Studentii au dormit in amfiteatre la Universitatea de Vest din Timisoara! Protest si la Prefectura! Ce ii nemultumeste pe tineri? FOTO!

TIMISOARA. Ocupam universitatile! Sub acest slogan are loc un protest studentesc la Timisoara si Galati, pentru inceput. Mai multi tineri s-au ‘baricadat’ in amfiteatre si au dormit acolo noaptea trecuta.

Primii care au raspuns apelului lansat de  Alianta Nationala a Organziatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au fost studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara si cei de la Universitatea Maritima din Constanta si Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati. Organizatia spera sa ii determine si pe tinerii din celelalte centre universitare sa li se alature.

Mai multi studenti de la UVT si-au adus paturi, apa si mancare, au dezbatut problemele cu care se confrunta sistemul universitar romanesc, iar noaptea trecuta au dormit pe podea in amfiteatre.

protest-studenti-dorm-amfiteatru-uvt

Lista de revendicari a studentilor cuprinde:

– Cresterea finantarii educatiei si asumarea reala de catre Parlamentul si Guvernul Romaniei a alocarii a 6% din PIB pentru Educatie, asa cum prevede legea;

– Includerea studentilor in proportie de 25% din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea acestora in aceeasi proportie in Consiliile Departamentelor din facultati – locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planurile de invatamant;

– Cresterea investitiilor in servicii pentru studenti: cresterea burselor, in special a burselor sociale, investitii in constructii de noi camine si cantine si investitii in repararea si modernizarea celor existente;

– Implementarea reala a unui invatamant centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prafuite de timp, ci cei care creeaza medii de invatare pentru studenti pentru ca acestia sa dobandeasca abilitati si competente, invatand cum sa folosesca informatiile de la curs, nu doar sa le reproduca;

– Reforma curriculara din universitati, pentru a face programele de invatamant relevante pentru piata muncii si pentru nevoile si interesele studentilor de azi;

– Implicarea studentilor in toate procesele de asiguare a calitatii, la nivel intern si extern, atat la evaluari ale institutiilor de invatamant superior, cat si in evaluari ale programelor de studii;

– Respectarea de catre universitati si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a „Statutului Studentului”, care contine toate drepturile si obligatiile studentilor, si depunerea de eforturi pentru sanctionarea universitatilor care incalca flagrant drepturile studentilor;

– Respectarea dreptului la libera exprimare a studentilor de catre universitati si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic in randul noilor generatii, in contextul in care tot mai multi studenti care au curajul sa spuna problemele din universitati sau mediul universitar romanesc sunt sanctionati;

Dupa ani de zile in care parerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cutitul la os si vrem sa ne luam universitatile inapoi. Universitatile sunt facute sa deserveasca studentii si nu invers, iar situatia catastrofala in care a ajuns sistemul de universitar ne face sa nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizeaza scoala romaneasca. Parlamentari, ministri, presedinti, primari si alti reprezentanti ai poporului, toti si-au asumat atat in discursuri electorale, cat si in legi nerespectate, ca educatia trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, insa niciunul nu a miscat un deget pentru asta. Incepand de azi, luam noi soarta sistemului universitar romanesc in mainile noastre si refuzam sa parasim universitatile pana nu se gasesc solutii la problemele semnalate de noi‘, declara Cristi Popescu, Presedinte ANOSR.

Pe pagina de Facebook a protestului au fost deja postate fotografii cu studentii care au dormit in amfiteatre la Timisoara si Galati.

UPDATE ora 7.45: In aceasta dimineata, studentii organizeaza un protest si in fata Prefecturii Timis pentru a trage un semnal de alarma.

protest-studenti-prefectura-timisoara-3

Aproximativ 50 de studenti s-au adunat in fata Palatului Administrativ. Acestia tin in maini cearsafuri pe care au inscris diferite sloganuri, iar gurile le au acoperite cu banderole negre.

Am fost toata noaptea in Universitate. 70 de studenti nu au inchis un ochi toata noaptea. In momentul de fata, suntem 40 de persoane in fata Prefecturii. In amfiteatru o sa fim mai multe zile – trei, patru, o saptamana, cat va fi nevoie. In fiecare zi, de la 8 seara, o sa avem dezbateri. Poate veni oricine. Speram sa ni se alature cat mai multe persoane pe parcurs, de aceea astazi o sa mergem pe la cursuri sa discutam cu studentii”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Vlad Chereches, vicepresedinte educational ANOSR.

UPDATE ora 9.00: O delegatie a studentilor s-a intalnit cu prefectul de Timis Eugen Dogariu. Tinerii i-au inmanat reprezentantului guvernului in teritoriu lista cu revendicarile lor, iar acesta i-a asigurat ca o va trimite mai departe Executivului de la Bucuresti.

protest-studenti-prefectura-timisoara-4

UPDATE: Rectorul Universitatii de Vest Timisoara, despre protestul studentilor: ‘Sunt mandru de acesti tineri’

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, isi exprima sustinerea pentru studentii care protesteaza fata de finantarea precara a invatamantului si doresc o mai buna reprezentativitate in forurile decizionale ale universitatilor.

Suntem alaturi de studentii nostri, precum si de cei din intreaga tara, in rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educatie, il consideram absolut necesar pentru viitorul educatiei romanesti si al tinerilor nostri. Am iesit de nenumarate ori public, dar si in intalnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu aceasta solicitare. Nu este o problema usor de rezolvat, dar impreuna avem mai multe sanse. Demersul studentilor apare la momentul oportun, dat fiind ca in Raportul de Convergenta 2015-2018,  al Guvernului, publicat in luna aprilie a acestui an, se face referire la o crestere extrem de lenta a procentului din PIB acordat educatiei, care ar ajunge la 3% abia in anul 2060„, spune rectorul UVT.

Marilen Pirtea adauga ca pentru Universitatea de Vest din Timisoara studentii reprezinta in mod permanent un partener extrem de serios si profesional, iar cresterea aportului lor in luarea deciziilor ar fi binevenita: „La UVT colaboram foarte bine cu reprezentantii studentilor, acolo unde cadrul legislativ ne permite acest lucru. Legislatia trebuie schimbata in sensul acordarii unui aport mai mare studentilor in activitatea administrativa a universitatilor. in fond, vorbim despre tineri bine pregatiti, in domenii dintre cele mai diverse, capabili sa ia decizii importante cu privire la propriul viitor. Avantajul major in cooptarea studentilor in forurile decizionale consta in faptul ca acestia pot da feedback «la firul ierbii», sprijinind astfel universitatea sa creasca in mod constant calitatea proceselor didactice si administrative. Pentru a obtine cat mai multe dintre revendicari, studentii trebuie sa le adreseze direct decidentilor ce pot da curs acestora: Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul de Finante, Guvern etc.„.

Intr-un comunicat, Universitatea de Vest din Timisoara precizeaza ca respecta intrutotul dreptul la libera exprimare si isi asigura studentii de sprijinul institutiei in demersurile lor. De altfel, relatia avuta de Universitate si reprezentantii studentilor a fost si este una de buna colaborare si sprijin reciproc, o dovada in acest sens fiind si faptul ca spatiul ocupat de studenti pentru dezbaterile pe care le organizeaza in aceasta perioada este unul care nu afecteaza derularea procesului didactic.

Dorinta de schimbare si de implicare activa sunt doua trasaturi importante pe care le dorim in fiecare dintre noi. Tinerii cu initiativa, creativi, pregatiti sa contribuie activ in comunitate, sunt de laudat. Misiunea Universitatii este de a crea cetateni adaptabili la o societate in continua schimbare, nu doar absolventi bine pregatiti pentru provocarile pietei muncii. Politica financiara nationala privind invatamantul trebuie sa se schimbe pentru a ne permite sa realizam tot ceea ce ne-am propus, cu si pentru studenti. «Saracia» distribuita de la Guvern ne ingreuneaza munca. Este o povara pe umerii viitorului nostru ca tara„, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

UPDATE ora 10.00 Actiunea de protest a studentilor din fata Palatului Administrativ s-a incheiat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.