta ar fi fost facuta de Robu sau Ciuhandu ar fi durat minim 3 ani.

  3. Primarul Robu loveste din nou: „“Da, ei (adica firmele care sparg asfaltul) au obligatia, pe banii lor, sa readuca totul in starea in care a fost. ”

    Primarul se refera evident la CÂRPELI. Dar starea iniţială este alta: stradă asfaltată de la uncapăt la altul fără cârpeli. Cârpelile alea până la urmă duc la denivelări, iar iarna sunt principalele locuri unde se distruge asfaltul.

    Cum adică să spui că asta e normalitatea şi că tu primar nu poţi face nimic?!

  4. catastrofa de primar,este total depasit de situatie.Demisia de onoare!

  5. sa vina si pe Calea Urseni unde firma unui anumit Juravle a spart jumatate de strada ca sa traga gaz…in loc sa traga intr-un singur loc si apoi sa duca la restul caselor,a spar in dreptul fiecarei case…iar drumul este un dezstru total…iar in fata caselor de unde au tras gazul au lasat totul vraiste ! si nu vine nimeni sa-i verifice?