TIMISOARA. Apropierea deschiderii noului an universitar accelereaza activitatea firmelor de imobiliare din Timisoara care nu mai prididesc cu treaba. Apartamentele de inchiriat sunt la mare cautare si se dau ca painea calda. Iar asta a dus la o crestere substantiala a sumelor cerute clientilor dornici sa isi gaseasca cat mai grabnic o locuinta aproape de scoala.
”Este cunoscut faptul ca piata chiriilor are un caracter sezonier. In functie de evolutia cererii, chiriile scad in general in trimestrul al doilea, in perioada aprilie-iunie, pentru a reveni in crestere in a doua jumatate a lunii august si septembrie. Toamna interesul pentru chirii este cu pana la 50% mai ridicat decat in lunile de primavara-vara. Pretul imobilelor este dictat insa si de zona in care sunt amplasate”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Corina Eva, manager al unei agentii imobiliare din Timisoara.
Pretul de inchiriere al apartamentelor la Timisoara a crescut in aceste zile cu 20-30 la suta fata de lunile de vara. Chiria variaza intre 150 si 300-400 de euro, in functie de conditii.
”Spre exemplu in Timisoara, in luna septembrie pretul unei chirii pentru un apartament cu o camera variaza intre 150-300 de euro, in functie de gradul de confort. In zona Complexului Studentesc, cea mai cautata in acesta perioada, o camera de camin, cu cele mai elementare dotari, chiar si cu o baie la comun nu se poate inchiria fara 150 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, in aceasta perioada, situatia este similara. Astfel, un apartament cu doua camere, indiferent de gradul de confort, zona, dotari etc., nu se poate inchiria fara 200 de euro. Nici apartamentele cu trei camere nu trec mai greu, in conditiile cererii ridicate, pretul acestora plecând de la 250 de euro pe luna, in prezent.Perioada august-octombrie 2014 este similara ca nivel de pret al chiriilor, raportandu-ne la aceeasi perioada a anilor precedenti”, a mai declarat Corina Eva.
In zona ultracentrala a Timisoarei, chiria pentru un apartament cu 2-3 camere, in aceasta perioada, poate ajunge si la 400-500 de euro, insa nu sunt prea multi clientii pentru astfel de locuinte.
Pe masura ce se apropie deschiderea anului universitar, este de asteptat chiar sa mai creasca preturile, deoarece si mai multi studenti vor veni in Timisoara sa-si caute o locuinta.
TOP zone cu cele mai scumpe chirii in Timisoara!
Ca si in anii trecuti, cele mai scumpe proprietati scoase la inchiriere se afla in Piata Operei, Piata Unirii si zona Medicina, in timp ce preturi sub cota pietei, de criza, pot fi intalnite in cartierul Freidorf, zona Dambovita, Calea Buziasului si, partial, ramificatiile Caii Lipovei.
Asadar, in cadrul ofertei standard, pretul apartamentelor cu o camera sau al garsonierelor variaza de la 130 de euro, in Calea Buziasului, la 250 de euro, in zona Complex Studentesc sau Medicina, in timp ce apartamentele cu trei si patru camere se inchiriaza la preturi ce pornesc de la 200 de euro si pot ajunge chiar si la 450-500 de euro in zona ultracentrala.
Categoria “caut coleg de camera” poate fi intalnita la preturi cuprinse intre 70 si 100 de euro. Casele si vilele de lux nu se prea cauta pe piata inchirierilor de sezon, spun imobiliaristii, din cauza faptului ca, in general, aceste unitati locative se afla la periferia orasului, iar distanta fata de centrul urbei, unde se afla majoritatea universitatilor, le face neatractive pentru studenti…
Caminele studentesti, alegerea celor care nu-si permit chirii
Tinerii mai fara dare de mana isi vor face studentia in caminele universitatilor, in marea lor majoritate complet renovate.
Posibilitati de cazare pentru studenti, in Timisoara mai ofera si universitatile. in total sunt peste 13.000 de locuri in cele 38 de camine. Universitatea ”Politehnica” din Timisoara are 16 camine, iar Universitatea de Vest are zece camine, majoritatea situate in Complexul Studentesc. Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” are sapte camine situate in zona centrala a orasului, lânga sediul universitatii, iar Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului are cinci camine in propriul campus universitar.
Pareri
Bla , bla , bla …. In Timisoara raman si dupa perioada închirierilor din toaman 15000 de locuinte nelocuite!!! Pesemne ca oamenii tzin la pret fara logica, impotriva cursului pietii, a cererii si ofertei!!! Si cum ramane cu impozitarea chiriilor!!! Vorbim de BANI NEGRI!!!! Pe str. Lascar Catargiu din Complex , se afla un bloc privat cu 2 scari unde chiriile sunt intre 100 euro si 120 euro in functie de etaj si asta in conditiile in care se face contract legal!!! Deci Bla bla bla cu preturile voastre!! Este doar reclama pt Piata Neagra a chiriilor!! Multi Bani Negri domnilor!!
corect, preturile cresc putin artificial din cauza unor asa zise conjuncturi…. romanii tin la pret aiurea crezand ca vor vinde ca in perioada de boom cand o garsoniera se vindea la preturi astronomice. agentii imobiliari au facut un rau imens romanilor, umfland preturile la cote nereale.
Tinand cont ca venitul mediu lunar in tara e undeva in jur de 1500 lei mi se pare abernat pt o garsoniera de aproximativ 20-25 mp sa ceri 150 eur, sa nu spunem ca la pretul asta gasesti garsoniere neamenajate de peste 15 ani. Pretul e supraevaluat si sincer e o hotie…Ma bucur ca mereu am prins camin cand am fost studenta si fara sa cumpar loc si-mi pare rau de parintii care fac eforturi supraomenesti sa-si tina copiii la facultate, iar proprietarii daca tot cer banii astia ar fi normal macar sa ofere conditii decente
Eu zic ca ne meritam SOARTA!!
preturi la fel si la constanta…
Pe ProTV zicea invers, ca preturile scad din cauza notelor proaste la BAC
Pai asta e un articol facut pentru vreo agentie imobiliara :))