Studentii basarabeni din Timisoara au iesit in strada cu steaguri tricolore. Pentru ce sunt nemultumiti si ce au cerut?

TIMISOARA. Aproximativ 50 de studenti basarabeni care invata in Timisoara au protestat, duminica, in fata Consulatului Onorific al Republicii Moldova.

Ei au indurat temperaturile scazute de afara si au ignorat zapada viscolita care a cazut si si-au sustinut ideile, in strada, in ceea ce priveste guvernul de la Chisinau.

Iata, mai jos, dezideratul studentilor:

Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern, care sa imbunatateasca economia, sa reia relatiile cu FMI si sa reconfirme cursul european prin implementarea deplina a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeana. Republica Moldova este intr-o situatie limita. Republica Moldova se afla intr-o competitie de influenta formidabil de dura intre Federatia Rusa si Europa, soarta ei fiind legata de propria ei decizie, dar si de evolutiile din Ucraina.
Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles intre Uniunea Europeana si Republica Moldova reprezinta o forma concreta de cooperare politica si economica, fiind un instrument creat pentru tarile din Parteneriatul Estic, aflate in antecamera aderarii si a accederii la statutul de tara candidata in procesul de aderare la UE.

Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana a reprezentat fara indoiala un act de importanta istorica. Este o confirmare a parcursului ireprosabil al Republicii Moldova, dar si o incununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de Romania in ultimii 10 ani de zile. in primul si in primul rand insa, este meritul cetatenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor si au ales calea europeana. Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, insa nu ferit de riscuri. Semnarea Acordului de Asociere cu UE, obtinerea unui grad crescut de securitate economica, energetica, integrarea cat mai aprofundata in mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene, sunt etape esentiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces.

Consideram ca reintegrarea europeana a Republicii Moldova este o reparatie istorica atat pentru cetatenii moldoveni, cat si pentru o Europa prea mult timp lipsita de componentele si valorile ei estice. Republica Moldova este „povestea de succes” a Parteneriatului Estic si a Politicii de Vecinatate a UE pentru ca a strans din dinti si si-a respectat cu orice pret angajamentele in fata UE. Vocatia europeana a Republicii Moldova, precum si dorinta de a merge mai departe pe drumul integrarii europene reprezinta expresia vointei proprii.

Republica Moldova a fost si va ramane o tema majora a Romaniei in contextul european. Comuniunea de limba, istorie, civilizatie si cultura a Republicii Moldova cu Romania constituie un episod special la nivel european. Romania are o datorie fata de cetatenii aflati dincolo de Prut, datorie derivata tocmai din aceasta relatie speciala.

Republica Moldova trebuie sa revina la valorile europene de care a fost despartita prin forta de o istorie ostila. Republica Moldova trebuie sa se intoarca la valorile europene pe care, in realitate, nu le-a abandonat niciodata si pe care le-a reafirmat din prima zi a independentei de stat.

Suntem si vom fi alaturi de orice guvern pro-european de la Chisinau care va implementa si respecta Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, un guvern care va asigura participarea societatii civile, a mediului academic si a studentilor la procesul decizional, care va scoate institutiile statului din captivitate si care va reda acestora libertatea si transparenta atat in functionarea lor cat si in procesul decizional.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.