Studentii din Romania se plang de taxele prea mari impuse de universitati. Afla problemele tinerilor din Timisoara

Taxele universitare, situatia financiara proasta, starea caminelor si cantinelor studentesti reprezinta cele mai mari probleme ale studentilor din Romania. Datele au fost aflate prin intermediul celui mai amplu sondaj de opinie realizat de catre Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Aproape 20.000 de studenti din 24 de universitati au fost chestionati in cadrul studiului “Nevoile sociale ale studentilor – o prioritate ce necesita solutii”. Din Timisoara, la cele 23 de intrebari au raspuns studentii de la Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie.

Intrebati despre domeniile in care intampina cele mai multe probleme, 8.430 de studenti, adica 44,6% dintre studentii chestionati in universitatile cuprinse in esantion, invoca drept principala problema cu care se confrunta ca fiind taxele de studiu si alte taxe percepute de catre universitate. Astfel, in 21 dintre cele 24 de universitati, problema principala invocata de catre majoritatea studentilor a reiesit ca fiind taxele de studiu, in 2 dintre universitati un procent de peste 60% invocand aceasta prioritate.

In Romania se resimt efectele inechitatii sistemului educational prin existenta barierelor de natura economica si sociala, adevarate obstacole pentru studenti in calea accesarii, urmarii si finalizarii unui traseu educational de calitate. Educatia ajunge astfel dintr-un drept garantat prin Constitutie, intr-un iluzoriu blocat de obligatii financiare greu sau imposibil de acoperit. Din perspectiva studentilor, în Romania dimensiunea sociala a educatiei nu a ajuns un subiect prioritar pe agenda publica, sistemul educational ducand lipsa de politici coerente de echitate, efectele fiind majore atat pentru studenti la nivel individual, cat si asupra calitatii educatiei si a rezultatelor acesteia„, a declarat Daniela Alexe, presedintele ANOSR.

Imprumuturi garantate de stat pentru studenti?

Intrebati despre situatia lor financiara, aproape 70% dintre studentii romani au recunoscut ca au venituri sub 500 lei/luna. 65% dintre ei se intretin numai din veniturile parintilor si ale rudelor. Doar un sfert dintre cei chestionati au un job full sau part time si numai 7,4% se intretin din bursa.

Ceva mai fericiti sunt circa 13% dintre tineri, care au spus ca dispun de un venit lunar de peste 700 lei pe luna. Solutia gandita de forurile de conducere ale studentilor este introducerea unui sistem de imprumuturi pentru studenti, garantate de catre stat, cu restituirea acestora dupa finalizarea studiilor si dupa atingerea unui anumit prag salarial. O alta idee exprimata este reformarea sistemului de acordare a burselor pentru studentii proveniti din mediul rural. Liderii studentilor s-au gandit ca ar putea ajuta la eliminarea acestei probleme si alocarea unui procent din locurile bugetate pentru persoanele provenite din mediul rural sau din familii cu venituri reduse.

Ramanand in sfera financiara, s-a constatat ca aproximativ 71% din studenti considera valoarea taxei de studiu ca fiind mare si foarte mare. Pe langa taxa de studiu, universitatile percep o serie de alte taxe, mai mult sau mai putin justificate, ca de exemplu taxa de inscriere la facultate, taxa de inmatriculare, taxa de eliberare de adeverinte, taxa de biblioteca, taxa de eliberare a diplomelor.

Studentii cred ca aceste taxe ascunse ar trebui eliminate, iar transparenta asupra costurilor incluse in taxa de studiu sa fie mai mare. In mod evident, peste 80% dintre studenti considera ca bursa nu acopera sau acopera partial cheltuielile minime pentru masa şi cazare. In plus, peste 50% dintre studenti nu sunt motivati de valoarea bursei in a-si imbunatati rezultatele academice. Reforma sistemului de burse sociale si a celor de performanta este necesara, spun studentii.

Medicinistii din Timisoara nu au cantina

Locurile de cazare in camine raman, in continuare, insuficiente, chiar daca s-a constatat o imbunatatire a conditiilor de trai. Totusi, 90% dintre studenti spun ca nu sunt informati cu privire la modul de cheltuire a regiei de camin, iar 41,8% dintre toti respondentii considera taxele caminelor ca fiind mari sau exagerate. Investitia in ridicarea unor camine noi este de dorit, dar studentii mai cer si ca tarifele practicate de universitati sa fie cel mult egale cu diferenta dintre costurile de functionare.

O problema sesizata de studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, dar si in alte centre universitare, este faptul ca nu exista o cantina proprie. Solutia gasita: construirea cantinelor si  asigurarea conditiilor necesare pentru ca un numar cat mai mare de studenti sa poata manca la cantina.

Ce le mai lipseste studentilor? In doar 3 universitati, peste 40% din studenti sunt multumiti de cabinetele medicale. In doar 6 universitati procentul celor multumiti de serviciul de paza depaseste 40%. In Timisoara, la Universitatea Politehnica, doar putin peste 14% se simt protejati in camine.

In 16 universitati, sub 20% din studenti au auzit de existenta Centrele de Consiliere si Orientare Profesionala. La polul opus, bazele sportive par sa se bucure de cea mai mare satisfactie a studentilor. Una din dorintele studentilor este ca ei sa aiba drept de veto in realizarea metodologiilor pentru cazare, distribuirea burselor şi a taberelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.