Studentii de la Facultatea de Medicina si Farmacie ‘Victor Babes’ din Timisoara invata limba germana ca sa plece la munca in strainatate. Cheltuie mii de euro pe cursuri

TIMISOARA. Studentii timisoreni s-au saturat de sistemul de sanatate din Romania si ar face orice sa plece sa munceasca in strainatate. Asa se face ca tot mai multi incep sa invete germana la centrele de limbi straine din Timisoara. Dar nu numai ei, ci si medicii care au deja un loc de munca la spitalele din Timisoara.

Lavinia Giurumescu are 24 de ani si a inceput cursurile de germana din luna mai a acestui an. Dupa sase ani de facultate si-a propus sa plece din Romania si sa zica pas Rezidentiatului.

”Vreau sa plec in Germania, sa lucrez. Nu mi-am gasit inca loc de munca, o sa caut ce mai probabil o firma acolo, vreau sa lucrez ca medic rezident. Ei nu cer Rezidentiat, ar fi o pierdere de vreme sa fac Rezidentiatul aici. Acolo pot avea o viata mai buna profesionala si personala”, ne-a marturisit Lavinia. [CODUL SAPTAMANII 5-11 NOIEMBRIE: 402]

Tanara a studiat carti de medicina si a invatat germana foarte bine in sapte luni. A platit cateva mii de euro, pentru ca a vrut sa invete individual, dar spune ca investitia merita, pentru ca salariile sunt mult mai mari in strainatate. ”Nu se compara salariul de aici cu cel din Germania. Vreau sa plec in ianuarie, astept acum diplomele si documentele de la facultate”, ne-a mai spus Lavinia.

Cei care ii invata pe studenti si pe medici germana spun ca au de munca si ca sunt bucurosi ca cei pe care ii ajuta au sansa la o viata mai buna. ”Am venit acum patru ani din Germania, nu stiam o boaba romana, dar am invatat si acum ii invat si eu pe studenti germana. Am patru studenti la medicina acum, am avut mai multi de cand predau. Cu Lavinia a mers foarte bine, iar la final primeste un certificat care spune ce cunostinte are, cu care se poate angaja direct”, ne-a declarat Natalie Fratczak, profesoara la un centru de limbi straine din Timisoara.

Medicii fug de sistemul medical din Romania

Si Andra Voicau vrea sa plece, dupa ce a lucrat aproape sase ani la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara. S-a casatorit acum trei ani, iar sotul ei este dispus sa renunte la un loc de munca bun pe care il are aici pentru o viata mai buna pe care ar avea-o in Germania.

Stiam foarte putin germana cand am inceput cursurile. Le fac individual, intensiv, si platesc putin mai mult, dar merita. Daca altii pot invata, eu de ce n-as putea? Colegii mei de munca stiu ca vreau sa plec. In cateva luni dau Rezidentiatul si pana prind aici un post, am mult de asteptat”, ne-a povestit Andra. Tanara si-a gasit deja un serviciu la o clinica din Langensteinbach, de langa Karlsruhe. A inceput cursurile de germana la sfarsitul lunii august si mai are putin si termina. A studiat patru ore pe zi timp de cateva luni, iar pentru asta a luat credit din banca, pentru ca salariul nu-i ajungea sa traiasca si sa si invete.

”Este singura facultate pe care o termini si nu ai drept de libera practica. Este foarte greu si Rezidentiatul, multa munca. Mi-am ales bolile infectioase din pasiune, dar acolo nu este recunoscuta specializarea si ma duc pe medicina interna. Nu vreau sa raman aici si sa fiu somera sau sa ma duc reprezentant medical, vreau sa practic medicina”, ne-a mai spus Alina Voicau. Daca aici castiga aproape 1.500 de lei, in Germania va primi un salariu de 2.300 de euro.

La un singur centru de limbi straine, din 200 de cursanti, 20% sunt studenti si medici. ”Am avut si avem zeci de studenti si medici care vin sa invete limbile straine, mai ales germana, pentru ca este in voga acum, vor sa plece dincolo sa lucreze. Cursurile de limba germana au crescut cu 70% in ultimii doi ani, multi dintre studentii nostri si-au gasit deja de lucru”, ne-a spus Ildiko Sperlea, responsabil de centrul in discutie.

Pentru a studia germana, tinerii scot bani frumosi din buzunar, mai ales ca vor sa invete individual si intensiv, pentru ca in cateva luni sa stie toti termenii medicali de care au nevoie sa profeseze acolo. Cursurile individuale costa de la 200 la 600 de euro, pe nivel. si au nevoie de aproape 9 nivele pentru a primi diploma necesara, asa ca investitia totala poate ajunge la 5.000 de euro. Avantajul este ca pleaca in strainatate cu un certificat recunoscut la nivel international, cu care pot merge direct la angajator.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. LIKE Lavi